EETAA | «Συμβουλεύουμε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων να ενημερωθεί σχετικά και να αποφεύγει εξαγγελίες περί ενίσχυσης των μητέρων που τεκνοποιούν πριν τα 30»
Eetaa.gr: Βγήκαν τα τελικά αποτελέσματα ΕΕΤΑΑ Παιδικοί Σταθμοί ΕΣΠΑ 2019
«Το 2015 παραλάβαμε μόνο 79.000 θέσεις για παιδιά με δωρεάν είσοδο, προϋπολογισμού 172 εκ. ευρώ, από τα οποία 160 από ΕΣΠΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε δυνατότητα πρόσβασης και στα παιδιά ανέργων και φτωχών μητέρων, όπως και όλων των μεσαίων στρωμάτων με εισοδήματα μέχρι 27 -36 χιλ. ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών» δήλωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου.
Επιπλέον, όπως σημείωσε, «χρηματοδοτήσαμε δήμους για την ίδρυση νέων θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, εκσυγχρονίσαμε το σύστημα και τη νομοθεσία και κυρίως χρηματοδοτήσαμε το πρόγραμμα από όσα εξοικονομήσαμε με την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια.
Φέτος, σε συνεργασία με τον τ. υπουργό Εσωτερικών κ. Αλέξη Χαρίτση και το Υπουργείο Οικονομικών, δώσαμε συνολικά 270 εκ. Ευρώ, από τα οποία μόνο 60 εκ. από το ΕΣΠΑ, έτσι ώστε όλα τα παιδιά να έχουν δωρεάν θέση σε σταθμό. Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση υπογράφτηκε στις 30/5/2019 και η πρόσκληση από την ΕΕΤΑΑ δημοσιεύτηκε στις 7/6/2019».
«Η ΝΔ ως αντιπολίτευση αφού γελοιοποιήθηκε υποσχόμενη 180 ευρώ σε κάθε παιδί το μήνα για είσοδο σε βρεφονηπιακό, όταν το κράτος πλήρωνε ήδη 210 ευρώ κατά μέσο όρο, υποσχέθηκε στη συνέχεια προεκλογικά ότι όλα τα παιδιά θα έχουν είσοδο σε βρεφονηπιακούς, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι αυτό το είχε εξασφαλίσει ο ΣΥΡΙΖΑ» τονίζει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
«Δεν μας κάνει εντύπωση η αφωνία των φιλικών προς τη Ν.Δ. ΜΜΕ γι αυτό το μεγάλο γεγονός, όταν επί τρία χρόνια τέτοια εποχή είχαμε πολυήμερη επικαιρότητα με οιμωγές κατά του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ για το παιδί (επίδομα παιδιού, βρεφονηπιακοί σταθμοί, σχολικά γεύματα) συνολικής δαπάνης 1.4 δις ήταν στοχευμένες στο να αντιμετωπίσουν την παιδική φτώχεια, την ανισότητα και το δημογραφικό. Και αυτό γιατί ένα στα τέσσερα παιδιά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, βρισκόταν σε κατάσταση φτώχειας το 2005, σε εποχή ευμάρειας, ενώ με την κρίση τα νούμερα αυτά είχαν εκτιναχθεί. Καταφέραμε, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, να μειώσουμε, μέσα σε δυόμιση μόνο χρόνια τους δείκτες παιδικής φτώχειας στα προ κρίσης επίπεδα
Το δημογραφικό πρόβλημα για το οποίο από το 1993 οπότε και αποφασίστηκαν συγκεκριμένες δράσεις από τη Βουλή, μέχρι το 2015 δεν είχε γίνει τίποτα, είναι ένα πολύ σύνθετο πρόβλημα που απαιτεί μεγάλη σοβαρότητα και συνδυασμένες πολιτικές, όπως περιγράφει και το ομόφωνο πόρισμα της Βουλής που εκδόθηκε στις 5/3/2019.
Συμβουλεύουμε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων να ενημερωθεί σχετικά και να αποφεύγει εξαγγελίες περί ενίσχυσης των μητέρων που τεκνοποιούν πριν τα 30, οι οποίες αποδεικνύουν άγνοια για τη σημερινή κατάσταση των γυναικών, τόσο ως προς τις συνθήκες του εργασιακού τους βίου, όσο και ως προς τις νέες μορφές νοικοκυριών (μονογονεϊκές οικογένειες, σύμφωνο συμβίωσης, αναδοχή και υιοθεσία)» καταλήγει η Θεανώ Φωτίου.