Αν και πριν από έναν χρόνο είχε βγει απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργου Πιτσιλή, που ανακοίνωσε… τον «θάνατο» των χάρτινων αποδείξεων, τελικά φαίνεται πως δεν γλιτώσαμε από το «χαρτομάνι».
Για το χτίσιμο του αφορολόγητου για το 2017, εκτός από τις δαπάνες που έχουν γίνει με «ηλεκτρονικό» χρήμα (πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, web banking, κλπ.), θα προσμετρούνται και οι αποδείξεις από δαπάνες που έχουν γίνει με μετρητά.
Η πλατφόρμα για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος αναμένεται να ανοίξει από μέρα σε μέρα. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια (όπου ήταν «κλειδωμένοι»), οι κωδικοί 049-050 της φορολογικής δήλωσης για τις αποδείξεις θα είναι ανοικτοί.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι φορολογούμενοι θα μπορούν να συμπληρώσουν για τους ίδιους και τους/τις συζύγους τους τις δαπάνες που έχουν κάνει αλλά δεν φαίνονται μέσα από τις μηνιαίες καταστάσεις των τραπεζών γιατί πληρώθηκαν τοις μετρητοίς και όχι με κάρτα.
Με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να πιάσουν, με τα ποσά που προκύπτουν από τις χάρτινες αποδείξεις και τα ποσά που προκύπτουν από τις πληρωμές με «ηλεκτρονικό» χρήμα, τον στόχο για την έκπτωση φόρου και να γλιτώσουν το «πρόστιμο».
Ωστόσο, θα πρέπει να κρατήσουν τις αποδείξεις αυτές σε περίπτωση που η εφορία ζητήσει να κάνει έλεγχο.
Πόσες δαπάνες πρέπει να κάνουμε για να κερδίσουμε έκπτωση φόρου
Κάθε μισθωτός και συνταξιούχος, για να δικαιούται έκπτωσης φόρου, θα πρέπει κατά τη διάρκεια του 2017 να έχει εξοφλήσει δαπάνες για αγορές αγαθών ή παροχή υπηρεσιών συνολικού ύψους ίσου με ποσοστό:
– 10% του ετησίου εισοδήματός του, πραγματικού ή τεκμαρτού, εφόσον το εισόδημα αυτό ανέρχεται έως 10.000 ευρώ,
– 10% επί των πρώτων 10.000 ευρώ και 15% επί του υπερβάλλοντος ποσού, εφόσον το ετήσιο ατομικό του εισόδημα ανέρχεται σε 10.001 έως και 30.000 ευρώ και
– 10% επί των πρώτων 10.000 ευρώ, 15% επί των επόμενων 20.000 ευρώ και 20% επί του υπερβάλλοντος ποσού, εφόσον το ετήσιο εισόδημά του ξεπερνά τις 30.000 ευρώ.
Αν ο φορολογούμενος δεν κατάφερε να καλύψει το απαιτούμενο ποσό δαπάνης με πληρωμές, το ποσό που δεν καλύπτεται θα φορολογείται με 22%.
Πως υπολογίζεται η έκπτωση φόρου
Για τα ετήσια εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις προβλέπεται έκπτωση φόρου:
– 1.900 ευρώ για φορολογούμενους χωρίς προστατευόμενα τέκνα.
– 1.950 ευρώ για φορολογούμενους με 1 προστατευόμενο τέκνο.
– 2.000 ευρώ για φορολογούμενους με 2 προστατευόμενα τέκνα.
– 2.100 ευρώ για φορολογούμενους με 3 ή περισσότερα προστατευόμενα τέκνα.
Το ποσό της έκπτωσης φόρου θα αφαιρείται από τον φόρο που αναλογεί στον εκάστοτε φορολογούμενο και έτσι θα προκύπτει το τελικό ποσό που θα χρωστάμε στην εφορία.
Έτσι, αν ο φόρος που αναλογεί σε φορολογούμενο είναι 2.600 ευρώ και δικαιούται έκπτωση φόρου 2.000 ευρώ, τότε ο φόρος που θα πληρώσει ανέρχεται σε 600 ευρώ.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Εάν το ποσό της έκπτωσης φόρου είναι μεγαλύτερο από το ποσό του αναλογούντος φόρου, τότε θα περιορίζεται εκεί και θα μηδενίζει τον φόρο.
Πως φορολογούνται τα εισοδήματα
Ο κατώτατος συντελεστής φόρου ανέρχεται στο 22% και επιβάλλεται μέχρι το επίπεδο ετήσιου εισοδήματος των 20.000 ευρώ.
Πάνω από το επίπεδο ετήσιου εισοδήματος των 20.000 ευρώ και μέχρι τα 30.000 ευρώ επιβάλλεται συντελεστής φόρου 29%.
Πάνω από τα 30.000 και μέχρι τα 40.000 ευρώ εφαρμόζεται συντελεστής φόρου 37%.
Για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος άνω των 40.000 ευρώ προβλέπεται συντελεστής φόρου 45%.