H Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχει στόχο να θέσει σε λειτουργία τη σχετική πλατφόρμα του Taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά.
Σύμφωνα με το cnn, τα προσυμπληρωμένα στοιχεία εσόδων και εξόδων στο έντυπο Ε3, είναι η βασική διαφορά που θα δουν φέτος λογικές και φορολογούμενοι, ωστόσο, οι υπόχρεοι θα συνεχίσουν να έχουν τη δυνατότητα διορθώσεων στα ποσά.
Το σημείο που δεν θα υπάρχει δυνατότητα διόρθωσης είναι στα εισοδήματα με βάση τις βεβαιώσεις αποδοχών από μισθούς και συντάξεις, όπου και εκεί, οι φόροι που αναλογούν και παρακρατήθηκαν είναι προσυμπληρωμένα.
Τα 10+1 σημεία που πρέπει να προσέξετε
1. Οι δηλώσεις υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά
Εξαιρούνται οι δηλώσεις των αποβιωσάντων και των ανηλίκων τέκνων με υποχρέωση υποβολής Ε3, οι οποίες υποβάλλονται σε έντυπη μορφή στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. Όσοι φορολογούμενοι δεν διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης πρέπει να εγγραφούν ηλεκτρονικά στις υπηρεσίες πιστοποίησης του myAADE. Εναλλακτικά, η δήλωση φορολογούμενου που δεν διαθέτει κωδικούς πρόσβασης, μπορεί να υποβληθεί ηλεκτρονικά από εξουσιοδοτημένο λογιστή. Στην περίπτωση αυτή, η εξουσιοδότηση προς τον φοροτεχνικό – λογιστή – λογιστικό γραφείο αφορά στη διαχείριση των εντύπων Ε1, Ε2 και Ε3 και πραγματοποιείται διαδικτυακά στην εφαρμογή διαχείρισης εξουσιοδοτήσεων του λογαριασμού του φορολογούμενου, μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE.
ΑΣΕΠ: Έρχονται 1.213 προσλήψεις στην Αστυνομία
2. Τα βήματα δήλωσης της φορολογίας εισοδήματος Φ.Π. (Ε1-Ε2-Ε3)
Επιλέγω το έτος για το οποίο επιθυμώ την υποβολή δήλωσης.
Επιβεβαιώνω τα προσωπικά μου στοιχεία (ΑΜΚΑ, Ημ.Γέννησης, Οικογενειακή κατάσταση κ.λπ.).
Συμπληρώνω τα έντυπα Ε2 και Ε3 εφόσον υπάρχει υποχρέωση. Η σύζυγος υποβάλει τα συνυποβαλλόμενα έντυπα με τους δικούς της κωδικούς πρόσβασης.
Συμπληρώνω το έντυπο Ε1. Σχετικά μηνύματα καθοδηγούν τον χρήστη και τον ενημερώνουν για τυχόν ανάγκη ελέγχου της υποβληθείσας δήλωσης από τη Δ.Ο.Υ.
Ενημερώνομαι για το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης.
Υποβάλω τη δήλωση.
Εκτυπώνω τα έντυπα Ε1, Ε2, Ε3 και την πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου.
3. Κοινές δηλώσεις συζύγων
Στην περίπτωση που γίνεται κοινή δήλωση των συζύγων, πραγματοποιείται ξεχωριστή βεβαίωση του φόρου και εν συνεχεία εκδίδονται δύο ξεχωριστές πράξεις προσδιορισμού φόρου, μία για τον κάθε σύζυγο. Πιστωτικά ποσά του ενός συζύγου δεν συμψηφίζονται με τυχόν χρεωστικά του άλλου και στην περίπτωση που έχουν και οι δύο πιστωτικά ποσά επιστρέφονται στον κάθε δικαιούχο χωριστά. Ο φόρος των συζύγων που προκύπτει από την κοινή τους δήλωση βεβαιώνεται στη Δ.Ο.Υ. του υπόχρεου, ακόμη και στις περιπτώσεις που οι σύζυγοι έχουν διαφορετική Δ.Ο.Υ. λόγω του ότι ένας εκ των δύο (ή και οι δύο) ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα ή λόγω διαφορετικής φορολογικής κατοικίας. Ως εκ τούτου, οι πράξεις προσδιορισμού φόρου που εκδίδονται με την υποβολή κοινής δήλωσης αναγράφουν και στους δύο συζύγους τη Δ.Ο.Υ. του υπόχρεου συζύγου.
Παράλληλα, κοινή δήλωση για τα εισοδήματά τους δύνανται να υποβάλλουν τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν την ίδια φορολογική αντιμετώπιση με τους έγγαμους.
Σημειώνεται πως έχει παρέλθει η καταληκτική ημερομηνία αίτησης (28/2) για όσους συζύγους θέλουν να υποβάλουν χωριστή δήλωση.
Ωστόσο, υποχρεωτικά χωριστές δηλώσεις υποβάλλονται στις περιπτώσεις που έχει διακοπεί η έγγαμη συμβίωση κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης ή ο ένας από τους δύο συζύγους είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.
4. Φορολογικές δηλώσεις κατοίκων εξωτερικού
Σε περίπτωση που φορολογικός κάτοικος Ελλάδας μετέφερε την κατοικία του στο εξωτερικό εντός του 2022, η δήλωση υποβάλλεται εμπρόθεσμα καθ’ όλη τη διάρκεια του φορολογικού έτους και το αργότερο έως τις 31/12/2023.
Σημειώνεται πως ως φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικούυπολογίζονται όσοι δεν διαθέτουν ταχυδρομική διεύθυνση στην Ελλάδα και δεν έχουν ορίσει φορολογικό εκπρόσωπο. Όπως διευκρινίζει η σχετική εγκύκλιος απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι φορολογούμενοι να έχουν επικαιροποιήσει τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην ψηφιακή πύλη myAADE (κλικ εδώ), επιλέγοντας «Μητρώο και Επικοινωνία» και στη συνέχεια, «Στοιχεία Επικοινωνίας». (Δείτε με ένα κλικ εδώ ποιοι κινδυνεύουν με πρόστιμο).
5. Φορολογικές δηλώσεις αποβιωσάντων
Υποβάλλονται για τα εισοδήματα που απέκτησαν το έτος 2022 μέχρι την ημερομηνία του θανάτου τους από τους νόμιμους κληρονόμους τους στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. εμπρόθεσμα έως 31.12.2023.
6. Ανήλικο τέκνο
Στην περίπτωση που ανήλικο άγαμο τέκνο υποβάλλει ξεχωριστή φορολογική δήλωση και παράλληλα αποκτά και εισοδήματα άλλης κατηγορίας, όπως για παράδειγμα εισόδημα από ακίνητη περιουσία, αυτά αναγράφονται στη δήλωση του υπόχρεου γονέα.
7. Δηλώσεις με επιφύλαξη
Υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE και εντός χρονικού διαστήματος 30 ημερών από την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης οφείλουν οι φορολογούμενοι να προσκομίσουν στη ΔΟΥ τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τα οποία αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς τους και τον λόγο της επιφύλαξης, προκειμένου να εκκαθαριστούν οι δηλώσεις και να εκδοθούν οι πράξεις διοικητικού προσδιορισμού φόρου από τη ΔΟΥ προθεσμίας των 90 ημερών από την υποβολή της δήλωσης.
Σε περίπτωση που τα απαιτούμενα δικαιολογητικά δεν προσκομιστούν εντός της προαναφερθείσας προθεσμίας των 30 ημερών, οι δηλώσεις εκκαθαρίζονται, χωρίς να ληφθεί υπόψη η επιφύλαξη.
8. Τροποποιητικές δηλώσεις
Για αναδρομικά ποσά μισθών, συντάξεων, επιδομάτων και λοιπών αναδρομικών ποσών φορολογικού έτους 2015 και επόμενων, για την καταβολή των οποίων αποστέλλεται σχετική πληροφορία στη φορολογική διοίκηση από τον καταβάλλοντα αυτά, υποβάλλονται μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE.
2. Παραταση στις δηλώσεις Ε9
Παράταση για τις 12 Απριλίου πήρε η προσθεσμία για την υποβολή δηλώσεων Ε9 του έτους 2024, για εκείνους που έχουν μεταβολές της περιουσιακής τους κατάσταση. Δείτε εδώ βήμα – βήμα η όλη διαδικασία.
Συγκεκριμένα, το Ε9 θα πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν όσοι φορολογούμενοι απέκτησαν το 2022 ακίνητα με αγορά, δωρεά-γονική παροχή ή κληρονομιά, όσοι μεταβίβασαν ακίνητα με πώληση, δωρεά ή γονική παροχή και όσοι είχαν άλλου είδους μεταβολές, όπως για παράδειγμα η αύξηση της επιφάνειας των ακινήτων τους λόγω αποκάλυψης ξεχασμένων τετραγωνικών.
10. Νέοι φορολογούμενοι
Όσοι θα υποβάλουν για πρώτη φορά φορολογική δήλωση θα πρέπει να αποκτήσουν κωδικούς πρόσβασης. Οι νέοι που συμπλήρωσαν το 18ο έτος της ηλικίας τους το 2022 και απέκτησαν οποιουδήποτε ύψους πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα υποβάλλουν τη δική τους φορολογική δήλωση.
Οι 18αρηδες ενηλικιώνονται και φορολογικά και αποκτούν την πρώτη τους επαφή με την Εφορία εφόσον:
Δεν συγκατοικούν στο ίδιο σπίτι με τους γονείς τους αλλά διαμένουν σε κατοικία στην οποία κατέχουν έστω ένα μικρό ποσοστό πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή σε κατοικία που τους παραχωρήθηκε δωρεάν από τους γονείς τους ή από κάποιον φίλο τους.
Κατέχουν οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο που λαμβάνεται υπόψη ως τεκμήριο διαβίωσης, όπως αυτοκίνητο.
Απέκτησαν εντός του 2022 οποιασδήποτε μορφής εισόδημα, όπως από μισθούς, επιδόματα, ενοίκια, αγροτικές ή επιχειρηματικές δραστηριότητες, υπεραξίες από μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια κ.λπ.
Ίδρυσαν εντός του 2022 επιχείρηση στο όνομά τους.
Προχώρησαν εντός του 2022 σε έναρξη ελευθέριου επαγγέλματος.
Είναι έγγαμοι τη στιγμή της υποβολής της φορολογικής δήλωσης.
Εξαίρεση από την τελευταία υποχρέωση υποβολής δήλωσης, έχουν μόνον όσοι 18αρηδες, το προηγούμενο έτος δεν είχαν καθόλου εισοδήματα, ούτε περιουσιακά στοιχεία που να αποτελούν τεκμήρια (κατοικία, αυτοκίνητο κ.λπ.), εφόσον φιλοξενήθηκαν σε σπίτια γονέων ή είναι φοιτητές και λόγω σπουδών διαμένουν με ενοίκιο σε άλλη πόλη από αυτήν στην οποία ζουν οι γονείς τους.
+1. Δυνατότητα εφάπαξ εξόφλησης του φόρου εισοδήματος
Έκπτωση φόρου 3% μπορούν να κερδίσουν οι φορολογούμενοι που θα επιλέξουν να εξοφλήσουν εφάπαξ έως τις 31 Ιουλίου 2023, τον φόρο εισοδήματος που θα προκύψει από την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης.
Πρόκειται για ένα μέτρο που προβλέπεται στην τροπολογία που κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και η οποία λειτουργεί ως κίνητρο για τους φορολογούμενους και αφορά στην εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων για το έτος χρήσης 2022, έως τις 31 Ιουλίου 2023.
Εναλλακτικά, οι υπόχρεοι εξακολουθούν ακόμη να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα εξόφλησης του φόρου εισοδήματος σε 8 δόσεις.