Ακριβά καλούνται να πληρώσουν τη μείωση του αφορολογήτου από 9.545 ευρώ σε έως και 8.636 ευρώ, εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτών και οι οποίοι μέχρι πέρυσι είχαν μηδενικό ή πιστωτικό .

Τα στατιστικά των φετινών δείχνουν αύξηση των χρεωστικών κατά περίπου 10% ή κατά περίπου 230.000 φορολογούμενους οι οποίοι σήμερα καλούνται να καταβάλλουν την πρώτη από τις τρεις διμηνιαίες δόσεις.

Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό έφτασαν φέτος στα 2.545.274, όταν πέρυσι ήταν 2.318.902. Το ποσό των έξτρα που μοιράζονται όμως παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στα 3,7 δισ. ευρώ.

Η εξήγηση κρύβεται σε δύο πιθανά ενδεχόμενα: τα εισοδήματα μειώθηκαν περαιτέρω ή η απόκρυψη φορολογητέας ύλης διευρύνθηκε. Το ένα δεν αποκλείει το άλλο.

Πρακτικά, πέρυσι τέτοια εποχή φόρους 3,7 δισ. ευρώ μοιράζονταν 2.318.902 φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό, ενώ φέτος το ίδιο ποσό (3,7 δισ. ευρώ) επιβαρύνει 2.545.274 φορολογούμενους. Συνολικά δε, η καθαρή θέση για το δημόσιο (φόρος χρεωστικών σημειωμάτων μείον επιστροφές φόρων πιστωτικών) μειώθηκε από τα 3,467 δισ. ευρώ πέρυσι σε 3,34 δισ. ευρώ φέτος.

Στο μεσοδιάστημα το αφορολόγητο περιορίστηκε από τα 9.545 ευρώ σε έως και 8.636 ευρώ, οι προκαταβολές φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες αυξήθηκαν από το 75% στο 100%, οι συντελεστές φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια αυξήθηκαν και οι έχοντες «μπλοκάκια» σε συνδυασμό με αμοιβές από μισθωτή εργασία, γνώρισαν πρωτόγνωρη έκρηξη των επιβαρύνσεων, στη λεγόμενη μεσαία τάξη.

Για τα «μπλοκάκια» αυτής της κατηγορίας, η αύξηση των επιβαρύνσεων προκύπτει από το γεγονός της φορολόγησης των συνολικών αμοιβών τους με την κλίμακα των μισθωτών -χωρίς αφορολόγητο για τα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα- όταν πέρυσι, αμοιβές από μισθό φορολογούνταν ξεχωριστά από τα έσοδα από «μπλοκάκι».

Επιβαρύνσεις προέκυψαν και για τους αγρότες οι οποίοι πλέον φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών, εφόσον περιλαμβάνονται στις λίστες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με τους «κατά κύριο επάγγελμα αγρότες». Στο μέτωπο αυτό, σύμφωνα με λογιστές, τα λάθη που σημειώθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα έχουν βγάλει εκτός κάδρου χιλιάδες δικαιούχους αφορολόγητου , εξαναγκάζοντας εν τέλει την ΑΑΔΕ να δώσει έξτρα χρόνο για τροποποιητικές δηλώσεις χωρίς πρόστιμα.

Τα πιστωτικά

Από τα στατιστικά των φετινών δηλώσεων προκύπτει επίσης περαιτέρω δραστική συρρίκνωση των πιστωτικών εκκαθαριστικών σημειωμάτων. Το ποσοστό των πιστωτικών εκκαθαριστικών στο σύνολο, είναι μόλις 15,58% έναντι 16,67% πέρυσι με τους δικαιούχους να περιορίζονται από 1.018.518 σε 953.517. Σε αυτούς το προσεχές διάστημα αναμένεται να πιστωθούν επιστροφές φόρου 362 εκατ. ευρώ αν δεν τους προλάβει η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ.

Η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ότι εφόσον βεβαιωθεί ο σε δικαιούχους επιστροφής φόρου εισοδήματος, η φορολογική διοίκηση προχωρά σε αυτόματους συμφηφισμούς ακόμα και εάν η νέα απαίτηση δεν έχει γίνει ληξιπρόθεσμη.

Η εκκαθάριση του των 3,3 δισ. ευρώ αναμένεται στα τέλη Αυγούστου και η εξόφληση του φόρου προβλέπεται να γίνει σε πέντε μηνιαίες δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων έως τις 29 Σεπτεμβρίου και η τελευταία έως τις 31 Ιανουαρίου 2018.

Η εξόφληση των φόρων εισοδήματος, θα γίνει και φέτος σε τρεις διμηνιαίες δόσεις (η προθεσμία για την πρώτη λήγει σήμερα και οι επόμενες δύο στα τέλη Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου) ενώ σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης δεν υπάρχει πλέον καμία έκπτωση.

Ήδη τα γκισέ των τραπεζών έχουν πάρει φωτιά προκειμένου οι φορολογούμενοι να «σπάσουν» τα χρέη σε έως και 12 μηνιαίες δόσεις, κάνοντας χρήση των πιστωτικών τους καρτών, ενώ αυξημένη ροή αιτημάτων αναμένεται τις επόμενες ημέρες και στο για την ένταξη των οφειλών -εφόσον γίνουν ληξιπρόθεσμες- στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025