Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προχωρά σε δύο σημαντικές που αναμένεται να επιδράσουν άμεσα στο περιβάλλον.

Οι αλλαγές αυτές περιλαμβάνουν την καθιέρωση της ενιαίας φορολογίας ομίλων (Group Taxation) και την εισαγωγή των φορολογικών ερμηνευτικών πράξεων (Advanced Tax Rulings).

Οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις στοχεύουν στην άμβλυνση της φορολογικής αβεβαιότητας και στη δημιουργία ενός σαφέστερου και πιο ευέλικτου φορολογικού πλαισίου. Το ΥΠΕΘΟ εξετάζει, για πρώτη φορά, την εφαρμογή του συστήματος ενιαίας φορολόγησης ομίλων, δίνοντας τη δυνατότητα στους επιχειρηματικούς ομίλους να υποβάλλουν μία κοινή φορολογική δήλωση για όλες τις θυγατρικές τους. Αυτό θα διευκολύνει τη φορολογική συμμόρφωση, θα ενισχύσει τη διαφάνεια και θα επιτρέψει τον συμψηφισμό κερδών και ζημιών μεταξύ των εταιρειών, οδηγώντας σε μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης και ενίσχυση της οικονομικής σταθερότητας.

Η πρακτική αυτή εφαρμόζεται ήδη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, προσφέροντας στους επιχειρηματικούς ομίλους μεγαλύτερη ευελιξία και ενδυναμώνοντας τη συνολική τους χρηματοοικονομική θέση. Το ελληνικό υπουργείο στοχεύει να προσαρμόσει το νέο πλαίσιο στα διεθνή πρότυπα, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.

Φορολογικές δηλώσεις: Έρχονται σαρωτικές αλλαγές - Τι είναι το Group Taxation και τα Advanced Tax Rulings

Δείτε επίσης 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ένας όμιλος με πολλές θυγατρικές στην Ελλάδα, όπου κάποιες παρουσιάζουν κέρδη και άλλες ζημίες. Με το νέο σύστημα, θα μπορεί να συμψηφίζει τα οικονομικά αποτελέσματα σε επίπεδο ομίλου, μειώνοντας τη συνολική φορολογική του επιβάρυνση, κάτι που δεν είναι εφικτό με το ισχύον σύστημα, όπου κάθε εταιρεία φορολογείται ανεξάρτητα.

Παράλληλα, το υπουργείο σχεδιάζει την καθιέρωση των φορολογικών ερμηνευτικών πράξεων (Advanced Tax Rulings) μέχρι το τέλος του έτους. Μέσω αυτού του εργαλείου, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να λαμβάνουν προκαταρκτικές διευκρινίσεις για τη φορολογική μεταχείριση συγκεκριμένων συναλλαγών ή επιχειρηματικών σχημάτων, μειώνοντας τον κίνδυνο φορολογικών διαφορών και ενισχύοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Η εισαγωγή αυτών των αλλαγών αναμένεται να δημιουργήσει ένα σταθερότερο επιχειρηματικό περιβάλλον, προσφέροντας στις εταιρείες τη δυνατότητα να προγραμματίζουν με μεγαλύτερη ασφάλεια τις μελλοντικές τους κινήσεις και να προχωρούν σε στρατηγικές επενδύσεις.

Ήδη, με τον νόμο 5100/2024, η Ελλάδα έχει προσαρμόσει τη φορολόγηση πολυεθνικών και μεγάλων εγχώριων ομίλων στις επιταγές της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2022/2523, εναρμονίζοντας το φορολογικό της σύστημα με τα διεθνή πρότυπα. Η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στην εξάλειψη στρεβλώσεων και στη διασφάλιση ισότιμου ανταγωνισμού μεταξύ ελληνικών και ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, ενώ ενισχύει τη φορολογική διοίκηση χωρίς την επιβολή υπέρμετρων φορολογικών βαρών.

Δείτε επίσης