Απρόθυμοι να υποβάλλουν τη φετινή φορολογική δήλωση είναι προς το παρόν οι φορολογούμενοι. Αν και βρισκόμαστε μόλις 35 ημέρες πριν την εκπνοή της σχετικής προθεσμίας, μόλις το 205 των φορολογούμενων έχει εκπληρώσει τη σχετική φορολογική υποχρέωση.
Ο λόγος είναι απλός. Πέρα από την “τελευταία στιγμή” που πολλοί επιλέγουν, τα φετινά εκκαθαριστικά είναι εξαιρετικά βαριά και οι φορολογούμενοι προσπαθούν να πάνε όσο το δυνατόν πιο πίσω την υποβολή της δήλωσης, αν και αυτό δεν σημαίνει ότι θα καθυστερήσουν έτσι την πληρωμή του φόρου αφού οι ημερομηνίες πληρωμής είναι δεδομένες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, μέχρι και χθες είχαν υποβληθεί 1,22 εκατ. φορολογικές δηλώσεις. Από αυτές το 34% ή 416.995 είναι χρεωστικές, δηλαδή προκύπτει οφειλή φόρου με το μέσο φόρο που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι να ανέρχεται σε 729 ευρώ.
Να σημειωθεί ότι ο μέσος φόρος μέχρι και το τέλος Ιουνίου που θα ολοκληρωθεί η υποβολή των δηλώσεων αναμένεται να ξεπεράσει το ποσό των 1800 ευρώ (πέρυσι ήταν περίπου 1.650 ευρώ) καθώς πολλοί φορολογούμενοι με υψηλά εισοδήματα και κατ’ επέκταση βαρύ εκκαθαριστικό συνήθως υποβάλλουν τη δήλωση αργότερα.
Από την εκκαθάριση έχουν προκύψει 198.960 πιστωτικά εκκαθαριστικά, δηλαδή εκκαθαριστικά που οδηγούν σε επιστροφή φόρου. Το μέσο επιστρεφόμενο ποσό είναι 314 ευρώ.
Επίσης έχουν εκκαθαριστεί και 606.431 φορολογικές δηλώσεις που κατέληξαν σε μηδενικό εκκαθαριστικό. Πρόκειται κατά κύριο λόγο για μισθωτούς και συνταξιούχους που δεν έχουν άλλες πηγές εισοδήματος.
Ο φόρος που προκύπτει στα φετινά εκκαθαριστικά, ανεξάρτητα από το χρόνο υποβολής της φορολογικής δήλωσης, θα πρέπει να πληρωθεί σε τρεις δόσεις, στο τέλος Ιουλίου, Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου χωρίς τη δυνατότητα έκπτωσης στην εφάπαξ εξόφληση.
Τα φετινά εκκαθαριστικά θα είναι εξαιρετικά βαριά λόγω των νέων φορολογιών που επιβλήθηκαν στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης και ίσχυσαν από τα εισοδήματα του 2016. Πρόκειται για την θέσπιση νέας φορολογικής κλίμακας με αυξημένους συντελεστές για το εισόδημα από ενοίκια, νέα κλίμακα φορολόγησης του εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα με συντελεστές που φθάνουν ακόμη και το 45% και αθροιστική φορολόγηση του εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα και μισθωτές υπηρεσίες για όσους έχουν και τις δυο πηγές που οδηγεί σε φορολόγηση με συντελεστή ακόμη και 45% αντί για έως 33% που ίσχυε έως το 2015.