Με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις (τα ) να έχουν περιορίσει την διαθεσιμότητα ακινήτων, η αποτελεί πονοκέφαλο για τους γονείς και τα παιδιά που πέτυχαν την εισαγωγή τους στα πανεπιστήμια.

Σύμφωνα με τον Οικονομικό Ταχυδρόμο, και φέτος η εύρεση φοιτητικής κατοικίας θα εξελιχθεί σε πρόβλημα για γερούς λύτες.

Τα Airbnb βάζουν «λουκέτο» στη φοιτητική στέγη

Μιλώντας στο ΕΡΤNEWS o πρόεδρος των μεσιτών Αθηνών-Αττικής Λευτέρης Ποταμιάνος τόνισε ότι τα τελευταία 5 χρόνια υπάρχουν όλο και λιγότερα διαθέσιμα ακίνητα κι αυτό δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Ανεβαίνουν όλο και πιο πολύ οι τιμές και ο πληθωρισμός έχει παίξει το ρόλο του αλλά και υπάρχουν και τιμές οι οποίες είναι αβάσταχτες.

Αλλά εκτός των τιμών δε βρίσκεις και εύκολα σπίτι, και στην Αθήνα αλλά και στην επαρχία που ακούω πολλά περιστατικά, είναι πιο λίγα τα διαθέσιμα ακίνητα.

Και πολλές φορές το καλοκαίρι χρειάζεται να τα αφήσουν τα ακίνητα οι φοιτητές μετά από συμφωνία που έρχονται με τους ιδιοκτήτες ώστε να χρησιμοποιηθούν για τουριστική εκμετάλλευση και να επιστρέψουν οι φοιτητές τον Οκτώβριο.

Οι τιμές για τη φοιτητική στέγη

Στην Αθήνα, στου Ζωγράφου, κι όπου αλλού υπάρχουν πανεπιστήμια, εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα. Αλλά έτσι κι αλλιώς υπάρχει πρόβλημα ανεύρεσης κατοικίας γενικότερα. Η μικρή κατοικία δε είναι το ουσιαστικότερο θέμα.

Δηλαδή, συνεχίζει, το ακίνητο των 30, 40, 50, 60 τετραγωνικών είναι και πιο ακριβό από τα άλλα γιατί υπάρχει μεγάλη ζήτηση. Μιλάμε για τιμές πάνω από 10 ευρώ το τετραγωνικό πολλές φορές.

Και κάθε πέρσι και καλύτερα, ή κάθε χρόνο και χειρότερα δηλαδή, η κατάσταση έχει ξεφύγει πλέον.

Στην Ελλάδα δεν έχει έρθει ακόμη ο θεσμός της συγκατοίκησης για τους φοιτητές ώστε να μοιραστούν τα έξοδα της στέγης. Έρχεται αλλά πολύ δειλά δειλά.

Κι αυτό γιατί υπάρχει φόβος, υπάρχει ανασφάλεια με ποιον θα συγκατοικήσουν, υπάρχει το οικονομικό πώς θα μοιράσουν τα χρήματα, υπάρχουν πολλοί παράγοντες οι οποίοι επιδρούν συναισθηματικά στην σκέψη του να συγκατοικήσεις.

Οι τιμές για μικρά ακίνητα είναι από 10 ευρώ το τετραγωνικό για ανακαινισμένο ακίνητο. Με αυτή την τιμή πρέπει να είναι αλλαγμένα τα κουφώματα, να είναι συντηρημένο, να έχει αλλάξει κουζίνα, να έχει αλλάξει μπάνια. Για τέτοιες κατηγορίες ακινήτων μιλάμε. Υπάρχουν όμως και πολλά παραμελημένα, ακόμη και υπόγεια νοικιάζονται.

Ο ΠΟΜΙΔΑ για τη φοιτητική στέγη

Στη διαδικασία αναζήτησης κατοικίας για μίσθωση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) μέσω της ιστοσελίδας (www.pomida.gr) δίνει σε νέους φοιτητές και γονείς τις ακόλουθες διαχρονικές συστάσεις:

Μην πανικοβάλλεστε. Δεν χρειάζεται να μισθώσετε κατοικία από την πρώτη στιγμή, ούτε τα μαθήματα αρχίζουν την επομένη της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων!
Μην ψάχνετε για σπίτι έξω από την πύλη του Πανεπιστημίου, (σύνηθες λάθος των γονέων). Λίγους δρόμους ή λίγες στάσεις πιο κάτω, υπάρχουν πολλά σπίτια που σας περιμένουν, ανακαλύψτε τα.
Οργανώστε την αναζήτησή σας και μην σπεύσετε να καταλήξετε στο πρώτο που θα δείτε, κλείστε όμως αμέσως το πρώτο που σας κάνει!!!!
Αν σας ζητήσουν μίσθωμα που υπερβαίνει τα οικονομικά σας, μη το δεχτείτε, γιατί θα βρείτε σίγουρα αυτό που ζητάτε λίγο παραπέρα.
Δεν υπάρχει περιορισμός ούτε ως προς το ποσό της εγγύησης, ούτε ως προς τον αριθμό των προκαταβαλλομένων μισθωμάτων.
Οργανώστε τη συγκατοίκησή σας με άλλους γνωστούς σας φοιτητές/τριες, σε δυάρια, τριάρια και γενικά μεγάλα διαμερίσματα, τα οποία πάντοτε ενοικιάζονται πολύ φτηνότερα από τα μικρότερα.
Ελέγξτε προσεκτικά και χωρίς βιασύνη το σπίτι που βρήκατε καθώς και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτό. Αν είναι βράδυ ζητείστε να το δείτε και με το φως της ημέρας.
Συμπληρώστε και υπογράψτε έγγραφο μισθωτήριο, τόσο εσείς όσο και ο ενδιαφερόμενος γονέας σας, αλλά προσοχή, μην καταβάλετε ποτέ μισθώματα ή προκαταβολές αν δεν βεβαιωθείτε ότι αυτός που σας τα ζητά είναι πράγματι ο ιδιοκτήτης του σπιτιού που νοικιάζετε.
Μακριά από τα δήθεν “γραφεία πληροφοριών”, τα οποία υπόσχονται ότι αν τους προκαταβάλλετε κάποιο ποσό, θα σας βρουν αμέσως σπίτι όπως το θέλετε. Τις περισσότερες φορές οι “πληροφορίες” τους είναι παρωχημένες και χωρίς καμιά αξία.
Απευθυνθείτε μόνον σε επίσημα μεσιτικά γραφεία, στα οποία δεν προκαταβάλετε κανένα ποσό ως αμοιβή, παρά μόνον όταν υπογράψετε μισθωτήριο και παραλάβετε το σπίτι.