Σύμφωνα με τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, ο κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού έχει αυξηθεί μετά τον στην

Στο δυσμενές σενάριο που κατάρτισε ο Fitch, το οποίο βασίζεται στην υπόθεση διακοπής των ρωσικών εξαγωγών ενέργειας και κατά συνέπεια υψηλότερου πληθωρισμού, το σοκ στην ανάπτυξη προβλέπεται μεγάλο, με τον ρυθμό της να γίνεται μηδενικός στην Ευρωζώνη το 2023 και οριακά αρνητικός (-0,1%) στις ΗΠΑ.

Στο σενάριο αυτό, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα ξεπερνούσε το 10% και θα παρέμενε σε υψηλά μονοψήφια επίπεδα στη διάρκεια του 2022, ωθώντας τη Fed να αυξήσει το βασικό επιτόκιό της στο 3% στο τέλος του 2022 και στο 4% στο τέλος του 2023.

Στην Ευρωζώνη, η ενέργεια θα δινόταν με δελτίο και ο πληθωρισμός θα διαμορφωνόταν στο 6% σε μέσα επίπεδα φέτος, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα αύξανε το βασικό επιτόκιό της στο 0,5% φέτος και στο 1% το 2023.

Η μέση τιμή του πετρελαίου μπρεντ θα αυξανόταν στα 150 δολάρια το βαρέλι το 2022 και θα διατηρείτο σε ακραία επίπεδα και το 2023 (130 δολάρια), ενώ με το βασικό σενάριο του Fitch θα διαμορφωνόταν στα 100 και 80 δολάρια, αντίστοιχα.

Θα επηρεασθεί περισσότερο το αξιόχρεο των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης

Ο πόλεμος θα έχει συνέπειες και για τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις, με τον οίκο να θεωρεί ότι περισσότερο θα επηρεασθεί το αξιόχρεο των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης λόγω των στενότερων οικονομικών δεσμών τους με τη Ρωσία.

Στο βασικό σενάριο, ο Fitch αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή του για τον ρυθμό ανάπτυξης της Ευρωζώνης κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες στο 3% και για την παγκόσμια οικονομία κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες στο 3,5%. Στο αρνητικό σενάριο, η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα διαμορφωνόταν φέτος στο 2,5%.

Ο Fitch σημειώνει ότι η εξάρτηση των χωρών της Ευρωζώνης από τη ρωσική ενέργεια δεν είναι ομοιόμορφη και ότι οι λοιπές, πέραν της ενέργειας, οικονομικές σχέσεις τους με τη Ρωσία είναι γενικά μικρές. Αναφέρει, επίσης, ότι ορισμένες χώρες της περιοχής με υψηλό αξιόχρεο έχουν σημαντικά περιθώρια να απορροφούν σοκ.

Πιθανή η ανάληψη χρέους σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Η μεγάλη διάρκεια του χρέους των χωρών της Ευρωζώνης, προσθέτει, περιορίζει τον αντίκτυπο από την αύξηση του κόστους δανεισμού, αλλά η πιο σφιχτή νομισματική πολιτική μπορεί να κάνει δυσκολότερη τη μείωση του χρέους, δεδομένης της αναμενόμενης αύξησης των αμυντικών δαπανών και των κρατικών μέτρων στήριξης για την προστασία από τον πληθωρισμό με βάση το δυσμενές σενάριο του Fitch.

Η επίπτωση του πολέμου στη δημοσιονομική θέση των χωρών της Ευρωζώνης θα εξαρτηθεί από το ποσοστό του πρόσθετου κόστους αναληφθεί με κοινή έκδοση χρέους. Ο οίκος θεωρεί ότι αν το οικονομικό σοκ είναι μεγάλο, αυτό θα αυξήσει την πιθανότητα κοινής ανάληψης χρέους στο επίπεδο της ΕΕ, είτε μέσω νέου κοινού δανεισμού είτε με τη χρησιμοποίηση αδιάθετων πόρων από υφιστάμενα προγράμματα, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης ή την πιστωτική γραμμή του ESM για τη στήριξη από την πανδημία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025