Απαισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις των βρετανικών Financial Times και Guardian για την ελληνική αξιολόγηση, αλλά και για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
Financial Times: Θα φύγει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα
Ευρώπη και Ελλάδα κινδυνεύουν επειδή δεν έχουν το θάρρος να μιλήσουν τη γλώσσα της αλήθειας, επισημαίνει σε άρθρο του στους Financial Times ο οικονομικός αναλυτής Wolfgang Munchau.
Με ένα ιδιαίτερα ειρωνικό ύφος, επισημαίνει πως “όλοι θέλουν να διατηρήσουν για λίγο ακόμη το παραμύθι της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους”, παρά την “ειλικρινή”, όπως τη χαρακτηρίζει, τοποθέτηση του ΔΝΤ πως το χρέος της Ελλάδας είναι εξαιρετικά μη βιώσιμο.
Ο Munchau εκτιμά πως το ΔΝΤ τελικά θα αποσυρθεί από το ελληνικό πρόγραμμα, αφήνοντας τους Ευρωπαίους να κακοδιαχειριστούν την ελληνική κρίση”.
Στο στόχαστρο του αναλυτή των FT τίθεται ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας για δύο λόγους: πρώτον, επειδή δέχτηκε τον στόχο 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο δεν θα καταφέρει η ελληνική οικονομία να πετύχει και, δεύτερον, επειδή συντάχθηκε με τους Ευρωπαίους κατά του ΔΝΤ, το οποίο είναι το μόνο που ζητά ελάφρυνση χρέους.
“Αν τελικά το Ταμείο βγει από το πρόγραμμα, είτε η Ελλάδα θα προχωρήσει σε αθέτηση των πληρωμών και θα βγει από την Ευρωζώνη, είτε η Γερμανία, πριν τις εκλογές, θα αποδεχθεί ελάφρυνση του ελληνικού χρέους”.
Guardian: Προς ένα ακόμη “βρώμικο συμβιβασμό”
Για μια κατάσταση που δείχνει ότι θα καταλήξει σε έναν ακόμη “βρώμικο συμβιβασμό” κάνει λόγο ο Guardian, σε δημοσίευμά του, αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους πιστωτές της, ενώ παρομοιάζει τον συμβιβασμό με ένα “τσιρότο”.
Πιο συγκεκριμένα, η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι οι συναντήσεις του ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους θεσμούς είχαν ως σκοπό “να καθυστερήσει η όποια τιμωρία για την έλλειψη μεταρρυθμιστικού ζήλου της Αθήνας μέχρι του χρόνου, όταν θα είχαν ολοκληρωθεί οι εκλογικές αναμετρήσεις σε Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία και πιθανώς στην Ιταλία”. “Το να αποκαλέσει κανείς αυτόν το συμβιβασμό, αυτοκόλλητο επίδεσμο, αποτελεί έλλειψη σεβασμού στις ιαματικές ιδιότητες του ταπεινού τσιρότου”, σχολιάζει μάλλον με δηκτικό τρόπο η εφημερίδα.
Πάντως αίσθηση προκαλεί η αναφορά του Guardian, σε φήμες που θέλουν την καγκελάριο Merkel να “αποκαθηλώνει” από την θέση του τον Wolfgang Schauble – τον “πατριάρχη της λιτότητας” όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο- για να τον αντικαταστήσει με κάποιον άλλο, που διαθέτει πιο “γοητευτική προσωπικότητα”, ο οποίος θα την βοηθήσει να επανεκλεγεί τον Σεπτέμβριο.
Αναφορικά με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, η εφημερίδα αναφέρει αφενός ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι βρίσκονται χαμηλά στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων και αφετέρου δεν θα αντέξει να τραβήξει επί μακρόν την κόντρα με τις Βρυξέλλες. Πιθανώς να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, αλλά όπως εκτιμά ο Guardian αυτό θα ήταν καταστροφή για το κυβερνών κόμμα.