Και η ΕΚΤ προστέθηκε στους φορείς που ασκούν πιέσεις στη γερμανική κυβέρνηση για ουσιαστική ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους, στο πλαίσιο της εξόδου της χώρας από το πρόγραμμα προσαρμογής.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η Φρανκφούρτη ζητά από το Βερολίνο «τολμηρά μέτρα», κάνοντας αναφορά στις δηλώσεις του μέλους του Δ.Σ. της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup στη Σόφια.
«Η ΕΚΤ ασκεί πιέσεις στη νέα κυβέρνηση της Γερμανίας να συμφωνήσει σε τολμηρά και ”αυτόματα” μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, τασσόμενη στο πλευρό του ΔΝΤ ενόψει της εξόδου της χώρας από το μνημόνιο» τονίζει το δημοσίευμα, επισημαίνοντας ότι ο Κερέ σημείωσε ότι οι Ευρωπαίοι -με επικεφαλής το Βερολίνο- πρέπεινα συμφωνήσουν σε «ισχυρά και αξιόπιστα μέτρα για το χρέος», προκειμένου η Ελλάδα να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο.
Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι «η παρέμβαση της ΕΚΤ έρχεται καθώς αυξάνεται η ένταση μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας σχετικά με το επίπεδο του πολιτικού ελέγχου που θα έχουν οι δανειστές στον μηχανισμό ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, που θα προσαρμόζει τις αποπληρωμές του ελληνικού χρέους ανάλογα με την οικονομική απόδοση της χώρας. Η Γερμανία και οι σύμμαχοί της στην Ολλανδία, την Αυστρία και τη Φινλανδία θέλουν σύνδεση του μηχανισμού με δύσκολες προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων και η σε ετήσια βάση ψηφοφορία στη Bundestag, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο οπισθοδρόμησης από τις μελλοντικές κυβέρνησης όσον αφορά την επίτευξη των στόχων ή την εφαρμογή οικονομικών μεταρρυθμίσεων στο μέλλον, σύμφωνα με αξιωματούχους».
Από την άλλη πλευρά, αναφέρουν οι FT, Γαλλία και ΔΝΤ ζητούν ένα «αυτόματο» αυτόματο σύστημα χωρίς περιθώριο για πολιτικά «παιχνίδια», ώστε οι επενδυτές να πειστούν ότι η Ελλάδα μπορεί να αυτοχρηματοδοτείται. «Όσο πιο εμπροσθοβαρή μπορούν να είναι τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και όσο πιο αυτοματοποιημένα είναι, τόσο περισσότερο μπορούν να συμβάλουν στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ της Ελλάδας και των αγορών», δήλωσε ο Κερέ από τη Σόφια, στέλνοντας μήνυμα στο Βερολίνο ότι πρέπει να αποφασίσει και πρέπει να αποφασίσει σύντομα.