Δήλωση του Νίκου Φίλη, τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για Συμβούλιο Διοίκησης ΕΚΠΑ
Διαβάστε αναλυτικά:
Όταν ψηφιζόταν ο νόμος 4957/2022 για τα Συμβούλια Διοίκησης είχαν εγερθεί πολλές αντιρρήσεις για την εξαιρετικά πολύπλοκη μέθοδο εκλογής των 6 εσωτερικών μελών τους, δηλαδή των μελών που ψηφίζονται απευθείας από τα μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού. Μέθοδος που τελικά υποσκάπτει τη δημοκρατία: η «ταξινομική» ψήφος, που η εφαρμογή της σε εκλογές πανεπιστημιακών οργάνων αποτελεί μάλλον διεθνή πρωτοτυπία, επιτρέπει στο ψηφοφόρο να ψηφίσει όσους/ες υποψήφιους θέλει, αλλά με κατάταξη στην προτίμησή του: η τάδε υποψήφια στην 1η προτίμηση, ο δείνα στη 2η κ.ο.κ. Επιπλέον, το σύστημα αυτό λειτουργεί σε πολλαπλούς γύρους, με συνθέτους υπολογισμούς και επανυπολογισμούς. Μοιάζει διαστροφή και έχει τραγελαφικά αποτελέσματα.
Ας δούμε λοιπόν πού οδήγησε αυτό το «μαγικό» σύστημα στις εκλογές του ΕΚΠΑ: Από τους 14 υποψήφιους, η τελευταία σε 1ες ψήφους έλαβε ΜΗΔΕΝ (0) ψήφους. Κι όμως! Ενώ δεν βρέθηκε ένας έστω (!) στους περίπου 1600 εκλέκτορες που να θεωρεί ότι άξιζε την 1η του προτίμηση, εκλέχθηκε στο Συμβούλιο Διοίκησης! Εξαιρετικά πρωτότυπο, από την υπουργό που σε άλλες περιπτώσεις κατακεραυνώνει υποψήφιους φοιτητές ότι δήθεν (παραπλανητικά και ψευδώς, βέβαια…) «μπαίνουν στα πανεπιστήμια με ασσόδυο»! Στην περίπτωση όμως του νόμου της για τα Συμβούλια Διοίκησης, το βρίσκει λογικό και «άριστο» να εκλέγεται με… «μηδέν»!
Ενδεικτικά, ο πρώτος σε 1ες ψήφους έλαβε 579 ψήφους και η δεύτερη 569.
Είναι ευνόητο ότι με τα παραπάνω, ουδέν καταλογίζω στη συγκεκριμένη υποψήφιο. Αλλά είναι εξόχως παράλογο και φυσικά αντιδημοκρατικό, όπως είχαμε επισημάνει καταψηφίζοντας όλη τη νομοθέτηση για τα Συμβούλια Ιδρύματος (τα οποία καταργούν στην πράξη το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων), να εφαρμόζεται ένα τόσο αρνητικό σύστημα επιλογής για τα μέλη τους. Ειδικά όταν το Συμβούλιο έχει υπεραρμοδιότητες, εκλέγει τον Πρύτανη και διοικεί το πρώτο Πανεπιστήμιο της χώρας, απογυμνώνοντας την Σύγκλητό του.
Το δε αποκορύφωμα του παραλογισμού της «άριστης» σκέψης όσων νομοθέτησαν αυτό το εκλογικό τερατούργημα, είναι ότι υποψήφιος που έχει λάβει ΜΗΔΕΝ ψήφους μπορεί να εκλεγεί στη συνέχεια ακόμα και Πρύτανης του Ιδρύματος!
Πρόκειται για διαστροφή της βούλησης του εκλογικού σώματος και του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων. Και την έχουν νομοθετήσει οι ίδιοι άνθρωποι που με χαρά νομοθέτησαν τον αποκλεισμό χιλιάδων μαθητών από τα πανεπιστήμια με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, που επέβαλαν την κατάργηση των διετών προγραμμάτων σπουδών για αποφοίτους ΕΠΑΛ στα Πανεπιστήμια, που θέλησαν την Πανεπιστημιακή Αστυνομία.
Πιστεύω κάθε πανεπιστημιακός, κάθε εκπαιδευτικός, κάθε πολίτης αντιλαμβάνεται πόσο δίκιο έχει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να περιλαμβάνει στο πρόγραμμά του την κατάργηση όλου αυτού του ανεκδιήγητου, αντιεκπαιδευτικού και κακότεχνου οικοδομήματος της ΝΔ στο χώρο της εκπαίδευσης.
Παρακάτω παρατίθενται τα αποτελέσματα του ΕΚΠΑ, που επιβεβαιώνουν τις τραγελαφικές καταστάσεις που δημιουργεί ο νόμος Κεραμέως:
Ψήφοι 1ου γύρου
Ψηφοφόροι: 1619
Σύνολο ψηφοδελτίων: 1584
Λευκά: 14
Στον πρώτο γύρο οι 14 υποψήφιοι έλαβαν 1ες ψήφους:
Γεράσιμος Σιάσος 579
Θεοδώρα Ψαλτοπούλου 569
Νίκος Θωμαίδης 179
Αχιλλέας Χαλδαιάκης 82
Σπύρος Βλαχόπουλος 50
Θωμάς Μπάμπαλης 22
Δημήτρης Καινούργιος 20
Γρηγόρης Μπογδάνης 19
Μαρία Γαβουνέλη 13
Δημήτρης Δρόσος 13
Στέλιος Κώτσιος κ 12
Ασημίνα Αντωναράκου 11
Νίκος Ορφανουδάκης 1
Αθανασία Σμυρνιώτου 0
Μετά από πολλαπλούς γύρους όμως, εκλέγονται ως εσωτερικά μέλη για το Συμβούλιο Διοίκησης οι καθηγητές:
Γεράσιμος Σιάσος 658 ψήφοι
Νίκος Θωμαϊδης 298
Αχιλλέας Χαλδαιάκης 266
Δημήτρης Καινούργιος 139
Σπύρος Βλαχόπουλος 81
Αθανασία Σμυρνιώτου 49