Αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση, αλλά και στη ΝΔ ασκεί ο Φίλιππος Σαχινίδης, στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και η ΝΔ έχουν ξεκινήσει ένα αδιέξοδο και προβληματικό για τις προοπτικές της οικονομίας ανταγωνισμό σε προεκλογικές παροχές», «που οδηγεί σε αύξηση του πολιτικού ρίσκου», «με ευθύνη και των δύο, η πορεία της χώρας τίθεται σε αμφισβήτηση» τονίζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών. Προσθέτει ότι αμφότεροι «θυμίζουν ψαρά της λαϊκής που προωθεί το εμπόρευμα του φωνάζοντας “πάρτε τώρα που σαλεύει” την ώρα που τα ψάρια του είναι μπλαβιασμένα».

Ο κ. Σαχινίδης δηλώνει ότι η χώρα έχει ανάγκη από ένα κυβερνητικό πρόγραμμα προοδευτικών αλλαγών, «και αυτό παρουσιάζει το ΚΙΝΑΛ στους πολίτες ζητώντας να δώσουν ισχυρή εντολή στις εκλογές για να μπορούμε να το διαπραγματευτούμε μετά τις εκλογές από ισχυρή θέση». «Επομένως εμείς θα τηρήσουμε και μετά τις εκλογές μια στάση εθνικής υπευθυνότητας και ελπίζουμε αντίστοιχη να είναι και η στάση των άλλων κομμάτων», αναφέρει διευκρινίζοντας ότι είναι «άλλο εθνική συνεννόηση και άλλο κυβερνητική συνεργασία».

«Συνεννόηση ή ακόμη και συνεργασία, δεν σημαίνει κατάργηση των ιδεολογικών και πολιτικών ρευμάτων, ούτε και των διαχωριστικών γραμμών μεταξύ των κομμάτων. Αντιθέτως, η ιδεολογική και πολιτική καθαρότητα, είναι που μπορεί να επιτρέψει ουσιαστικές και επωφελείς για τους Έλληνες και τη χώρα προγραμματικές συμφωνίες. Με αυτό το δεδομένο, είναι άλλο πράγμα η πόλωση, για να κρύψεις ευθύνες ή αδυναμίες και άλλο η πολιτική κριτική ή ακόμη και η καταγγελία», συμπληρώνει ο πρώην υπουργός και επικεφαλής του Τομέα Δημοσιονομικής Πολιτικής του Κινήματος Αλλαγής .

Χαρακτηρίζει τον κ. Τσίπρα, ως νέο Χότζα, επειδή, όπως υποστηρίζει «αφού επέλεξε την υπερφορολόγηση για τη δημιουργία των υπερπλεονασμάτων, τώρα υπόσχεται μειώσεις φόρων για να ανακουφιστούν οι πολίτες».

Ο Φίλιππος Σαχινίδης δηλώνει ότι «βασική θέση του Κινήματος Αλλαγής είναι ότι η χώρα για να βγει από την κρίση θα πρέπει να διευκολύνει όλες τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις να συνεισφέρουν στη δημιουργία νέου πλούτου. Ο οποίος όμως θα αφορά όλους τους Έλληνες ακόμη και αυτούς που κατοικούν στα πιο απομονωμένα μέρη της Ελλάδας. Εμείς στις προτάσεις μας επισημαίνουμε την ανάγκη για έναν οδικό χάρτη ανάπτυξης που θα περιλαμβάνει τις προτεραιότητες για την επίτευξη πραγματικής και περιφερειακής σύγκλισης».

Η συνέντευξη του Φίλιππου Σαχινίδη στον Μιχάλη Μιχαήλ για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων έχει ως εξής:

Μετά από οκτώ χρόνια, κύριε Σαχινίδη, τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, τα Μνημόνια, τελείωσαν. Τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας τελείωσαν; Η κρίση είναι πια πίσω μας;

Αυτό που έληξε τον Αύγουστο του 2018 ήταν η δέσμευση που είχαν αναλάβει οι δανειστές να δανείζουν την Ελλάδα με φθηνά επιτόκια. Οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις -και όχι μόνο αυτές- που ανέλαβε η Ελλάδα προκειμένου να εξασφαλίσει την πρόσβαση σε αυτά τα φθηνά κεφάλαια για να καλύπτει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες θα παραμείνουν σε ισχύ για πολλά χρόνια. Αυτό είναι το αποτέλεσμα των καιροσκοπικών πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και η παρακαταθήκη που αφήνει αυτή η κυβέρνηση στις επόμενες. Να δεσμευτεί η χώρα για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και 2,2% του ΑΕΠ μέχρι το 2060.

 

Η ασφαλής και οριστική έξοδος της χώρας από την κρίση παραμένει το μεγάλο ζητούμενο μετά τη μεγάλη και παρατεταμένη ύφεση και στασιμότητα που γνώρισε. Δυστυχώς μετά από όλες αυτές τις προσπάθειες που έγιναν αυτά τα χρόνια η ελληνική οικονομία παραμένει ευάλωτη σε κρίσεις που μπορεί να προέλθουν από το εξωτερικό ή στο ενδεχόμενο μιας νέας δημοσιονομικής εκτροπής ή εγκατάλειψης του προγράμματος διαρθρωτικών αλλαγών. Αλλαγές που αν είχαν ολοκληρωθεί έγκαιρα και συναινετικά η χώρα δεν θα χρειαζόταν να παραμείνει τόσα πολλά χρόνια σε μνημόνια και με τόσο μεγάλο κόστος.

 

Η έξοδος στις αγορές για να χρηματοδοτηθεί η χώρα πότε και πώς βλέπετε να γίνεται;

 

Η αξιοπιστία της Ελλάδας στις αγορές παραμένει χαμηλή. Κυρίως εξαιτίας των τυχοδιωκτικών επιλογών του πρώτου εξαμήνου του 2015, που τα απόνερα τους θα τα πληρώνουν οι Έλληνες για πολλά χρόνια. Έτσι, η πιστοληπτική αξιολόγηση των ομολόγων της χώρας παραμένει χαμηλή. Το ιδιωτικό και το δημόσιο χρέος παραμένουν υψηλά και οι κεφαλαιακοί έλεγχοι είναι σε ισχύ. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την ρητορική των στελεχών και των υπουργών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για παροχές κάθε είδους προς όλους διαμορφώνουν ένα κλίμα αρνητικό για τις προοπτικές της οικονομίας.

 

Σε αυτή την παγίδα των προεκλογικών παροχών, βλέπουμε τελευταία να προσχωρεί και η ΝΔ γεγονός που οδηγεί σε αύξηση του πολιτικού ρίσκου, καθώς όλοι γνωρίζουν ότι η επόμενη διετία θα είναι διετία εκλογικών αναμετρήσεων. Ουσιαστικά, με ευθύνη και των δύο, η πορεία της χώρας τίθεται σε αμφισβήτηση.

 

Έτσι, η πορεία των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων το τελευταίο διάστημα δυσκολεύει την έξοδο στις αγορές. Μπορεί η έξοδος να μην επείγει αυτή την στιγμή αλλά είναι αναγκαίο η χώρα να δείξει ότι μπορεί να βγει στις αγορές με ένα συντεταγμένο πρόγραμμα εκδόσεων και να αντλήσει κεφάλαια σε αποδεκτά επιτόκια εντός του 2019.

 

Ποιες είναι κατά τη γνώμη σας οι άμεσες προκλήσεις για την ανάπτυξη και τι χρειάζεται ώστε επιτέλους να έρθει;

 

Η Ελλάδα, πέραν των χρόνιων παθογενειών στις οποίες αναφέρθηκα και πριν, έχει να αντιμετωπίσει τα δύσκολα προβλήματα που μας κληροδότησε η κρίση. Αναφέρομαι στα οικονομικά προβλήματα όπως το υψηλό δημόσιο χρέος αλλά και το υψηλό ιδιωτικό χρέος. Δείτε που είναι τα κόκκινα δάνεια ή οι ληξιπρόσθεσμες οφειλές προς την εφορία που έφτασαν πλέον τα 102 δισ. Μαζί με αυτά η χώρα πρέπει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα της ανεργίας και να στηρίξει όλους αυτούς που χτυπήθηκαν από την κρίση. Αυτός είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για να ανακτηθεί η αξιοπιστία της πολιτικής και να χτυπηθεί ο λαϊκισμός στη δεξιά και αριστερή εκδοχή του που τόσα προβλήματα προκάλεσε στη χώρα από το 2010 μέχρι και σήμερα.

 

Για την αντιμετώπιση των συσσωρευμένων προβλημάτων πρέπει να περάσουμε σε βιώσιμη ανάπτυξη. Αυτό προϋποθέτει έναν πρωτόγνωρο για τα ιστορικά δεδομένα της χώρας όγκο επενδύσεων ώστε να αναπληρωθεί ο παραγωγικός ιστός που καταστράφηκε κατά την κρίση και να κτιστεί ένας νέος ιστός που θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια της οικονομίας.

 

Η ιδεοληπτική και εχθρική στάση της κυβέρνησης έναντι των ιδιωτικών επενδύσεων έχει ως αποτέλεσμα αυτές να υπολείπονται κατά πολύ του μεγέθους που έχει ανάγκη η χώρα. Αυτό το επενδυτικό έλλειμμα μπορεί να μας κρατήσει σε μια στασιμότητα ή σε μια πορεία χαμηλών ταχυτήτων με ότι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνική και πολιτική σταθερότητα.

 

O κ. Τσίπρας ανακοίνωσε στη ΔΕΘ, με την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου μειώσεις φόρων και μέτρα ενίσχυσης κυρίως των χαμηλότερων εισοδημάτων. Πώς το κρίνετε;

 

Έχω παρομοιάσει την λογική της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τη λογική του Χότζα. Όταν κάποιοι ένοικοι διαμαρτυρήθηκαν ότι είναι μικρό το σπίτι στο οποίο ζούνε ο Χότζας άρχισε να το γεμίζει με ζώα, καθιστώντας ανυπόφορη την παραμονή σε αυτό. Στη συνέχεια άρχισε να βγάζει σιγά-σιγά τα ζώα ανακουφίζοντας τους ενοίκους. Έτσι και ο κ. Τσίπρας ως νέος Χότζας αφού επέλεξε την υπερφορολόγηση για τη δημιουργία των υπερπλεονασμάτων, τώρα υπόσχεται μειώσεις φόρων για να ανακουφιστούν οι πολίτες.

 

Κι απ΄ τη μεριά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Μητσοτάκης υπόσχεται ότι η μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών είναι στο επίκεντρο του σχεδίου της ΝΔ. Αρκεί για να ξεκινήσει η ανάπτυξη;

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ από τη μια πλευρά και η ΝΔ από την άλλη έχουν ξεκινήσει ένα αδιέξοδο και προβληματικό για τις προοπτικές της οικονομίας ανταγωνισμό σε προεκλογικές παροχές. Υπόσχονται τα πάντα σε όλους χωρίς να διευκρινίζουν αν αυτά που υπόσχονται θα γίνουν στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δεσμεύσεων για τα πρωτογενή πλεονάσματα που ανέλαβε η χώρα. Εμένα πάντως αμφότεροι μου θυμίζουν ψαρά της λαϊκής που προωθεί το εμπόρευμα του φωνάζοντας «πάρτε τώρα που σαλεύει» την ώρα που τα ψάρια του είναι μπλαβιασμένα.

 

Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες της πρότασης του Κινήματος Αλλαγής και γιατί αυτή είναι πιο αξιόπιστη απ΄ εκείνες της κυβέρνησης και της ΝΔ;

 

Η βασική θέση του Κινήματος Αλλαγής είναι ότι η χώρα για να βγει από την κρίση θα πρέπει να διευκολύνει όλες τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις να συνεισφέρουν στη δημιουργία νέου πλούτου. Ο οποίος όμως θα αφορά όλους τους Έλληνες ακόμη και αυτούς που κατοικούν στα πιο απομονωμένα μέρη της Ελλάδας. Εμείς στις προτάσεις μας επισημαίνουμε την ανάγκη για έναν οδικό χάρτη ανάπτυξης που θα περιλαμβάνει τις προτεραιότητες για την επίτευξη πραγματικής και περιφερειακής σύγκλισης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στοχεύουμε στη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος φιλικού στην επιχειρηματικότητα, που διευκολύνει την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων με έμφαση σε αυτές από το εξωτερικό. Αυτό προϋποθέτει ένα σταθερό, διαφανές και φιλικό φορολογικό πλαίσιο. Επενδύσεις στην παιδεία την έρευνα και την καινοτομία. Μια ευέλικτη και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση. Μια λειτουργική δικαιοσύνη που αποφασίζει έγκαιρα και μια εποπτεία του κράτους στις αγορές ώστε να λειτουργεί ο ανταγωνισμός και να περιοριστεί η συγκέντρωση που εξασφάλισαν κάποιοι σε κλάδους της οικονομίας κατά τη διάρκεια της κρίσης.

 

Αν κάτι μας ξεχωρίζει από το ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ είναι ότι εμείς με τις πολιτικές μας κατά τη διάρκεια της κρίσης αποδείξαμε ότι ειλικρινά θέλουμε να κτυπήσουμε το πελατειακό κράτος που υπήρξε η πραγματική αιτία του δημοσιονομικού εκτροχιασμού του 2009 και του ελλείμματος ανταγωνιστικότητος που μας οδήγησαν στην κρίση και την κατάρρευση. Αντίθετα, ο μεν ΣΥΡΙΖΑ τώρα επιχειρεί να κτίσει το δικό του πελατειακό κράτος, ενώ η ΝΔ κλείνει το μάτι της λέγοντας προς συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες της εκλογικής της πελατείας ψηφίστε μας και μόλις εκλεγούμε θα ισχύσει το “businessasusual”.

 

Γι’ αυτό πιστεύαμε και πιστεύουμε ότι προϋπόθεση για μια άλλη πορεία για τους Έλληνες και τη χώρα, είναι μια θεσμική επανεκκίνηση που θα αντιμετωπίζει τα κακώς κείμενα και θα διαμορφώνει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός κεφαλαίου αξιοπιστίας και αποτελεσματικότητας. Αυτό μπορεί να έχει πολλαπλά θετικά οφέλη, ιδιαιτέρως αν τα άλλα κόμματα αποφασίσουν να επιλέξουν ότι θέλουν να είναι χρήσιμα για τη χώρα και όχι αρεστά σε μικρά και μεγάλα συμφέροντα και κατεστημένα.

 

Στο Κίνημα Αλλαγής ζητάτε συνεννόηση των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων ώστε να συμφωνηθεί ένας κοινός δρόμος για το μέλλον. Αντ΄ αυτού βλέπουμε πόλωση ανάμεσα στη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και τη ΝΔ.

 

Να σας θυμίσω ότι η παράταξη μας ζητά και προτείνει τη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων από τότε που η χώρα έχασε την πρόσβαση στις αγορές. Ζητούσε να γίνει και στην Ελλάδα ότι έγινε αργότερα στην Κύπρο, την Πορτογαλία και στην Ιρλανδία. Τα αποτελέσματα της άρνησης της ΝΔ αρχικά και του ΣΥΡΙΖΑ αργότερα οδήγησαν σε πολύ μεγαλύτερες απώλειες σε ΑΕΠ και σε περισσότερες χαμένες θέσεις εργασίας και σε μεγαλύτερη επιδείνωση των κοινωνικών δεικτών από αυτές που θα δικαιολογούσε η κρίση. Άρα σωστά και τώρα επισημαίνουμε την ανάγκη για εθνική συνεννόηση για να αντιμετωπίσουμε προβλήματα που μια κυβέρνηση μόνη της δεν μπορεί να αντιμετωπίσει. Να τονίσω όμως ότι άλλο εθνική συνεννόηση και άλλο κυβερνητική συνεργασία.

 

Και το κυριότερο, συνεννόηση ή ακόμη και συνεργασία, δεν σημαίνει κατάργηση των ιδεολογικών και πολιτικών ρευμάτων, ούτε και των διαχωριστικών γραμμών μεταξύ των κομμάτων. Αντιθέτως, η ιδεολογική και πολιτική καθαρότητα, είναι που μπορεί να επιτρέψει ουσιαστικές και επωφελείς για τους Έλληνες και τη χώρα προγραμματικές συμφωνίες. Με αυτό το δεδομένο, είναι άλλο πράγμα η πόλωση για να κρύψεις ευθύνες ή αδυναμίες και άλλο η πολιτική κριτική ή ακόμη και η καταγγελία. Αυτό επιβάλλει η Δημοκρατία.

 

Ποιες είναι οι επιδιώξεις του Κινήματος Αλλαγής στις εκλογές; Με ποιον θα συνεργαστείτε την επομένη; Τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ;

 

Για το Κίνημα Αλλαγής αυτό που προέχει είναι να διασφαλιστεί η οριστική και ασφαλής έξοδος της χώρας από την κρίση. Αυτός ο στόχος γίνεται ακόμη πιο επιτακτικός με δεδομένη την ταραχή που επικρατεί στις αγορές και τα προβλήματα στις γειτονικές χώρες, μιλώ για την Ιταλία και την Τουρκία.

 

Η χώρα λοιπόν έχει ανάγκη από ένα κυβερνητικό πρόγραμμα προοδευτικών αλλαγών, και αυτό θα παρουσιάσουμε στους πολίτες. Θα τους ζητήσουμε να μας δώσουν ισχυρή εντολή στις εκλογές για να μπορούμε να το διαπραγματευτούμε μετά τις εκλογές από ισχυρή θέση. Ένα πρόγραμμα καινοτόμο, ριζοσπαστικό, αλλά και αποτελεσματικό, που θα απαντά στις ανάγκες του παρόντος και ενός βιώσιμου μέλλοντος.

 

Επομένως εμείς θα τηρήσουμε και μετά τις εκλογές μια στάση εθνικής υπευθυνότητας και ελπίζουμε αντίστοιχη να είναι και η στάση των άλλων κομμάτων. Τότε θα είναι η ώρα να ρωτήσετε τους άλλους τι θα κάνουν.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025