Επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι η επιτυχία της έκδοσης του ελληνικού 7ετούς ομολόγου ήρθε σε μία εβδομάδα αναταραχής των διεθνών χρηματαγορών, που είχαν οδηγήσει αρχικώς σε μικρή αναβολή της εξόδου στις αγορές, ρεπορτάζ της εφημερίδας Figaro αναφέρει πως «η ανταπόκριση των επενδυτών ξεπέρασε όλες τις προσδοκίες».
«Σήμερα αποδείξαμε ότι είμαστε ικανοί όχι μόνο να αντλήσουμε χρήματα, αλλά να το κάνουμε και σε συνθήκες που δεν είναι ιδανικές», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος χαιρέτησε το γεγονός ότι σε αντίθεση με τις δύο προηγούμενες εκδόσεις, του Ιουλίου και του Νοεμβρίου του 2017, αυτή τη φορά έδειξαν ενδιαφέρον επενδυτές με μακροχρόνια οπτική που ενδιαφέρονται για το ζήτημα του χρέους.
«Η επιτυχία αυτού του εγχειρήματος προοιωνίζει μια επιτυχημένη έξοδο της χώρας τον Αύγουστο από τα υποστηριζόμενα από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ προγράμματα χρηματοδότησης», αναφέρει το δημοσίευμα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Στο ίδιο ζήτημα αναφέρεται και το δημοσίευμα της La Tribune, επισημαίνοντας ότι «αυτή η έκδοση θεωρείτο ως μία αποφασιστική δοκιμασία μετά από την πρώτη έκδοση τον Ιούλιο και μία ανταλλαγή χρέους το Νοέμβριο, για μία χώρα που πρέπει τον Αύγουστο να βγει από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης ύψους 86 δισ. ευρώ».
«Είναι ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Αποδεικνύει ότι κάναμε πολύ καλά που περιμέναμε μερικές ημέρες», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος στο Reuters. «Αυτό που είναι το πιο σημαντικό είναι ότι έχουμε επιπροσθέτως επενδυτές με μακροπρόθεσμο ορίζοντα σε σχέση με τις δύο προηγούμενες εκδόσεις».
Το δημοσίευμα αναφέρεται επίσης σε δηλώσεις που έκανε από την Αθήνα ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος τόνισε ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης. Ερωτηθείς εάν τα αναμενόμενα μέτρα για τη μείωση του ελληνικού χρέους θα ληφθούν μέχρι τον Αύγουστο, απάντησε: «Νομίζω ότι τον Ιούνιο θα πρέπει να έχουμε μία συνολική συμφωνία για τον τρόπο με τον οποίο θα βγούμε από τα προγράμματα και θα μπορούμε να λάβουμε τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους».