Πίνακας περιεχομένων
Με αφορμή την πρόσφατη αλλαγή ηγεσίας στο Υπουργείο Παιδείας, ο αιρετός του ΚΥΣΠΕ, Νίκος Φασφαλής, απευθύνει ανοιχτή επιστολή προς την Υπουργό Σοφία Ζαχαράκη, θέτοντας ως άμεση προτεραιότητα την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του δημόσιου σχολείου και την ουσιαστική στήριξη των εκπαιδευτικών. Κάνει λόγο για βαθιά κρίση στον χώρο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, την οποία αποδίδει στην αδιαλλαξία της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας, που οδήγησε σε αυξημένη γραφειοκρατία, εξουθένωση των δασκάλων και κλίμα πίεσης και καχυποψίας απέναντί τους. Ζητά νέο ξεκίνημα με όρους ειλικρινούς διαλόγου και πραγματικής πολιτικής βούλησης.
Στο επίκεντρο της επιστολής βρίσκονται τέσσερις βασικοί άξονες: η ανάγκη αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου για τις υπηρεσιακές μεταβολές (μεταθέσεις, αποσπάσεις, προσλήψεις), η επαναφορά των αιρετών στα πειθαρχικά συμβούλια, η διαφανής διαδικασία αποσπάσεων και η αποκατάσταση του ρόλου των αιρετών στα συμβούλια επιλογής στελεχών. Ο κ. Φασφαλής υπογραμμίζει ότι οι αλλαγές των τελευταίων ετών οδήγησαν σε υποβάθμιση της δημοκρατίας και ενίσχυση του πελατειακού κράτους, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τη μονομερή διαχείριση των αποσπάσεων από την πολιτική ηγεσία και τον αποκλεισμό των αιρετών από κρίσιμες διαδικασίες.
Ειδική μνεία γίνεται στην επιτακτική ανάγκη για αναθεώρηση των διατάξεων που αφορούν τις ειδικές κατηγορίες μεταθέσεων, τις αποσπάσεις κατά προτεραιότητα και τις αποσπάσεις σε φορείς. Ο αιρετός επισημαίνει ότι η απουσία μοριοδοτούμενων κριτηρίων και η αδιαφάνεια στη διαχείριση αυτών των θεμάτων πλήττουν την εμπιστοσύνη του Κλάδου και δημιουργούν αίσθημα αδικίας. Την ίδια ώρα, η αποπομπή των αιρετών από τα πειθαρχικά συμβούλια και τα συμβούλια επιλογής στελεχών κρίνεται ως πολιτικά και ηθικά απαράδεκτη, καθώς καταργεί τη φωνή των εκπαιδευτικών και θέτει σε κίνδυνο τη δημοκρατική λειτουργία της εκπαίδευσης.
Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, ο κ. Φασφαλής καλεί την Υπουργό να προχωρήσει άμεσα στη σύσταση επιτροπής με τη συμμετοχή των αιρετών εκπροσώπων και των δύο βαθμίδων εκπαίδευσης, με στόχο την οικοδόμηση ενός νέου πλαισίου που θα ενισχύει τη διαφάνεια, την ισονομία, την αξιοκρατία και τη δημοκρατία στο δημόσιο σχολείο. Με έμφαση στη θεσμική αποκατάσταση και στην αναγνώριση της προσφοράς των εκπαιδευτικών, ζητά ριζικές παρεμβάσεις που θα απελευθερώσουν τον Εκπαιδευτικό από την καθημερινή γραφειοκρατική πίεση και θα του επιτρέψουν να επιτελεί απερίσπαστος το έργο του.
Δείτε αναλυτικά το τί αναφέρει ο αιρετός του ΚΥΣΠΕ, Νίκος Φασφαλής.
Αξιότιμη Κυρία Υπουργέ,
Απευθύνομαι σήμερα σε σας ως Αιρετός εκπρόσωπος των Εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο ΚΥΣΠΕ, λίγες μέρες μετά την ανάληψη των ευθυνών της Δημόσιας Εκπαίδευσης από σας, με μοναδικό μου κίνητρο να συμβάλλω στο να βρεθούν λύσεις τόσο σε προβλήματα που χρονίζουν αλλά κυρίως να ξεπεραστεί η κρίση στην οποία οδήγησε η κυβερνητική πολιτική της αδιαλλαξίας ώστε να πετύχουμε το Δημόσιο Σχολείο που αξίζει στα παιδιά μας!
Προαπαιτούμενα βέβαια αποτελούν ο ειλικρινής διάλογος και η κοινή βούληση όλων των εμπλεκομένων, ώστε οι θέσεις και οι πράξεις μας να στοχεύουν στην αναβάθμιση της Δημόσιας Εκπαίδευσης και μόνο.
Δυστυχώς αποδείχθηκε περίτρανα ότι καμιά ωφέλεια δεν προέκυψε μέσω προσχηματικών διαλόγων, αφού, όπως φάνηκε τα τελευταία χρόνια, με ευθύνη κυρίως από μέρος της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, κάθε προσπάθεια μας να συμβάλουμε με τις θέσεις του Κλάδου κατέληξε σε αδιέξοδο.
Κυρία Υπουργέ,
Είναι ολοφάνερο και αποδεκτό απ’ όλους ότι τα νομοθετήματα του Υπουργείου Παιδείας των τελευταίων ετών οδήγησαν σε ένα Σχολείο που το χαρακτηρίζει η γραφειοκρατία και σε έναν Εκπαιδευτικό, που προκειμένου να ανταπεξέλθει στα όσα επιβάλλονται, διακατέχεται από πρωτόγνωρο στρες και νιώθει εξουθένωση.
Εξαιτίας των πολιτικών αυτών και της μιας τιμωρητικής Αξιολόγησης που η επιβολή της έχει γίνει προμετωπίδα των “επιτυχιών” του Υπουργείου δεν μπορεί να πάμε μπροστά.
Γνωρίζετε ότι ενώ οι Εκπαιδευτικοί με αυταπάρνηση κράτησαν το Δημόσιο Σχολείο όρθιο στις δυσκολότερες συνθήκες για τον τόπο, αντί της ηθικής αναγνώρισης και της οικονομικής τους αναβάθμισης, εισέπραξαν από πλευράς της πολιτικής ηγεσίας όχι απλά αδιαφορία αλλά πρωτοφανή πίεση και αμφισβήτηση του έργου τους!
Έτσι ο Κλάδος βρέθηκε “υπό διωγμόν” αφού συναδέλφισσες και συνάδελφοι οδηγούνται αδίκως σε πειθαρχικές διαδικασίες τόσο για τη συμμετοχή τους σε νόμιμες απεργίες αλλά και σε άλλες περιπτώσεις για “ψύλλου πήδημα”.
Έτσι αντί της Θέσπισης του Συνηγόρου του Εκπαιδευτικού από πλευράς του Υπουργείου Παιδείας, οδηγηθήκαμε στην απαράδεκτη κατάσταση κάθε Δάσκαλος να χρειάζεται και τον Δικηγόρο του!
Με όλα τα παραπάνω θέλω να τονίσω ότι αποτελεί άμεση αναγκαιότητα ο Εκπαιδευτικός να απελευθερωθεί τόσο από τα δεσμά αυτής της γραφειοκρατίας όσο και να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας που τον απασχολούν.
Κυρία Υπουργέ,
Επειδή οι διαπιστώσεις από μόνες τους δε λύνουν προβλήματα έχω να σας καταθέσω τα παρακάτω:
Υπηρεσιακές μεταβολές.
Όπως γνωρίζετε, οι υπηρεσιακές μεταβολές των Εκπαιδευτικών (μεταθέσεις, αποσπάσεις, μόνιμοι διορισμοί, προσλήψεις αναπληρωτών κλπ.) είναι ένα παρά πολύ σημαντικό κεφάλαιο γιατί επηρεάζουν τη ζωή των Εκπαιδευτικών και έχουν επιπτώσεις στην καλύτερη λειτουργία του Σχολείου.
Είναι φανερό ότι στη χώρα μας από τη μία μεριά, οι παθογένειες του συστήματος εμποδίζουν τις αλλαγές οι οποίες θα βελτίωναν το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις υπηρεσιακές μεταβολές των Εκπαιδευτικών και από την άλλη, η πολιτική ηγεσία που έχει την ευθύνη, διστάζει να προχωρήσει σ’ αυτές μπροστά στις αντιδράσεις “κάποιων” που εξυπηρετούνται από το υφιστάμενο αυτό πλαίσιο.
Χρειάστηκε μεγάλος αγώνας μέχρι να φτάσουμε στη σημερινή κατάσταση, ώστε με αντικειμενικά – μετρήσιμα κριτήρια και με όρους διαφάνειας να πραγματοποιούνται οι υπηρεσιακές μεταβολές. Ήταν τομή για την Ελληνική πραγματικότητα αφού έδωσε ένα τέλος σ’ αυτό που λέμε πελατειακό κράτος. Κάθε νομοθέτημα όμως κάποια στιγμή, αφού κάνει τον κύκλο του και κριθεί, χρήζει βελτιωτικών αλλαγών. Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες του Κλάδου και των Αιρετών οι όποιες διαδικασίες ξεκίνησαν και όποιες προτάσεις κατατέθηκαν εκ μέρους μας έμειναν στα συρτάρια του Υπουργείου.
Μεταθέσεις – Αποσπάσεις
Το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο το οποίο αποτέλεσε τομή για την εποχή του, χρήζει άμεσα αλλαγών που θα ενισχύσουν τη διαφάνεια και την ισονομία.
• Χρειάζεται ξεκάθαρος καθορισμός των ασθενειών που εντάσσουν τους Εκπαιδευτικούς σε ειδικές κατηγορίες και εκσυγχρονισμός της ορολογίας αυτών των ασθενειών. Από τις δυσκολότερες αποφάσεις του ΚΥΣΠΕ είναι αυτές που αφορούν την εκτίμηση των ιατρικών γνωματεύσεων που οδηγούν στη μοριοδότηση του ανθρώπινου πόνου.
• Αποσπάσεις κατά προτεραιότητα: Πρέπει να αλλάξουν οι υπάρχουσες διατάξεις που καθορίζουν τη συγκεκριμένη διαδικασία με τον σαφή καθορισμό των ομάδων που εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία. Πρέπει να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο πάνω από το 1/3 του συνολικού αριθμού των αποσπάσεων γίνονται κατά προτεραιότητα (!), αφού με το πέρασμα του χρόνου ο κατάλογος αυτός διευρύνθηκε ανάλογα με την παρέμβαση που είχαν επαγγελματικές ομάδες στην εκάστοτε πολιτική ηγεσία, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε αδικίες. Ακόμη θα πρέπει να υπάρξει τροπολογία ώστε η ένταξη στις ειδικές κατηγορίες να έχει αναδρομική ισχύ και για όλους τους νεοδιόριστους και όχι μόνο της προηγούμενης χρονιάς.
• Αποσπάσεις σε Φορείς, Γραφεία και Διευθύνσεις Εκπαίδευσης: Οι αποσπάσεις αυτές πρέπει επιτέλους να περιέλθουν στην αρμοδιότητα του ΚΥΣΠΕ. Πρέπει να οριστούν συγκεκριμένα μοριοδοτούμενα κριτήρια για κάθε θέση απόσπασης και να κρίνονται με όρους διαφάνειας και ισονομίας όπως και οι υπόλοιπες αποσπάσεις. Οι αποσπάσεις αυτές, όπως γίνονται από τον/την εκάστοτε Υπουργό, αποτελούν το τελευταίο απομεινάρι του πελατειακού κράτους. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Αποτελεί πρόκληση για όλους!
Επαναφορά των Αιρετών στα πειθαρχικά συμβούλια.
Ο Κλάδος μας θεωρεί απαράδεκτη ενέργεια την αποπομπή των Αιρετών εκπροσώπων μας από τα πειθαρχικά Συμβούλια των Εκπαιδευτικών. Με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας από φέτος και εφεξής τα πειθαρχικά Συμβούλια γίνονται τριμελή με τον αποκλεισμό των Αιρετών απ’ αυτά. Το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι πολλές υποθέσεις λιμνάζουν εξαιτίας της συμμετοχής των Αιρετών δεν ευσταθεί αφού είναι διαπιστωμένο ότι δεν έλειψαν ποτέ όταν κλήθηκαν. Ούτε αντέχει σε κριτική το επιχείρημα ότι η συμμετοχή τους οδηγούσε σε αθώωση και ατιμωρησία αφού αποτελούσαν μειοψηφία.
Με αυτά τα έωλα επιχειρήματα, οδηγηθήκαμε σε άλλα μονοπάτια που πλήττουν τη Δημοκρατία και τη Διαφάνεια.
Άλλωστε από τις πρώτες συγκροτήσεις, φαίνεται που οδηγούμαστε, αφού σε πειθαρχικό Συμβούλιο συμμετέχει μέλος-εκπρόσωπος τη Διοίκησης ,το οποίο έχει παραπεμφθεί το ίδιο στο δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό για παράπτωμα!!! Στη περίπτωση αυτή δεν είναι μόνο η νομιμότητα στη συμμετοχή του που πρέπει να διερευνήσετε αλλά τίθεται και το ηθικό θέμα πως μπορεί κάποιος στο ένα Συμβούλιο να δικάζει συναδέλφους και στο άλλο να είναι υπόδικος ο ίδιος.
Ως Κλάδος απαιτούμε για την επάνοδο των Αιρετών στα Πειθαρχικά Συμβούλια για την αποκατάσταση της Διαφάνειας και Δημοκρατικής λειτουργίας τους.
Επαναφορά των Αιρετών στα συμβούλια επιλογής στελεχών.
Αποτελεί απαράδεκτη ενέργεια ο αποκλεισμός των Αιρετών εκπροσώπων του Κλάδου από τα συμβούλια επιλογής στελεχών. Το επιχείρημα που χρησιμοποιήθηκε ότι δήθεν οι Αιρετοί δεν έχουν τα προσόντα να κρίνουν τους Εκπαιδευτικούς για θέσεις στελεχών είναι έωλο. Οι Αιρετοί εκφράζουν στα συμβούλια τη συλλογική βούληση των Εκπαιδευτικών, όπως και οι Βουλευτές στις επιτροπές της Βουλής που κρίνουν τους Διοικητές φορέων και Οργανισμών του Δημοσίου. Δεν σκέφθηκε ποτέ κανείς να αντικαταστήσει τους Βουλευτές με “ειδήμονες”, όπως έγινε με τους Αιρετούς που αποπέμφθηκαν.
Η ενέργεια αυτή του Υπουργείου οδηγεί σε εποχές του παρελθόντος. Η ενέργεια αυτή ενίσχυσε την αναξιοπιστία των συμβουλίων αυτών, αφού για πρώτη φορά από τη λειτουργία του θεσμού απουσιάζουν από τις συγκεκριμένες διαδικασίες οι Αιρετοί εκπρόσωποι του Κλάδου και τα πάντα κάλυψε πέπλο αδιαφάνειας.
Η ενίσχυση της διαφάνειας επιβάλλει την άμεση επάνοδο των Αιρετών στα νέα συμβούλια επιλογής στελεχών!
Κυρία Υπουργέ,
Ως Αιρετός εκπρόσωπος των Εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο απευθύνομαι σήμερα σε σας, θίγοντας σε αδρές γραμμές κάποια από τα προβλήματα που απαιτούν άμεσες λύσεις μετά από διάλογο με τις Ομοσπονδίες των Εκπαιδευτικών, και ζητώ να προχωρήσετε άμεσα στη συγκρότηση της επιτροπής με τη συμμετοχή των Αιρετών και των δυο βαθμίδων της Εκπαίδευσης, ώστε να δρομολογηθεί αποκατάσταση των θεσμών και να προχωρήσουμε το συντομότερο δυνατό σε ένα νέο, πιο απλό, πιο αντικειμενικό, πιο δίκαιο και φυσικά αποδεκτό από το σύνολο των Εκπαιδευτικών, νομοθετικό πλαίσιο που θα ενισχύει τη Δημοκρατία, την Αξιοκρατία, την Ισονομία και πάνω απ’ όλα τη Διαφάνεια!