«Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε στη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν είναι έργα και παρεμβάσεις, ώστε να μην ξανασυμβεί αυτό το κακό» αναφέρει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αυγή της Κυριακής» ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος.

Σημειώνει ότι «πέρα από την παράμετρο πιθανού εμπρησμού, η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορούμε πια να αρνούμαστε», προσθέτοντας ότι «έχουμε αποφασίσει η παράμετρος της κλιματικής αλλαγής να μπει σε όλες τις τομεακές πολιτικές της κυβέρνησης, φυσικά στην πολιτική προστασία, αλλά και στην ανθεκτικότητα των υποδομών, των οικισμών και των πόλεων. Διότι απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα η προτεραιότητα είναι πάντα η ανθρώπινη ζωή».

Τόνισε ότι τις ημέρες αυτές, τις πρώτες μετά την πυρκαγιά στην Αν. Αττική, πρέπει να εξασφαλιστούν οι άμεσες ανάγκες των ανθρώπων σε στέγη, τροφή, ρεύμα, νερό, υπηρεσίες Υγείας και ό,τι άλλο χρειάζεται.

Είπε ότι η κυβέρνηση προχωρά στην άμεση οριοθέτηση της καμένης έκτασης, στην αξιολόγηση των κτιρίων και στην προώθηση των αποζημιώσεων για τους πολίτες και τους επαγγελματίες των πληγεισών περιοχών, προσθέτοντας ότι «ξεκινήσαμε τον σχεδιασμό αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων».

Ερωτηθείς για τις καθυστερήσεις με τους δασικούς χάρτες, απάντησε ότι επί 40 χρόνια «δεν υπήρχε ούτε η πολιτική τόλμη, ούτε η πολιτική βούληση να εφαρμοστεί η κανονικότητα και στην ύπαιθρο και στις ζώνες κατοικίας και τουρισμού».

Ο κ. Φάμελλος είπε ότι η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση και «ήδη έχει προχωρήσει στην ανάρτηση τουλάχιστον 45% των δασικών χαρτών και έχει συμβασιοποιήσει τις μελέτες για την υπόλοιπη. Οι αναρτήσεις θα ολοκληρωθούν το 2019 και αυτό θα είναι μια απόδειξη ότι αυτή η κυβέρνηση είναι διαφορετική».

Πρόσθεσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η ανάρτηση των επικαιροποιημένων δασικών χαρτών της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής να έχει ολοκληρωθεί το φθινόπωρο.

Υπογράμμισε ότι η κήρυξη αναδάσωσης είναι συνταγματική επιταγή και ότι η δασική νομοθεσία θα τηρηθεί χωρίς εξαιρέσεις, διευκρινίζοντας ότι η άμεση κήρυξη αναδασωτέας περιοχής σύμφωνα με την νομοθεσία «δεν αφορά στις εκτάσεις που έχουν νόμιμες πράξεις της Διοίκησης, όπως πράξεις χαρακτηρισμού για αγροτεμάχια και νόμιμες οικοδομικές άδειες».

Ο κ. Φάμελλος επέρριψε ευθύνες στο κεντρικό και τοπικό πολιτικό σύστημα που «έκλεινε όλα τα προηγούμενα χρόνια τα μάτια, για να μη πω ότι στήριξε την πρακτική της αυθαιρεσίας», σημειώνοντας ότι με την ανάρτηση των δασικών χαρτών και με τον νέο νόμο για τον αιγιαλό που ετοιμάζει η κυβέρνηση δεν θα υπάρχει δυνατότητα καταπατήσεων.

Ειδικά για την Αν. Αττική είπε ότι μέσω των «πολεοδομικών εργαλείων που έχουμε δημιουργήσει θα υπάρχει δυνατότητα να μην ξαναχτιστούν οι συγκεκριμένες περιοχές με βάση το υπάρχον αδιέξοδο μοντέλο, αλλά να εφαρμοστούν πολεοδομικά σταθερότυπα, ώστε οι κατοικίες να ανταποκρίνονται στο ποιοτικό περιβάλλον της Ελλάδας και κυρίως να μην προσβάλλουν την ανθρώπινη ζωή».

Για τις παραλίες ανέφερε ότι την τελευταία διετία «παραχωρούνται και αξιοποιούνται με βάση τους περιβαλλοντικούς κανόνες και τους κανόνες προστασίας της φύσης, στις προστατευόμενες περιοχές, όπως ορίζουν οι υπουργικές αποφάσεις που έχουμε υπογράψει».

«Ο αιγιαλός δεν είναι μόνο θέμα προστασίας του περιβάλλοντος και των δημοσίων αγαθών αλλά και θέμα βιώσιμης ανάπτυξης και οικονομίας» καταλήγει στην συνέντευξή του ο κ. Φάμελλος.

Γ.Μ.