Πανικός προκλήθηκε χθες μετά την κατάρρευση του με τα διεθνή ΜΜΕ να κάνουν λόγω για μεγάλο φιάσκο του μέσου κοινωνικής δικτύωσης.

Όπως αναφέρει το Πρώτο Θέμα, το Facebook, το , το WhatsApp και το Messenger, δύο ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης και δύο εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων του κολοσσού της Καλιφόρνιας υπέστησαν χθες, μια άνευ προηγούμενου βλάβη, η οποία βύθισε το Facebook σε μια διπλή κρίση μετά και τις αποκαλύψεις μιας μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος.

Υπάλληλοι της εταιρείας του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, που δεν θέλησαν να κατονομαστούν, εκμυστηρεύτηκαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πως το μπλακάουτ προκλήθηκε από εσωτερικό λάθος στη διαχείριση της διαδικτυακής κίνησης προς τα συστήματά της. Το πρόβλημα περιέπλεξε το γεγονός πως η αλλαγή ρυθμίσεων σε δρομολογητές και εξυπηρετητές της εταιρείας σήμαινε πως δεν ήταν διαθέσιμα ούτε τα εργαλεία λογισμικού των ίδιων των τεχνικών για να διαγνώσουν και να διορθώσουν το πρόβλημα, κατά τις ίδιες πηγές.  Η εταιρεία έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι τα δεδομένα των χρηστών «δεν κινδυνεύουν».

Ο εξειδικευμένος ιστότοπος Downdetector, που παρακολουθεί συστηματικά τα τεχνικά προβλήματα στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, περιέγραψε το χθεσινό μπλακάουτ ως «το μεγαλύτερο που έχει παρατηρηθεί ποτέ». «Δισεκατομμύρια χρήστες επηρεάστηκαν», πρόσθεσε.

«Προς την τεράστια κοινότητα των ανθρώπων και των εταιρειών σε όλο τον κόσμο που εξαρτώνται από εμάς: ζητάμε συγγνώμη. Εργαζόμαστε σκληρά για να αποκτήσετε ξανά πρόσβαση στις εφαρμογές μας και τις υπηρεσίες μας και με χαρά μπορούμε να σας ενημερώσουμε ότι επανέρχονται αυτή τη στιγμή», έγραψε στο Twitter ο Ζούκερμπεργκ λίγο πριν τις δύο τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδας.

Η τεχνική βλάβη προέκυψε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για την εταιρεία του Ζούκερμπεργκ, η οποία αντιμετωπίζει μία από τις χειρότερες κρίσεις για τη φήμη της. Αιτία, η πρώην υπεύθυνη προϊόντων του Facebook Φράνσις Χάουγκεν, η οποία κατηγόρησε την εταιρεία ότι βάζει «το κέρδος πάνω από την ασφάλεια» των χρηστών σε συνέντευξή της που μεταδόθηκε από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS την Κυριακή.

Από την πλευρά του, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, επικεφαλής του Facebook είδε το πορτοφόλι του να αδειάζει τουλάχιστον κατά έξι δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε λίγες ώρες, όσο δηλαδή διήρκεσε το κρασάρισμα της κοινωνικής πλατφόρμας. Ο Ζούκερμπεργκ δέχεται απανωτά χτυπήματα τις τελευταίες ώρες μετά τις αποκαλύψεις-βόμβα του πληροφοριοδότη που άνοιξε το στόμα του στριμώχνοντας άγρια την διεύθυνση του μέσου.

Η πληροφοριοδότης Φράνσις Χάουγκεν παραδέχθηκε την Κυριακή ότι γνώριζε της επιπτώσεις των υπηρεσιών της εταιρείας στην ψυχική υγεία των έφηβων χρηστών και, αντί να αντιμετωπίσει στη ρίζα του το πρόβλημα, προτίμησε να βάλει το κέρδος πάνω από το δημόσιο όφελος.

Οι καταιγιστικές αποκαλύψεις της είχαν ως αποτέλεσμα να ολισθήσει η μετοχή της εταιρείας κατά 4,9% μόνο χθες. Η νέα πτώση της μετοχής είχε ως αποτέλεσμα να πέσει η αξία του μεριδίου που κατείχε ο Ζούκερμπεργκ στα 121,6 δισεκατομμύρια δολάρια αφήνοντας τον Μπιλ Γκέιτς να σηκώσει «κεφάλι» στην λίστα «Billionaires Index» (Δείκτης Δισεκατομμυριούχων) του πρακτορείου «Bloomberg».

Πριν από λίγες εβδομάδες, η περιουσία του Ζούκερμπεργκ άγγιζε τα 140 δισεκατομμύρια δολάρια. Πριν από τις αποκαλύψεις του πληροφοριοδότη, η εφημερίδα «Wall Street Journal» άρχισε να δημοσιεύει ιστορίες βασισμένες σε έγγραφα εσωτερικής αλληλογραφίας που έδειχναν ότι το Facebook γνώριζε τα προβλήματα, όπως βλάβες που προκαλεί το Instagram στην ψυχική υγεία των εφήβων κοριτσιών και η παραπληροφόρηση σχετικά με τις ταραχές στο Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου.

Οι πληροφορίες αυτές κέντρισαν το ενδιαφέρον των κυβερνητικών αξιωματούχων με αποτέλεσμα την αποκάλυψη του πλροφοριοδότη. Σε μία προσπάθεια να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, το Fαcebook απάντησε ότι τα θέματα που αντιμετωπίζουν τα προιόντα της, είναι περίπλοκα και σε καμία περίπτωση δεν προκαλούνται μόνο από την τεχνολογία.

Οι αποκαλύψεις αυτές έδωσαν νέα τροφή στους πολλούς επικριτές του Facebook, τις τέσσερις πλατφόρμες του οποίου χρησιμοποιούν κάθε μήνα περίπου 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι.

Οι αποκαλύψεις αυτές δείχνουν ότι η εταιρεία «δεν μπορεί να αυτορυθμιστεί», είπε από την πλευρά της η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι. Επίσης, δείχνουν ότι είναι δικαιολογημένες οι ανησυχίες «για την ισχύ που έχουν συγκεντρώσει οι γίγαντες του διαδικτύου», πρόσθεσε η ίδια.

Η εταιρεία ακόμη δεν έχει δώσει επισήμως εξηγήσεις για τη βλάβη. Σύμφωνα με ειδικούς της κυβερνοασφάλειας, η τεράστια τεχνική βλάβη ενδέχεται να συνδέεται με ενημερώσεις των δρομολογητών.

Οι ίδιοι οι μηχανικοί λογισμικού της εταιρείας Facebook απέδωσαν αργά χθες, Δευτέρα, το βράδυ με ανακοίνωσή τους τη διακοπή της λειτουργίας σε «προβληματικές αλλαγές ρυθμίσεων» σε δρομολογητές και εξυπηρετητές τους, που έθεσαν εκτός λειτουργίας τα κέντρα δεδομένων τους.

«Άνθρωποι και επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο εξαρτώνται από εμάς για να παραμένουν συνδεδεμένοι», υποστήριξε ο όμιλος σε ανάρτησή του, χωρίς να διευκρινίσει από ποιον έγιναν οι αλλαγές ρυθμίσεων, ούτε εάν επρόκειτο για προγραμματισμένη αναβάθμιση.

Οι ανταγωνιστές του Facebook ευνοήθηκαν από το χθεσινό μπλακάουτ

Χαρακτηριστικά, η εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων «Telegram» πέρασε από την 56η στην 5η θέση των δωρεάν εφαρμογών με τις περισσότερες μεταφορτώσεις στις ΗΠΑ μέσα σε μία ημέρα, σύμφωνα με το SensorTower.

Το επτάωρο σχεδόν κρασάρισμα του Facebook προκαλώντας αναβρασμό στο Διαδίκτυο ενισχύει τις «φωνές» που προειδοποιούν ότι επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την καθημερινή ζωή των ανθρώπων.

Η επιρροή είναι ακόμη μεγαλύτερη σε πολλές χώρες όπου το Facebook είναι «συνώνυμο του Ιντερνετ» ή για όσους το χρησιμοποιούν για να έχουν πρόσβαση σε άλλες υπηρεσίες, υπογράμμισε ο Τζέικ Ουίλιαμς, συνιδρυτής της BreachQuest, μιας εταιρείες κυβερνοασφάλειας.

Οι αρχές είχαν ήδη και πριν τη βλάβη αρκετά επιχειρήματα για να επιτεθούν στην εταιρεία, κυρίως μετά τη διαρροή εσωτερικών εγγράφων τα οποία πήρε μαζί της η Χάουγκεν προτού αποχωρήσει από τον χώρο εργασίας της, το Facebook, και τα οποία επέτρεψαν στη Wall Street Journal να δημοσιεύσει στα μέσα Σεπτεμβρίου μια σειρά άρθρων για τις τοξικές επιπτώσεις του Facebook και του Instagram στην κοινωνία.

Εξάλλου, σύμφωνα με αποσπάσματα της κατάθεσής της σήμερα ενώπιον της Γερουσίας, η Χάουγκεν αναμένεται να ζητήσει από τους κοινοβουλευτικούς να προχωρήσουν σε κανονιστικές ρυθμίσεις για τη λειτουργία για το Facebook, κάτι που πολλοί από αυτούς επιθυμούν.

«Όταν συνειδητοποιήσαμε ότι οι καπνοβιομηχανίες απέκρυπταν τις βλάβες που προκαλούσαν, η κυβέρνηση αντέδρασε. Όταν συνειδητοποιήσαμε ότι τα αυτοκίνητα ήταν πιο ασφαλή με τη χρήση ζώνης, η κυβέρνηση αντέδρασε», πρόκειται να δηλώσει.  «Σας παρακαλώ να κάνετε το ίδιο με το Facebook».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025