Σε έναν αγώνα δρόμου για την ανάταξη των αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων που “τα προηγούμενα τεσσεράμισι χρόνια υπέστησαν μεγάλη συμπίεση στα εισοδήματά τους, δαπανώντας μάλιστα τον περισσότερο χρόνο τους για να φτιάξουν τα χαρτιά τους, και λιγότερο για να φροντίζουν την παραγωγή τους”, έχει επιδοθεί το επιτελείο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δουλεύοντας σκληρά και με γοργούς ρυθμούς, προκειμένου “να αποκαταστήσει τις λαθεμένες πολιτικές που εφαρμόστηκαν και “στοίχισαν” στην πραγματική οικονομία του πρωτογενούς τομέα και του αλιευτικού κλάδου”.

Αυτά επισήμανε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή, στο περιθώριο των διαδοχικών συναντήσεων που πραγματοποίησε σήμερα με εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα και του αλιευτικού κλάδου της Μακεδονίας και της Θράκης, ενόψει της 84ης ΔΕΘ, που ανοίγει αυλαία αύριο, με τιμώμενη χώρα την Ινδία.

“Το μήνυμα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη ενόψει της 84ης ΔΕΘ, με τιμώμενη χώρα την Ινδία, είναι ανάπτυξη για όλους”, επισήμανε η κ. Αραμπατζή, τονίζοντας ότι “η ανάπτυξη για όλους, έχει την πλήρη της εφαρμογή και σε ό,τι αφορά τον αγροδιατροφικό τομέα, ο οποίος υπέστη τα προηγούμενα τεσσεράμισι χρόνια, πραγματικά μια μεγάλη συμπίεση σε ό,τι αφορά τα εισοδήματά του με τις φοροληστικές και άλλες πολιτικές που εφαρμόστηκαν”.

Αναφερόμενη στις συναντήσεις της με τους εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα και του αλιευτικού κλάδου της Μακεδονίας και της Θράκης, τόνισε: “αποτελούν συνέχεια ενός δομημένου διαλόγου που έχει ξεκινήσει από την εποχή που η ΝΔ ήταν αντιπολίτευση, και εγώ ήμουν τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης. Με τις σημερινές συναντήσεις μου “επικαιροποιούμε αυτό τον διάλογο και δίνουμε το στίγμα της πολιτικής μας στους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα και του αλιευτικού κλάδου”.

Αυτό το στίγμα πολιτικής, όπως διευκρίνισε η κ. Αραμπατζή, “έχει να κάνει βεβαίως με φορολοελαφρύνσεις και με την γραφειοκρατική αποσυμφόρηση, γιατί χωρίς αμφιβολία, οι αγρότες μας ειδικά τα τα τελευταία χρόνια ξόδευαν δυστυχώς περισσότερα χρόνο στα χαρτιά παρά στην παραγωγή” και στο πλαίσιο αυτό υπενθύμισε ότι “από το 2015 είναι κλειστό το μητρώο των αγροτών”. “Δουλεύουμε για την γραφειοκρατική αποσυμφόρηση, για τη δημιουργία ενός κράτους φιλικού στους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα και για την αξιοποίηση όλων των κονδυλίων, είτε αφορά το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, είτε το πολύ ανησυχητικό σε ό,τι αφορά απορρόφηση Επιχειρησιακό πρόγραμμα αλιείας και θάλασσας”, υπογράμμισε.

Όπως εξήγησε, “η αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων έχει να κάνει και με τη διευκόλυνση της πρόσβασης των αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιεών στην τραπεζική ρευστότητα, ένα αγαθό που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια στερούνταν οι παραγωγοί του τόπου μας, όταν οι άλλοι στην ΕΕ είχαν πρόσβαση σε αυτόν τον δανεισμό με ευνοϊκούς όρους”.

Ξεκαθάρισε, “αυτή η εποχή όμως η κακή έχει λάβει τέλος” και στο πλαίσιο αυτό υπενθύμισε την υπογραφή μεταξύ υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων για τη σύσταση του Ταμείου Εγγυοδοσίας αγροτικής ανάπτυξης που “ουσιαστικά αποτελεί ένα πολύ ικανό χρηματοδοτικό εργαλείο, εγγυάται μέρος των χρημάτων του προγράμματος ΠΑΑ, ύψους 80 εκατ. ευρώ και υπάρχει η δυνατότητα μόχλευσης τα 400 εκατ. ευρώ και βεβαίως στη βέλτιστη εξέλιξη του τα 700 εκατ. ευρώ”.

Ερωτηθείς για την ενεργοποίηση του ταμείου, σημείωσε: “θα τρέξουμε με τους τάχιστους ρυθμούς που επιβάλλει το στίγμα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη προκειμένου το συντομότερο δυνατόν οι αγρότες να έχουν την πρόσβαση στις διευκολύνσεις του ταμείου αυτού”.

Προς μείωση του κόστους παραγωγής

“Η μείωση του κόστους παραγωγής “είναι ένα πολυπαραγοντικό θέμα. Έχει να κάνει με διαχείριση πόρων, με τα εγγειοβελτιωτικά έργα, με το πόσο ακριβές είναι οι εισροές για τους δικούς μας παραγωγούς. Υπάρχουν εργαλεία διευκόλυνσης, πιστεύουμε πολύ στις συνέργειες. Ήδη από το 2016, ο Έλληνας πρωθυπουργός, ως πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είχε μιλήσει για την κινητροδότηση των ομάδων και οργανώσεων παραγωγών, για την πλήρη αξιοποίηση του αντίστοιχου μέτρου που κινητροδοτεί αυτούς από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και για τα φορολογικά κίνητρα από το 13% στο 10%”, επισήμανε η κ. Αραμπατζή και συμπλήρωσε: “αντιμετωπίζουμε συνολικά και ολιστικά το θέμα της μείωσης του κόστους παραγωγής. Επιπλέον δουλεύουμε σκληρά και για να αντιμετωπιστούν και τα ζητήματα που δημιούργησε η προηγούμενη κυβέρνηση όπως αυτό της “περικοπής ΣΥΡΙΖΑ”, όπως το χαρακτήρισε την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, ένα ποσό της τάξης των 130-160 εκατ. ευρώ τα οποία έπαιρναν οι αγρότες. “Μελετούμε όλα τα ενδεχόμενα και η όποια εξαγγελία θα γίνει με το βέλτιστο τρόπο και πολύ μεθοδικά, προκειμένου αυτό που θα προσφέρουμε στους αγρότες να είναι σταθμισμένο και σίγουρα να ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους”, προσθεσε.

Αγώνας δρόμου για τους…πόρους

“Στο “τραγικό” ποσοστό του 15%, διαμορφώνεται το ποσοστό απορρόφησης του Επιχειρησιακός προγράμματος αλιείας και θάλασσας, που είναι ύψους 521 εκατ. ευρώ και αφορά την περίοδο 2014-2020, επισήμανε η υφυπουργός και τόνισε: “πρόκειται να κάνουμε έναν αγώνα δρόμου για την απορρόφηση των κονδυλίων με τον όρο του ν+3 που είναι περίπου 22 εκατ. ευρώ, 28 εκατ. ευρώ συνολικά δημόσια δαπάνα, που πρέπει να απορροφηθούν μέχρι τέλος του 2015, επί ποινή απώλειας των πόρων εάν δεν απορροφηθούν”.

“Κάνουμε αγώνα δρόμου και για τη βέλτιστη αξιοποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, που μπορεί να παρουσιάζει δείκτες κοντά στο μέσο όρο των άλλων μελών χωρών της ΕΕ σε επίπεδο απορρόφησης, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα κατεξοχήν αναπτυξιακά παραγωγικά μέτρα, όπως μεταξύ άλλων τα σχέδια βελτίωσης, γνώση και καινοτομία, το μέτρο των συμβούλων, το μέτρο για προστασία των δασών αξίας 240 εκατ. ευρώ, βρίσκονται δυστυχώς στα συρτάρια. Πραγματικά ως ηγεσία του ΥΠΑΑΤ θα κάνουμε ένα αγώνα δρόμου για να τρέξουν γρήγορα οι προσκλήσεις, να ολοκληρωθούν οι αξιολογήσεις, να απορροφηθούν οι πόροι και να πάνε στην πραγματική αγορά”, είπε

Ερωτηθείς για το εάν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που θα ανακοινώσει ο Έλληνας πρωθυπουργός από το βήμα της 84ης ΔΕΘ, επισήμανε: “το πρόταγμα της κυβέρνησης και για τον πρωτογενή τομέα είναι φιλοεπενδυτικό και φιλοεπιχειρηματικό περιβάλλον και σε ό,τι αφορά τους αγρότες έτσι θέλουμε να τους αντιμετωπίζουμε ως αγρότες επαγγελματίες και επιχειρηματίες και θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας, πολύ γρήγορα, προκειμένου να τους ενθαρρύνουμε να επενδύσουν ξανά και να έχουν προσόδους”.

 

Έλενα Αλεξιάδου