H οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη κατέρρευσε τον Μάρτιο, καθώς η πανδημία του κορονοϊού, που σαρώνει την Ευρώπη και όλο τον κόσμο, προκαλεί χάος, με καταστήματα, εστιατόρια και γραφεία να κατεβάζουν ρολά.

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας IHS Markit’s ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπεύθυνων αγορών (PMI) για την Ευρωζώνη, που αντανακλά την κατάσταση της οικονομίας της, βούλιαξε στο χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ των 31,4 μονάδων από 51,6 μονάδες τον Φεβρουάριο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη, με διαφορά, μηνιαία πτώση από τα μέσα του 1998 που πραγματοποιείται η συγκεκριμένη έρευνα. Η τιμή του δείκτη ήταν χαμηλότερη από όλες τις εκτιμήσεις, που είχαν γίνει σε έρευνα του Reuters, όπου η μέση πρόβλεψη ήταν 38,8 μονάδες. «Η δραστηριότητα των επιχειρήσεων σε όλη την Ευρωζώνη κατέρρευσε τον Μάρτιο σε έκταση πολύ μεγαλύτερη από αυτή που είχε καταγραφεί στο απόγειο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit Κρις Γουίλιαμσον. «Απότομες κάμψεις παρατηρήθηκαν στη Γαλλία, τη Γερμανία και στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, καθώς οι κυβερνήσεις παίρνουν όλο και αυστηρότερα μέτρα για να περιορίσουν την εξάπλωση του κορονοϊού», πρόσθεσε.

Όλοι οι επιμέρους δείκτες της έρευνας διαμορφώθηκαν κάτω από το όριο των 50 μονάδων, που αποτελεί το σημείο καμπής μεταξύ της ανάπτυξης και της συρρίκνωσης της δραστηριότητας, με τις νέες εργασίες να έχουν πληγεί ιδιαίτερα – ο σχετικός δείκτης βυθίστηκε στις 29,5 από τις 51,2 μονάδες. «Ο PMI του Μαρτίου υποδηλώνει μία μείωση του ΑΕΠ με ένα τριμηνιαίο ρυθμό περίπου 2% και είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει προοπτική ακόμη μεγαλύτερης πτώσης», σημείωσε ο Γουίλιαμσον.

Η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών, που είναι ο μεγαλύτερος, συρρικνώθηκε με τον υψηλότερο ρυθμό στην ιστορία της έρευνας, με τον σχετικό δείκτη PMI να βουλιάζει στις 28,4 από τις 52,6 μονάδες. Οι επιχειρήσεις στράφηκαν στη μείωση των τιμών, για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από τρία χρόνια, ενώ ο δείκτης αισιοδοξίας υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο. Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών διαμορφώθηκε στις 34,8 μονάδες από 61,3 μονάδες τον Φεβρουάριο.

Τα εργοστάσια επλήγησαν λιγότερο άσχημα, με τον σχετικό δείκτη PMI να υποχωρεί στις 44,8 από τις 49,2 μονάδες – το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2012 αλλά υψηλότερα από τις προσδοκίες στην έρευνα του Reuters. O δείκτης που μετρά τη μεταποιητική παραγωγή μειώθηκε στις 39,5 από τις 48,7 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2009. Τα εργοστάσια σε όλη την Ευρωζώνη προχώρησαν σε μείωση του προσωπικού τους, περιόρισαν τα αποθέματα πρώτων υλών και ολοκλήρωσαν ανεκτέλεστες παραγγελίες, καθώς η ζήτηση έκανε βουτιά. Ο δείκτης νέων παραγγελιών υποχώρησε στις 38,2 από 49,4 μονάδες τον Φεβρουάριο, σε χαμηλό επίπεδο σχεδόν 11 ετών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025