Πάνω από το 14% των εργαζόμενων στην Ελλάδα κινδυνεύει να βρεθεί σε καθεστώς φτώχειας, ακόμα και μετά την καταβολή της μισθοδοσίας και της προνοιακής βοήθειας, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat για το 2016.
Η χώρα μας βρίσκεται στη δεύτερη θέση ανάμεσα στα 28 κράτη-μέλη της ευρωζώνης στο ποσοστό των εργαζόμενων φτωχών, πίσω μόνο από τη Ρουμανία, όπου σχεδόν το 19% των απασχολούμενων κινδυνεύει να βιώσει ένδεια.
Διψήφια ποσοστά εργαζόμενων φτωχών καταγράφηκαν σε έξι ακόμα χώρες της ΕΕ: Την Ισπανία (13,1%), το Λουξεμβούργο (12%), την Ιταλία (11,7%), τη Βουλγαρία (11,4%), την Πορτογαλία (10,9%) και την Πολωνία (10,8%).
Στην άλλη άκρη του φάσματος, το χαμηλότερο ποσοστό παρατηρήθηκε στη Φινλανδία, όπου μόλις το 3,1% των εργαζόμενων απειλείται από τη φτώχεια. Ακολουθούν η Τσεχία (3,8%), το Βέλγιο (4,7%) και στην Ιρλανδία (4,8%).
Ο κρισιμότερος παράγοντας που επηρεάζει εάν ένας εργαζόμενος θα κινδυνεύει να βρεθεί σε καθεστώς φτώχειας είναι το τύπος σύμβασης που έχει.
Οι ημιαπασχολούμενοι αντιμετωπίζουν περίπου διπλάσιο κίνδυνο φτώχειας σε σχέση με όσους έχουν θέση πλήρους απασχόλησης, ενώ οι συμβασιούχοι κινδυνεύουν σχεδόν τρεις φορές περισσότερο από αυτούς που έχουν συμβόλαια αορίστου χρόνου.
Σε σχέση με το 2010 το ποσοστό των εργαζόμενων φτωχών έχει αυξηθεί στα περισσότερα κράτη-μέλη της Ένωσης.
Το 2010 οι εργαζόμενοι που απειλούνταν με φτώχεια αναλογούσαν στο 8,3% του συνόλου των απασχολούμενων στην ΕΕ. Το 2016 το ποσοστό έφτασε στο 9,6%.