Tι πρέπει να ξέρετε για τα σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα, με τα Πανεπιστήμια που θα συμμετέχουν να χορηγούν ένα κοινό πτυχίο που θα αναγνωρίζεται αυτόματα σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πιο αναλυτικά, πρόκειται για ένα πτυχίο που θα αναγνωρίζεται αυτόματα σε όλες τις χώρες της Γηραιάς Ηπείρου και μεταξύ των συνεργαζόμενων Πανεπιστημίων το ΕΚΠΑ, το Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Τα πρώτα ευρωπαϊκά κοινά μεταπτυχιακά θα στηριχθούν από τις Βρυξέλλες και θα έχουν χαμηλότερα δίδακτρα ή και καθόλου και η διδασκαλία θα πραγματοποιείται σε δύο γλώσσες.

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο:

Τα πτυχία θα συνοδεύονται από ευρωπαϊκό σήμα που προωθείται να δοθεί σε προγράμματα κοινών πτυχίων. Που πληρούν τα προτεινόμενα ευρωπαϊκά κριτήρια, δηλαδή οι σπουδαστές θα λαμβάνουν πιστοποιητικό ευρωπαϊκού πτυχίου μαζί με το κοινό τους πτυχίο.
Ο νέος τύπος προσόντων θα βασίζεται στα κοινά κριτήρια, αλλά και στην εθνική νομοθεσία. Θα απονέμεται είτε από κοινού από διάφορα Πανεπιστήμια διαφορετικών χωρών είτε από νομικό πρόσωπο, μια ευρωπαική νομική οντότητα που θα συσταθεί από ενδιαφερόμενα Πανεπιστήμια, ενώ οι σπουδαστές θα λαμβάνουν το πτυχίο που αναγνωρίζεται αυτόματα.
Το σχέδιο για ένα ευρωπαϊκό πτυχίο βασίζεται σε έξι πιλοτικά σχέδια Erasmus+ στα οποία συμμετέχουν περισσότερα από 140 Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης από ολόκληρη την Ε.Ε.

Το «ευρωπαϊκό πτυχίο», αποτελεί ένα εγχείρημα που θα ξεκινήσει εντός της επόμενης διετίας από 50 μεταπτυχιακά προγράμματα, όπως αναφέρει η Σοφία Παπαϊωάννου, αντιπρύτανης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η διδασκαλία θα γίνεται το ένα εξάμηνο στην μια χώρα και το δεύτερο σε οποιαδήποτε από αυτές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα επιθυμεί ο φοιτητής.

Αξίζει να σημειωθεί πως ήδη υπάρχουν 10 πανεπιστημιακές «συμμαχίες» στην Ευρώπη, στις οποίες συμμετέχουν 7 έως 12 διαφορετικές χώρες και η Ελλάδα εκπροσωπείται από 8 Πανεπιστήμια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025