Νέα προθεσμία μέχρι την 26η Φεβρουαρίου και την κάθοδο των επικεφαλής της Τρόικας στην Αθήνα, αναμένεται να λάβουν οι ελληνικές αρχές για την ολοκλήρωση των τελευταίων μη εκπληρωμένων προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της πρώτης υποδόσης που ήταν συνδεδεμένη με την 3η αξιολόγηση του 3ου ελληνικού προγράμματος διάσωσης.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης που συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες, δεν θα δώσουν την τελική έγκριση για την εκταμίευση, των 5,7 δισ ευρώ, καθώς παραμένει ανοικτό το ζήτημα της ανεμπόδιστης διεξαγωγής των πλειστηριασμών, η δικαστική απόφαση για την επένδυση στο παλαίο αεροδρόμιο του ελληνικού, και η υποβολή δεσμευτικής προσφοράς για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΣΦΑ.
H απόφαση βασίζεται σε σχετική εισήγηση των ελεγκτών της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ESM που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή. Οι θεσμοί επανεκτίμησαν την κατάσταση το πρωί της Δευτέρας πριν την εισήγηση προς τους Υπουργούς.
Η συνεδρίαση ξεκινά στις 16:00 ώρα Ελλάδος στις Βρυξέλλες και το ελληνικό πρόγραμμα είναι το πρώτο ζήτημα της επίσημης ατζέντας. Ο αξιωματούχος που ενημέρωσε τον Τύπο διευκρίνισε ότι τις όποιες αποφάσεις θα τις λάβουν οι Υπουργοί μετά απο σχετική συζήτηση και πως ουδείς λόγος ανησυχίας συντρέχει στη δεδομένη χρονική στιγμή.
Περιορισμένη η πρόοδος για τους πλειστηριασμούς στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Τρόικα.
“Χρειάζεται περισσότερος χρόνος” για να εκτιμηθεί η πλήρης αποτελεσματικότητά του συστήματος για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και το “αν δημιουργεί συνεχή και απρόσκοπτη ροή ηλεκτρονικών δημοπρασιών σε όλες τις διοικητικές περιφέρειες της Ελλάδας”, σύμφωνα με έκθεση της Τρόικας, η οποία θα παρουσιαστεί στο σημερινό eurogroup στις Βρυξέλλες και στη βάση της οποίας οι Υπουργοί θα κληθούν να κρίνουν την εκταμίευση, ή όχι, των 5,7 δις ευρώ προς την Ελλάδα.
Σύμφωνα με την έκθεση η οποία διέρρευσε στο Bloomberg νωρίτερα σήμερα, “η γεωγραφική κάλυψη παραμένει επίσης μέτρια”, αν και καταγράφεται “σταδιακή πρόοδος” , ωστόσο, “ο πραγματικός αριθμός των πλειστηριασμών που διενεργήθηκαν είναι σχετικά περιορισμένος δεδομένης της μετάβασης στο νέο σύστημα”.
Από την άλλη η έκθεση δίνει εύσημα στην Ελλάδα για το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές έχουν καταβάλει συντονισμένες προσπάθειες για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμεων σχετικά με την επένδυση στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, ενώ καταγράφει σαφώς ότι έχουν “κλείσει πλέον τα 108 από τα 110” συνολικά προαπαιτούμενα.
ΥΠΟΙΚ: Τυπική διαδικασία η έγκριση της δόσης με την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων
Στο σημερινό Eurogroup θα συζητηθεί η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης η οποία θα ξεκινήσει με την έλευση των επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα στις 26 Φεβρουαρίου 2018, ανέφεραν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο πηγές του υπουργείου Οικονομικών.
Επίσης, θα υπάρξει ενημέρωση για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους. Παράλληλα, θα επαληθευθεί και η πρόοδος η οποία έχει σημειωθεί στα 110 προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, 108 εκ των οποίων έχουν κλείσει.
Τα δύο τελευταία προαπαιτούμενα (που αφορούν την ομαλή διεξαγωγή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και το Ελληνικό) είναι τεχνικής φύσης. Κυβέρνηση και Θεσμοί, ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι ίδιες πηγές, αναμένουν ολοκλήρωσή τους και τυπικά μέσα στο προσεχές διάστημα. Η εκταμίευση της δόσης ακολουθεί αμέσως μετά.
Στα 16,4 δισ. ευρώ το «μαξιλάρι» για την έξοδό της της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης
Ένα δημοσιονομικό “μαξιλάρι” τουλάχιστον 16,4 δισ. Ευρώ θα διαθέτει η Ελλάδα όταν το 3ο πρόγραμμα διάσωσης θα έχει ολοκληρωθεί στις 20 Αυγούστου του 2018, σύμφωνα με την έκθεση συμμόρφωσης που εκπόνησε η τρόικα για την 3η αξιολόγηση και την οποία αποκαλύπτει σήμερα το Bloomberg στις Βρυξέλλες.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση συμμόρφωσης, το ποσό αυτό είναι σημαντικά βελτιωμένο σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση (10,2 δισ. Ευρώ στις 20 Ιανουαρίου) λόγω της καλής πορείας εκδόσεων ομολόγων, και της βελτιωμένης πορείας των δημοσίων εσόδων.
Η ίδια έκθεση λαμβάνει ως δεδομένο ότι η Ελλάδα θα λάβει συνολικά 18,4 δισ. Ευρώ από το πρόγραμμα διάσωσης μέχρι τη λήξη του.
Ωστόσο στα μελανά σημεία καταγράφεται ότι “δύο μέλη διοικητικών συμβουλίων των ελληνικών τραπεζών παραμένουν εκτός των κριτηρίων συμμόρφωσης του νόμου για το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (HFSF), παρά το γεγονός ότι το HFSF έχει κάνει εύλογες προσπάθειες για την απομάκρυνσή τους”.