Νοθευμένα ποτά, παραποιημένα φάρμακα και καλλυντικά και μαϊμού κινητά και ρούχα «κλέβουν» το 12,3% του συνολικού τζίρου στους συγκεκριμένους κλάδους, στερώντας την αγορά από τουλάχιστον 15.356 θέσεις εργασίας κάθε χρόνο.Σύμφωνα με στοιχεία του EUIPO (Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ε.Ε.), η Ελλάδα βρίσκεται σε δεινή θέση έναντι των άλλων χωρών-μελών, με απώλειες περίπου 1,4 δισ. ευρώ, δηλαδή 125 ευρώ ανά κάτοικο ετησίως.
Η έκθεση μελετά 13 κλάδους και εκτιμά ότι λόγω της παρουσίας προϊόντων παραποίησης/απομίμησης αυτοί χάνουν ετησίως το 12,3% των άμεσων πωλήσεών τους στην Ελλάδα. Οι τομείς αυτοί είναι: καλλυντικά και προϊόντα ατομικής περιποίησης, είδη ένδυσης, υποδήματα και εξαρτήματα ένδυσης, αθλητικά είδη, παιχνίδια κάθε είδους, κοσμήματα και ρολόγια χεριού, τσάντες χεριού και είδη ταξιδιού, ηχογραφημένη μουσική, αλκοολούχα ποτά και κρασί, φαρμακευτικά προϊόντα, φυτοφάρμακα, έξυπνα κινητά τηλέφωνα, μπαταρίες και ελαστικά. Οι πέντε κλάδοι στους οποίους διαπιστώνεται μεγαλύτερη απώλεια πωλήσεων είναι οι εξής:
* Φάρμακα: Είναι ενδεικτικό ότι το 10,5% των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην αγορά (σε αξία) είναι προϊόντα παραποίησης, με το κόστος από διαφυγούσες πωλήσεις νόμιμων εταιρειών της αγοράς να προσεγγίζει το μισό δισ. (490 εκατ. ευρώ). Είναι δε ενδεικτικό ότι στο σύνολο της ευρωπαϊκής αγοράς οι αντίστοιχες απώλειες ανέρχονται σε 15,953 δισ. ή 6,6% της αγοράς.
* Είδη ένδυσης: Τα είδη ένδυσης είναι ο δεύτερος κλάδος με τις μεγαλύτερες απώλειες λόγω παραποιημένων προϊόντων, με τα στοιχεία του EUIPO να εκτιμούν αυτές τις απώλειες σε 394 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 12,8% της αξίας της αγοράς. Το ποσοστό κυμαίνεται και πάλι πάνω από το αντίστοιχο της ευρωπαϊκής αγοράς, ήτοι 8,1% ή 23,247 δισ. ευρώ.
* Καλλυντικά: Σημαντική είναι η αιμορραγία και στον κλάδο καλλυντικών, όπου οι απώλειες ανέρχονται σε 195 εκατ. ευρώ, δηλαδή 16,8% της αξίας της αγοράς, όταν στην Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό είναι 8,9% ή 5,828 δισ. ευρώ.
* Έξυπνα κινητά: Διπλάσιο συγκριτικά με το σύνολο της ευρωπαϊκής αγοράς είναι το ποσοστό των πωλήσεων που χάνει η ελληνική αγορά smartphones από τη διακίνηση πλαστών κινητών. Κάθε χρόνο χάνονται πωλήσεις 90 εκατ. ευρώ ή το 16,9% της αγοράς. Στην Ευρώπη οι απώλειες είναι 4,212 δισ. ευρώ ή 8,3% της αγοράς.
* Κρασιά και αλκοολούχα ποτά: Στα κρασιά και τα αλκοολούχα ποτά η νοθεία κοστίζει περίπου 50 εκατ. ετησίως, ήτοι το 10,7% της αγοράς, ενώ στην Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό είναι 6,9% ή 2,744 δισ.
Τα στοιχεία αυτά, που αναφέρονται στις άμεσες απώλειες σε κάθε τομέα (με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες να αφορούν το 2015, έτος διεξαγωγής της ανάλυσης δεδομένων για την έκθεση), αποτελούν μέρος ενός κύκλου ερευνητικής εργασίας που διεξάγεται από το EUIPO την τελευταία πενταετία και δημοσιεύονται για πρώτη φορά σε μία ενιαία έκθεση, όπως σχολιάζει ο εκτελεστικός διευθυντής του EUIPO, Antonio Campinos, σημειώνοντας τη θετική συμβολή της διανοητικής ιδιοκτησίας στην απασχόληση και την ανάπτυξη. «Σκοπός των εργασιών μας είναι να διασφαλίσουμε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι πολίτες δεν θα έχουν την παραμικρή αμφιβολία για την αξία της διανοητικής ιδιοκτησίας και τις ζημίες που προκαλούνται από την παραβίασή της» προσθέτει.
Λιγότεροι εργαζόμενοι
Για όλη την Ε.Ε. οι απώλειες κάθε χρόνο λόγω απομιμήσεων στους 13 βασικούς κλάδους της οικονομίας που αναλύονται από το EUIPO είναι 60 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα τρέχοντα στοιχεία, οι άμεσες ετήσιες απώλειες σ’ αυτούς τους τομείς αντιστοιχούν στο 7,5% των πωλήσεών τους, ήτοι 116 ευρώ ανά πολίτη της Ε.Ε. ετησίως.
Επίσης, επειδή οι νόμιμοι κατασκευαστές παράγουν λιγότερα από όσα θα παρήγαγαν αν δεν υπήρχαν προϊόντα παραποίησης/απομίμησης, με αποτέλεσμα να απασχολούν λιγότερους εργαζόμενους, χάνονται άμεσα 434.000 θέσεις εργασίας σε αυτούς τους τομείς.