Πάσχα: Τα μέτρα που θα ισχύουν στη διάρκεια των εορταστικών ημερών ανέλυσαν oι ειδική στη σημερινή ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού.
Έτσι θα γιορτάσουμε το Πάσχα
Το απόγευμα της Παρασκευής (15/4) πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα, από το υπουργείο Υγείας. Η κ. Μίνα Γκάγκα, αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, μαζί με την κ. Βάνα Παπαευαγγγέλου και τον κ. Γκίκα Μαγιορκίνη, ανέλυσαν τον οδικό χάρτη για το Πάσχα, μετά και τις ανακοινώσεις του κ. Πλεύρη για την άρση των μέτρων το επόμενο διάστημα. Όπως εξήγησαν, η πανδημία παρουσιάζει σημαντική ύφεση και πλέον θα μπορέσουμε να χαρούμε το Πάσχα πολύ διαφορετικά σε σχέση με τα δυο προηγούμενα χρόνια.
«Η πανδημία φαίνεται να ελέγχεται. Αυτά τα δύο χρόνια, μας έδειξαν ότι αντιμετωπίζουμε καθημερινά καινούργια πράγματα. Ξεκινάμε με μία καινούργια κανονικότητα. Να χαρούμε το Πάσχα», είπε χαρακτηριστικά η κ. Γκάγκα. Η αναπληρώτρια υπουργός, ωστόσο, συνέστησε να χρησιμοποιείται η μάσκα όπου παρατηρείται συνωστισμός ειδικότερα για τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
Παράλληλα, εξήγησε πως «έχουμε λιγότερα κρούσματα και λιγότερους νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ», ενώ συμπλήρωσε πως «ο καιρός φτιάχνει και ξεκινάμε σε μια καινούργια κανονικότητα και τα πράγματα είναι καλά».
Από την πλευρά της η κ. Παπαευαγγέλου έκανε λόγο για φάση ύφεσης της πανδημίας, εξηγώντας, όμως, πως πλέον περνάμε από την εποχή των αυστηρών μέτρων στην εποχή όπου οι προσωπικές επιλογές καθορίζουν το αν θα μολυνθούμε από τον ιό. «Θα πάμε στην εκκλησία φορώντας τη μάσκα μας. Θα πάμε στην εξοχή να συναντήσουμε την οικογένειά μας και τους φίλους μας, όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι με την απλή τήρηση των μέτρων όπως η χρήση της μάσκας, η προτίμηση συναθροίσεων σε ανοικτούς χώρους και η διενέργεια self test πριν συναντήσουμε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, θα μας βοηθήσουν να κάνουμε καλό Πάσχα», σχολίασε.
Όπως εξήγησε, είμαστε όλοι έτοιμοι να γιορτάσουμε το Πάσχα καθώς φαίνεται πως πλέον ο ιός που κυκλοφορεί είναι ηπιότερος για τους εμβολιασμένους. Υπογράμμισε, επίσης, πως δεν πρέπει να υπάρχει σύγχυση με την άρση της υποχρεωτικότητας της μάσκας. Η κ. Παπαευαγγέλου εξήγησε πως το γεγονός ότι η μάσκα δεν είναι πλέον υποχρεωτική, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να τη φοράμε σε κλειστούς χώρους και όπου υπάρχει συνωστισμός, έτσι ώστε να προστατευθούμε.
Ο δείκτης Rt, όπως τόνισε, βρίσκεται στο 0,85, σημαντικά κάτω από την μονάδα, ένδειξη του περιορισμού της πανδημίας στην Ελλάδα. «Η διάρκεια της έξαρσης που προκάλεσε η O2 ήταν βραχεία όπως είχαμε προβλέψει» τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου, και αναφερόμενη στις επαναλοιμώξεις, είπε ότι είναι ιδιαίτερα συχνές, καθώς όπως εξήγησε 1.000 από τα νέα κρούσματα κάθε μέρα αφορούν επαναλοίμωξη.
Η βελτίωση του επιδημιολογικού φορτίου στη χώρα φαίνεται και από την μείωση των ενεργών κρουσμάτων, τα οποία έχουν περιοριστεί στις 114.000 σε όλη την επικράτεια. Ωστόσο, συνεχίζουν να καταγράφουν αύξηση τα κρούσματα στους άνω των 65 ετών, με την διάμεση ηλικία των κρουσμάτων να κυμαίνεται στα 43 έτη.
Οι εισαγωγές στο νοσοκομείο μειώθηκαν κατά 12% ενώ οι νοσηλευόμενοι από covid σε όλη τη χώρα είναι 3.000. Αξίζει να σημειωθεί ότι 3 στους 4 νοσηλευόμενους είναι άνω των 65 ετών.
Όπως είπε η κυρία Παπαευγγέλου, είναι αργή η αποκλιμάκωση των νέων διασωληνώσεων και νοσηλευομένων σε ΜΕΘ. Το 50% των απλών κλινών για covid είναι κατειλημμένες και το 80% των κλινών ΜΕΘ covid είναι επίσης κατειλημμένες, παρότι έχουν μειωθεί οι διαθέσιμες. Ο αριθμός θανάτων δεν έχει μειωθεί, με σημαντικό ποσοστό των θανάτων να αφορά σε άτομα με σοβαρό υποκείμενο νόσημα, ή σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με πολλά υποκείμενα νοσήματα, που ενώ νοσηλεύονται για αυτά τα νοσήματα στο νοσοκομείο, μολύνονται με covid και χάνουν τη ζωή τους. Όπως είπε χαρακτηριστικά «χάνονται με covid αλλά όχι από covid».
Σύμφωνα με τελευταία μελέτη από το Ισραήλ, φαίνεται ότι η χορήγηση τέταρτης δόσης του εμβολίου, όπως είπε η κυρία Παπαευαγγέλου, προστατεύει κατά 68% από νοσηλεία και κατά 74% από θάνατο.