“Έτος Αριστοτέλη” για την UNESCO – Εμείς ας βολευτούμε με το “Έπος Μπαλτά”
Της Αντιγόνης Καρατάσου από το liberal.gr
Η διασημότερη προσωπικότητα στην Ιστορία της ανθρωπότητας, ο πανεπιστήμων φιλόσοφος, κορυφαίος εκπαιδευτικός, ο συστηματικότερος και μεθοδικότερος νους της αρχαιότητας, ενέπνευσε την UNESCO να κηρύξει το 2016 δικό του έτος. Ετος Αριστοτέλη, λοιπόν, ο χρόνος που μόλις ξεκίνησε, και το όνομα του αρχαίου Ελληνα φιλόσοφου θα ακουστεί για μια ακόμη φορά στα πέρατα της γης. Εξαιρετική ευκαιρία. Αλλά μην το φωνάζετε, διότι… η πατρίδα κοιμάται.
Παρά όσα θα περίμενε κανείς, ούτε το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ούτε και το Υπουργείο Παιδείας έχουν οργανώσει κάτι για την σπουδαία επέτειο των 2.400 ετών από τη γέννηση του Σταγειρίτη. Το πρώτο υποτίθεται ότι κηρύττει τα Ετη. Το δεύτερο, υποτίθεται ότι οργανώνει στα εκπαιδευτικά του ιδρύματα εκδηλώσεις, σε συνεργασία και με το πρώτο, ώστε μαθητές και φοιτητές να έρχονται σε επαφή με το έργο του τιμώμενου.
Υποτίθενται όλα. Οπως υποτίθεται πως η Αριστερά έχει ιδιαίτερη σχέση με τα Γράμματα και τις Τέχνες και ιδιαίτερη λάμψη ανάμεσα στους διανοούμενους. Ωστόσο, η πρώτη φορά Αριστερά δεν κήρυξε πέρσι κανένα έτος, και το 2015 πέρασε χωρίς τιμώμενο πρόσωπο. Παρότι, μάλιστα, πέρσι ήταν τα 90 χρόνια από τη γέννηση του- αριστερού- Μανόλη Αναγνωστάκη και η Θεσσαλονίκη τα γιόρτασε με σειρά εκδηλώσεων. Η δεύτερη φορά Αριστερά δεν κήρυξε και για φέτος τίποτα. Και αν- λέμε αν- το κάνει τώρα, δεν είναι δυνατόν να γίνει κάτι αξιοπρεπές. Τα έτη κηρύσσονται από το καλοκαίρι της προηγούμενης χρονιάς, ώστε να μην πηγαίνουν άπατα. Αμα έχει μπει ο χρόνος, τι να προλάβεις να οργανώσεις;
Είναι ταυτοχρόνως απορίας άξιον πώς η μεν εθνική επιτροπή της Ελλάδας στην UNESCO έκανε την πρόταση και πέτυχε να κηρυχθεί το 2016 παγκοσμίως ως Έτος Αριστοτέλη, τα δε συνεργαζόμενα με την επιτροπή υπουργεία δεν ανέλαβαν καμιά πρωτοβουλία. Και εντυπωσιακότερο είναι ότι ο νυν υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, διδάσκει φιλοσοφία…. Προφανώς δεν έχει ακόμα ασχοληθεί με τον «συνάδελφό» του. Αλλά και με κανέναν άλλον. Απλώς να θυμίσουμε πως φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση ενός πολύ σπουδαίου Έλληνα ζωγράφου, του Γιάννη Μόραλη. Και να το φιλοσοφήσουμε… Ή καλύτερα, να χρησιμοποιήσουμε τα ίδια τα λόγια του Αριστοτέλη: «Αδύνατον τον μηδέν πράττοντα πράττειν ευ».
Ευτυχώς, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης θυμάται τον μεγάλο Ελληνα εν τιμή και δόξη. Εδώ και τρία χρόνια οργανώνει ένα παγκόσμιο συνέδριο για τη συμπλήρωση 2400 ετών από τη γέννησή του. Θα γίνει τον Μάιο στη Θεσσαλονίκη, από το Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Ερευνών το ΑΠΘ και θα φέρει στην πόλη την αφρόκρεμα της σύγχρονης φιλοσοφικής σκέψης απ” όλο τον κόσμο.
Οι κορυφαίοι αριστοτελιστές θα παρουσιάσουν εισηγήσεις για το έργο του αξεπέραστου πολυεπιστήμονα στους χώρους του πανεπιστημίου, που φέρει το όνομα του, αλλά και στα αρχαία Στάγειρα, όπου γεννήθηκε το 384 π.Χ., όπως και στην Αρχαία Μίεζα, όπου δίδαξε τον Μέγα Αλέξανδρο. Ίσως εκεί σπεύσουν οι υπουργοί να απευθύνουν χαιρετισμό, αφού πριν έχουν χαιρετήσει τον πλάτανο…
Ο Αριστοτέλης είναι η διασημότερη προσωπικότητα στην ιστορία της ανθρωπότητας, σύμφωνα με την κατάταξη του Tεχνολογικού Iνστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), το οποίο συγκέντρωσε και ανέλυσε δεδομένα σχετικά με την ιστορία και τον πολιτισμό σε όλο τον πλανήτη από το 4.000 π.Χ. έως το 2010. Πανεπιστήμων, φιλόσοφος, κορυφαίος εκπαιδευτικός και αναμφίβολα ο συστηματικότερος και μεθοδικότερος νους της αρχαιότητας, έμελλε να μεταλαμπαδεύσει το φωτεινό του πνεύμα στον μαθητή του Αλέξανδρο τον Μέγα, ενώ αργότερα θα ίδρυε τη δική του σχολή, το περίφημο αριστοτελικό Λύκειο της Αθήνας, (βρίσκεται δίπλα στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και είναι επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος).Αν υπάρχει ένας φιλόσοφος που κυριάρχησε στη σκέψη του δυτικού κόσμου σε όλες τις περιόδους της μετέπειτα ιστορίας του, αυτός είναι αναμφίβολα ο Αριστοτέλης. Η δύναμη του σύμπαντός του μπόλιασε και την εκκλησιαστική σκέψη (Θωμάς Ακινάτης κ.α.) τη σκέψη των Αράβων επιστημόνων, και τη σκέψη των πρωτεργατών της νεότερης φιλοσοφίας και της φυσικής επιστήμης (Γαλιλαίος, Καρτέσιος, Καντ κ.λπ.)