Το φράγμα των 25 δισ. ευρώ έσπασαν οι –με χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας ή με μεταφορά χρημάτων από λογαριασμό σε λογαριασμό- κατά τη διάρκεια του 2017 ενώ ο πρώτος μήνας του νέου έτους «τρέχει» με ρυθμό αύξησης των ηλεκτρονικών της τάξεως του 40%.

Μόνο τον Ιανουάριο της φετινής χρονιάς, μήνα όχι ιδιαίτερα «ζεστό» όσον αφορά στην κατανάλωση παρά τις εκπτώσεις καθώς ακολουθεί των εορτών των Χριστουγέννων, οι ηλεκτρονικές πληρωμές έφτασαν στα 2,55 δις. ευρώ έναντι 1,8 δις. ευρώ που καταγράφηκαν τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Με τα capital controls, τις φορολοταρίες, την υποχρεωτική εγκατάσταση των συσκευών από όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως κλάδου αλλά και το γεγονός ότι η χρήση της κάρτας έγινε «μόδα», οι ηλεκτρονικές πληρωμές φαίνεται να εξακολουθούν να ακολουθούν ανοδική τάση και κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς.

Τα στατιστικά στοιχεία έρχονται στην επιφάνεια μέσα από την καταγραφή των συναλλαγών από την ΑΑΔΕ για τις ανάγκες της φορολοταρίας.

Η κλήρωση για τις συναλλαγές του Φεβρουαρίου που είναι και οι τελευταίες διαθέσιμες, θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 6 το απόγευμα με την αξία των συναλλαγών να εκτιμάται ότι έχει υπερβεί για έναν ακόμη μήνα τα 2 δις. ευρώ έναντι 1,8 δις. ευρώ τον περυσινό Φεβρουάριο.

Η τάση αύξησης των συναλλαγών που συγκεντρώνονται από την κάθε μήνα και οι οποίες πραγματοποιούνται με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες έχει παγιωθεί. Βέβαια, η αύξηση οφείλεται σε έναν βαθμό και στο γεγονός ότι η δηλώνονται ολοένα και περισσότεροι τραπεζικοί λογαριασμοί ως «επαγγελματικοί» κάτι που σημαίνει ότι οι συναλλαγές που γίνονται μέσω αυτών, αυτομάτως γνωστοποιούνται στις φορολογικές αρχές.

Προς το παρόν, οι περισσότερες συναλλαγές που συγκέντρωσε η ΑΑΔΕ ήταν αυτές του Δεκεμβρίου, όταν και έφτασαν –λόγω και των Χριστουγέννων, στα 2,84 δις. ευρώ μέσα σε χρονικό διάστημα μόλις ενός μήνα. Όπως προκύπτει και από τα ακόλουθα στοιχεία, οι συναλλαγές που θα αποτυπωθούν και στο έντυπο Ε1 της φετινής φορολογικής δήλωσης, αθροιζόμενες φτάνουν στα 25 δισ. ευρώ ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο ένα τρίτο του συνολικού εισοδήματος που δηλώνουν τα φυσικά πρόσωπα κάθε χρόνο. Και μόνο αυτό το στοιχείο –δεδομένου ότι οι περισσότεροι φορολογούμενοι χρειάζονται μόλις το 10% του εισοδήματός τους για να καλύψουν τη φορολογική υποχρέωση- δείχνει ότι θα είναι ελάχιστοι οι φορολογούμενοι που θα αντιμετωπίσουν έστω και το παραμικρό πρόβλημα με τη συγκεκριμένη υποχρέωση πραγματοποίησης συναλλαγών μέσω πλαστικού χρήματος.

Αναλυτικά οι συναλλαγές που έχουν «φακελωθεί» από την ΑΑΔΕ για ολόκληρο το 2017 έχουν ως εξής:

· Ιανουάριος 2017 1,8 δις. ευρώ

· Φεβρουάριος 2017 1,8 δις. ευρώ

· Μάρτιος 2017 2 δις. ευρώ

· Απρίλιος 2017 2 δις. ευρώ

· Μάιος 2017 2,1 δις. ευρώ

· Ιούνιος 2017 2 δις. ευρώ

· Ιούλιος 2017 2,2 δις. ευρώ

· Αύγουστος 2017 2,2 δις. ευρώ

· Σεπτέμβριος 2017 2,1 δις. ευρώ

· Οκτώβριος 2017 2,1 δις. ευρώ

· Νοέμβριος 2017 2,2 δις. ευρώ

· Δεκέμβριος 2017 2,8 δις. ευρώ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025