Όπως ήδη έχει γίνει γνωστό, ανοίγει από τα τέλη του επόμενου μηνός – αρχές του μεθεπόμενου, ο δρόμος για την όσων συμπλήρωσαν 25 έτη ασφάλισης το 2010 – 2012.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το Capital από αρμόδια στελέχη ταμείων με γνώση των αποφάσεων στο , αποφασίστηκε να συμπεριληφθεί σχετική διάταξη στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο θα φέρει σε δημόσια διαβούλευση η κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα.

Αφού περάσουν 15 μέρες διαβούλευσης, δηλαδή μετά το α΄δεκαήμερο του προσεχούς Οκτωβρίου, το σχετικό νομοσχέδιο θα έλθει στη Βουλή, ενώ αναμένεται να ψηφισθεί μέχρι τέλος του ίδιου μηνός. Έτσι θα τεθεί σε ισχύ από τα τέλη του.

Συνεπώς αμέσως μετά και αφού εκδοθούν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις ή εγκύκλιοι, θα τεθεί σε ισχύ η σχεδιαζόμενη διάταξη η οποία οδηγεί σε πρόωρες – μειωμένες συντάξεις στο Δημόσιο όσους δεν έχουν μεν συμπληρώσει 40 έτη ασφάλισης στα 62 έτη τους πριν την 31η Δεκεμβρίου 2022, αλλά έχουν υποβάλλει ή υποβάλλουν έως τότε αίτηση .

Όσοι από τους παραπάνω δημοσίους υπαλλήλους αποφασίσουν να υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης από την 1η Ιανουαρίου 2023, δεν θα έχουν αυτό το δικαίωμα (δηλαδή της συνταξιοδότησης στα 62 τους έτη με λιγότερα από 40 έτη ασφάλισης) συνεπώς, αν επιθυμούν να βγουν πριν τα 67 τους έτους, θα πρέπει να έχουν κλείσει τα 40 έτη ασφάλισης ή εναλλακτικά θα πρέπει να περιμένουν να κλείσουν τα 67 έτους για να βγουν στη .

Yπενθυμίζεται πως πίσω από τις αλλαγές αυτές βρίσκεται γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, σύμφωνα με την οποία οι ηλικίες συνταξιοδότησης των δημοσίων υπαλλήλων για μειωμένη σύνταξη θα έπρεπε να ακολουθήσουν τις μεταβατικές διατάξεις των ορίων ηλικίας που τέθηκαν σε ισχύ από τα μέσα Αυγούστου 2015 και έπειτα και έτσι οι ηλικίες συνταξιοδότησης με πρόωρη σύνταξη θα αυξάνονταν σταδιακά και θα έφταναν στο 62ο έτος.

Σημειώνεται πως η ΑΔΕΔΥ είχε η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με την ανατρέπει πλήρως τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης χιλιάδων εργαζομένων στο Δημόσιο.

Από πλευράς ΑΔΕΔΥ είχε επισανθεί πως τα όρια ηλικίας για μειωμένη σύνταξη δεν άλλαξαν με τους ν.4336/2015 και ν.4337/2015 και παρέμειναν τα ίδια με αυτά που προέβλεπαν οι συνταξιοδοτικές διατάξεις του ν.3865/2010. Συγκεκριμένα, με μειωμένη σύνταξη -και με εξαγορά πλασματικών ετών- μπορούσαν να αποχωρήσουν:

* Άνδρες και γυναίκες με 25ετία ως το 2010 (χωρίς ανήλικο τέκνο), στο 60ο και το 55ο έτος αντίστοιχα, διορισμένοι είτε πριν είτε μετά το 1983, όποτε αυτό συμπληρωθεί.

* Άνδρες και γυναίκες που είχαν 25ετία το 2011 ή το 2012 (χωρίς ανήλικο τέκνο) μπορούσαν να αποχωρήσουν με μειωμένη σύνταξη, όταν συμπλήρωναν το 56ο ή 58ο έτος της ηλικίας τους αντίστοιχα.

* Άνδρες και γυναίκες με 25ετία από το 2013 και μετά αποχωρούν με μειωμένη σύνταξη στα 62 έτη.

Με τη γνωμοδότηση όμως του ΝΣΚ, σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ προτείνεται η κατάργηση των προαναφερόμενων ηλικιακών ορίων (55, 56, 58, 60) για όσους δεν τα είχαν συμπληρώσει μέχρι τις 31/12/2021.

Η ΑΔΕΔΥ είχε προτείνει:

– Να μην γίνει αποδεκτή τη συγκεκριμένη γνωμοδότηση, ως έχει το δικαίωμα η κυβέρνηση, για να μην ανατραπεί προς το δυσμενέστερο, το ήδη δυσβάστακτο συνταξιοδοτικό καθεστώς χιλιάδων εργαζομένων στο Δημόσιο.

– Να προχωρήσει σε όλες τις ενέργειες που απαιτούνται, για την κατοχύρωση του δικαιώματος αποχώρησης με τα ισχύοντα ηλικιακά όρια που αφορούν στις μειωμένες συντάξεις, όποτε αυτά συμπληρωθούν, και όχι στο γενικό όριο των 62 ετών που ισχύει για όσους συμπληρώνουν 25ετία από το 2013 και μετά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025