Επιταχύνουν οι τράπεζες τις ενέργειές τους για την αναδιάρθρωση δανείων με τις εκτιμήσεις να “δείχνουν”, πως το 2017 στη λιανική τραπεζική θα ρυθμιστούν δάνεια ύψους 10 με 15 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν δεσμευθεί μέσω των επιχειρησιακών τους σχεδίων για μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά τουλάχιστον 8,5 δισ. ευρώ τους επόμενους 12 μήνες.

Οι ρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν εφέτος θα είναι πιο «γενναιόδωρες» από κάθε άλλη χρονιά με τις διευθύνσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων να κινούνται στο πλαίσιο του κώδικα δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος που προβλέπει την περίμετρο των εργαλείων ρύθμισης οφειλών.

Στόχος των τραπεζών αποτελεί η αύξηση των βιώσιμων ρυθμίσεων, καθώς σήμερα περίπου το 40% των δανείων που ρυθμίζονται «κοκκινίζουν» ξανά λίγους μήνες αργότερα. Στόχος είναι έως και το 2019 δάνεια συνολικού ύψους 30 δισ. ευρώ να καταστούν εκ νέου εξυπηρετήσιμα.

Μεταξύ των παρεμβάσεων που ήδη εφαρμόζουν οι τράπεζες για να ελαφρύνουν τα βάρη δανειοληπτών είναι η μείωση του επιτοκίου, η οποία οδηγεί στον περιορισμό των τόκων, η επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του δανείου, με την οποία μειώνεται η μηνιαία δόση σε μόνιμη βάση, ο διαχωρισμός οφειλής που διακρίνει το δάνειο σε εκείνο που δανειολήπτης μπορεί να αποπληρώσει και στο υπόλοιπο το οποίο τακτοποιείται μεταγενέστερα, με ρευστοποίηση περιουσίας ή άλλου είδους διευθέτηση.

Σε κάποιες περιπτώσεις οι τράπεζες προχωρούν και σε οριστική διαγραφή μέρους της συνολικής απαίτησης τους, ώστε η εναπομένουσα οφειλή να διαμορφωθεί σε ύψος που εκτιμάται ότι είναι δυνατό να εξυπηρετηθεί ομαλά από το δανειολήπτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025