Ριζικές αλλαγές έρχονται σε ό, τι αφορά στους πλειστηριασμούς ακινήτων. Κομβικό σημείο αναφορικά με τις αλλαγές στο Νόμο Κατσέλη είναι η υποχρεωτική άρση του τραπεζικού απορρήτου όσων έχουν αιτηθεί υπαγωγή στο νόμο και αναμένουν ημερομηνία για την εκδίκαση της υπόθεσής τους.
Δανειστές και κυβέρνηση έχουν συμφωνήσει πως θα πρέπει οι πιστωτές να έχουν την δυνατότητα πλήρους ελέγχου της οικονομικής κατάστασης του οφειλέτη από τα πρώτα στάδια της διαδικασίας ώστε να αποκλείονται όσοι ενώ έχουν δεν πληρώνουν.
Για τον σκοπό αυτό οι οφειλέτες θα παραιτούνται του δικαιώματός τους για τραπεζικό απόρρητο και οι εμπλεκόμενοι πιστωτές θα έχουν πρόσβαση και θα αναζητούν στοιχεία οικονομικής κατάστασης ακόμα και σε βάθος χρόνου.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη συμφωνήσει σειρά αλλαγών που εκτιμάται ότι θα κάνουν το νόμο πιο λειτουργικό, ενώ τον ερχόμενο Μάρτιο αναμένεται να γίνουν οι τελευταίες προσαρμογές σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων ώστε στη συνέχεια να πάρουν το δ΄ρομο για τη Βουλή και να έχουν θεσμοθετηθεί το αργότερο μέχρι τον Μάιο.
Τέλος στις αναβολές
Τέλος θα μπει στην ιδιαίτερα προσφιλή πρακτική των αναβολών που χρησιμοποιούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές για να κερδίχουν χρόνο και να μην πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.
Στην ίδια κατεύθυνσης αναμένεται να γίνει μεταφορά υποθέσεων από ειρηνοδικεία στα οποία έχουν ανατεθεί σήμερα εκατοντάδες υποθέσεις σε όμορα, τα οποία δεν έχουν μεγάλο αριθμό υποθέσεων. Έτσι εκτιμάται ότι δεκάδες υποθέσεις που έχουν πάρει ημερομηνίες εκδίκασης ακόμα και για το 2023 θα διεκπεραιωθούν νωρίτερα.
Τι θα συμβεί με τους εγγυητές
Αναφορικά με τους εγγυητές εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί η δυνατότητα απαλλαγής σε όσους εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.
Δηλαδή ο εγγυητής θα αποδεσμεύεται εφόσον τήρησε τους όρους για τους οποίους εγγυήθηκε το δάνειο του οφειλέτη.
Κάθε εγγυητής θα πρέπει να ξεκινά όλες τις αναγκαίες διαδικασίες εφόσον πληροί τους όρους για να υπαχθεί στο Νόμο Κατσέλη ώστε να μην βρεθεί υπό τον κίνδυνο να χάσει την πρώτη του κατοικία.