– Μπορεί οι καταναλωτές σε αυτή τη φάση να στρέφουν τα βλέμματά τους στις νέες αυξήσεις που αναμένεται να αποτυπωθούν από την Δευτέρα στα τιμολόγια του ηλεκτρικού –αυξήσεις οι οποίες οφείλονται στην συνεχιζόμενη άνοδο της τιμής χονδρικής η οποία κυμαίνεται πλέον πάνω από τα 100 ευρώ- όμως οι μεγάλες αλλαγές είναι μπροστά.

Από το φθινόπωρο και μετά, τίποτα δεν θα θυμίζει τη σημερινή εικόνα της αγοράς καθώς η χρέωση της ηλεκτρικής ενέργειας θα γίνει “σταυρόλεξο”.

Το καλάθι των αλλαγών περιλαμβάνει:

1. Την ενεργοποίηση των “πορτοκαλί” τιμολογίων που θα δίνουν τη δυνατότητα διαφορετικών χρεώσεων ανά ζώνη της ημέρας. Η λογική έχει να κάνει με το ότι η τιμή χονδρικής του ρεύματος είναι διαφορετική το πρωί και διαφορετική το βράδυ οπότε και οι εταιρείες θα επιδιώξουν να προσφέρουν τιμολόγια προσαρμοσμένα σε ακριβώς αυτή τη λογική. Τα πορτοκαλί τιμολόγια θα προσφέρονται μόνο σε όσους έχουν τους καινούργιους μετρητές οι οποίοι όμως γίνονται ολοένα και περισσότεροι.

2. Την αντικατάσταση του “νυχτερινού” τιμολογίου με το μεσημεριανό. Είναι μέτρο που αφορά το σύνολο των καταναλωτών που έχουν “διπλό μετρητή”. Η λογική είναι ότι θα ρυθμιστεί η ώρα του φθηνότερου τιμολογίου ώστε να μην ισχύει τη νύχτα όπως τώρα αλλά το μεσημέρι. Το μέτρο θα αφορά σε πάνω από ένα εκατομμύριο καταναλωτές.

3. Την έκδοση μηνιαίων λογαριασμών για ολοένα και περισσότερους καταναλωτές. Ο ΔΕΔΔΗΕ εκτιμά ότι βρισκόμαστε στα μισά του δρόμου ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου ο αριθμός θα έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Το “κάθε μήνα λογαριασμός” βοηθάει στο να μην μαζεύονται μεγάλα ποσά στους εκκαθαριστικούς που υποχρεώνουν τα νοικοκυριά να ψάχνουν δόσεις και διευκολύνσεις.

4. Την αλλαγή στον τρόπο αποζημίωσης των πολιτών που θα αποφασίσουν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά για να παράγουν τη δική τους ενέργεια. Πλέον αντί ο καταναλωτής να συμψηφίζει ποσότητες όπως συνέβαινε μέχρι τώρα (σ.σ παρήγαγε μια αλφα ποσότητα ενέργειας και την συμψήφιζε με την ενέργεια που κατανάλωνε μέσα στη διάρκεια της ημέρας) θα αποζημιώνεται με την τιμή που ισχύει για την ενέργεια που παράγει (σ.σ ο ήλιος δουλεύει το πρωί και το μεσημέρι όταν το ρεύμα έχει χαμηλότερη τιμή) και θα πληρώνει με το κανονικό τιμολόγιο την ενέργεια που καταναλώνει. Το νέο σύστημα γίνεται πιο αποδοτικό αν υπάρχει μπαταρία γι’ αυτό και το κόστος της επένδυσης θα ανέβει αισθητά.

Η προσαρμογή των νοικοκυριών σε αυτή την νέα πραγματικότητα δεν θα είναι εύκολη. Ο καταναλωτής θα πρέπει να γνωρίζει στο εξής όχι μόνο πόση ενέργεια καταναλώνει αλλά και πότε την καταναλώνει μέσα στην ημέρα. Θα αρχίσουν να μπαίνουν στη ζωή μας οι έξυπνοι μετρητές αλλά και οι συσκευές με χρονοδιακόπτες ώστε να προγραμματίζουμε τη λειτουργία τους ανάλογα με την χρέωση της κιλοβατώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025