| Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά και συγκεκριμένα τον Ιούλιο σχεδιάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να τρέξει την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ τον οποίο θα κληθούν να πληρώσουν φέτος πάνω από 6 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων.

Το σχέδιο της ΑΑΔΕ, προβλέπει όχι μόνο την επίσπευση της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει εντός του Μαρτίου αλλά και την τήρηση των προβλεπόμενων προθεσμιών για την υποβολή των έως τις 30 Ιουνίου όπως προβλέπει ο νόμος. Η τήρηση του χρονοδιαγράμματος θα επιτρέψει την εκκαθάριση του μέσα στον Ιούλιο έτσι ώστε η πληρωμή του να ξεκινήσει από τον Αύγουστο και να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Ο φόρος , σύμφωνα με πληροφορίες θα υπολογιστεί με βάση τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν σήμερα με τις οποίες υπολογίστηκε και ο ΕΝΦΙΑ του 2018 και όχι αυτές που θα προκύψουν μετά την νέα αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.

Από τη στιγμή που ο φόρος ακινήτων θα υπολογιστεί με τις ίδιες τιμές ζώνης η μοναδική αλλαγή που θα αποτυπωθεί στα φετινά εκκαθαριστικά θα είναι η μείωση του φόρου έως και κατά 60-100 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση.

Στο μεταξύ κυβέρνηση και θεσμοί με αλλεπάλληλες τηλεδιασκέψεις επιχειρούν να γεφυρώσουν και τις τελευταίες διαφορές που υπάρχουν για την οριστικοποίηση του νέου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. Στόχος είναι να ψηφιστεί το νομοσχέδιο μέχρι την Παρασκευή, έτσι ώστε στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου να έχει υλοποιηθεί το σχετικό προαπαιτούμενο και να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης των 970 εκατ. ευρώ.

Όμως πριν το Eurogroup της Δευτέρας και με τον αέρα της διπλής αναβάθμισης από την αμερικανική Moody’s η κυβέρνηση είναι έτοιμη για την νέα έξοδος στις αγορές. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) αναμένεται στα μέσα της εβδομάδας να προχωρήσει σε έκδοση δεκαετούς ομολόγου. Τα σχέδια έκδοσης δεκαετούς ομολόγου βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και εκτός απρόοπτου, Τρίτη ή Τετάρτη αναμένεται να ανοίξει το βιβλίο προσφορών με στόχο άντληση κεφαλαίων ύψους 2 δις ευρώ με απόδοση έστω και οριακά κάτω από το φράγμα του 4%.

Τις τελευταίες ημέρες στη δευτερογενή αγορά τίτλων η απόδοση του δεκαετούς κυμαίνεται στη ζώνη του 3,6%-3,7% δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για επίτευξη του στόχου. Στο βαθμό όπου δεν προκύψουν ανατροπές, πιθανότερο θεωρείται αυτή η έκδοση να είναι η τελευταία πριν τις κάλπες. Μετά την έκδοση δεκαετούς κρίνεται αδύνατο ο ΟΔΔΗΧ να προχωρήσει σε έκδοση ομολόγων μεγαλύτερης διάρκειας, αφενός επειδή οι ελληνικοί τίτλοι εξακολουθούν να μην κατέχουν επενδυτική βαθμίδα και αφετέρου εξαιτίας των μεσομακροπρόθεσμων ερωτηματικών βιωσιμότητας του χρέους.

Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει στη διάρκεια των επομένων μηνών επανεκδόσεις πενταετών και επταετών τίτλων και ενδεχομένως μια νέα έκδοση τριετούς ομολόγου στο τέλος του 2019, προκειμένου να περιοριστεί το εύρος των εκδόσεων εντόκων γραμματίων.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025