Με βασική προτεραιότητα τη μείωση της και την πάταξη της φοροδιαφυγής, το προχωρά σε στοχευμένες πολιτικές που ενισχύουν την ανάπτυξη και τη δικαιοσύνη στην οικονομία. Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να επενδύει σε στρατηγικές που υποστηρίζουν τις επενδύσεις, τις εξαγωγές, τον υγιή ανταγωνισμό και την ανταγωνιστικότητα, σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης The World Ahead 2025: Athens Gala Dinner του Economist, ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε: «Αφού σταθεροποιήσαμε τα μακροοικονομικά μεγέθη, η προσοχή μας στρέφεται πλέον στις μικροοικονομικές παραμέτρους. Περνάμε, όπως λένε οι οικονομολόγοι, από τα macro στα micro».

Δείτε επίσης
Οι προτεραιότητες για το 2025: Σύμφωνα με τον κυβερνητικό προγραμματισμό, οι βασικές παρεμβάσεις για το 2025 αφορούν τους εξής τομείς:

Επενδύσεις

Η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος παραμένει βασικός στόχος, μέσω της ολοκλήρωσης Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων, της επιτάχυνσης της απονομής δικαιοσύνης και της ολοκλήρωσης του Εθνικού Κτηματολογίου. Επιπλέον, ο νέος αναπτυξιακός νόμος περιλαμβάνει φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις, ενώ η ενίσχυση του ανταγωνισμού στο τραπεζικό σύστημα και η αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου θα διευκολύνουν την πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Το Ταμείο Ανάκαμψης, η Αναπτυξιακή Τράπεζα και το νέο Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο θα αξιοποιηθούν για περαιτέρω στήριξη.

Έρχονται Νέες μειώσεις φόρων και επτά αυξήσεις αποδοχών
Εξαγωγές

Στον τομέα των εξαγωγών, η στρατηγική περιλαμβάνει τη διείσδυση σε νέες αγορές, όπως η Ινδία και η Κίνα, τη συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις και τη χρήση χρηματοδοτικών εργαλείων ύψους 200 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, θα απλοποιηθούν και θα ψηφιοποιηθούν οι τελωνειακές διαδικασίες, ενώ εξετάζονται φορολογικά κίνητρα για την ενίσχυση συγκεκριμένων τομέων εξαγωγών.

Υγιής ανταγωνισμός

Η κυβέρνηση δεσμεύεται να παρεμβαίνει όποτε παρατηρείται δυσλειτουργία στην αγορά. Ήδη έχει μειώσει τις τραπεζικές προμήθειες και έχει περιορίσει αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας. Παράλληλα, θα ενισχυθεί η δράση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την καταπολέμηση των καρτέλ.

Ανταγωνιστικότητα

Η μείωση του μη μισθολογικού κόστους θα συνεχιστεί, με περαιτέρω μείωση ασφαλιστικών εισφορών, ενώ θα εφαρμοστούν νέα κίνητρα για την καινοτομία και τις συγχωνεύσεις. Επιπλέον, μέσω επενδύσεων στα ενεργειακά δίκτυα, θα μειωθεί το κόστος ενέργειας, ενώ τα προγράμματα του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης θα εστιάσουν στην καινοτομία.

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι το 2025 θα περιλαμβάνει επτά αυξήσεις αποδοχών, αύξηση δαπανών για την υγεία κατά 74% σε σχέση με το 2019.
δημιουργία κοινωνικών υποδομών σε όλη τη χώρα μέσω του ΠΔΕ και του Ταμείου Ανάκαμψης και εξορθολογισμό κοινωνικών επιδομάτων, ώστε να ωφεληθούν πραγματικά όσοι τα χρειάζονται.

Δείτε ακόμα

Παράλληλα, η κυβέρνηση συνεχίζει τη στρατηγική μείωσης φόρων, οι οποίοι έχουν μειωθεί συνολικά πάνω από 70 τα τελευταία χρόνια, και στοχεύει στην πάταξη της φοροδιαφυγής.
Ο υπουργός σημείωσε τη σημαντική αύξηση επενδύσεων (64% την τελευταία πενταετία) και εξαγωγών, οι οποίες αναμένεται να ξεπεράσουν τα 100 δισ. ευρώ το 2024. Επισήμανε, επίσης, τη βελτίωση του δείκτη PMR του ΟΟΣΑ και την ενίσχυση της οικονομικής σταθερότητας της χώρας.

«Η Ελλάδα παραμένει πηγή καλών ειδήσεων, σε ένα ταραχώδες διεθνές περιβάλλον», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης. «Με σύνεση στα δημοσιονομικά και σταθερή προσήλωση σε φιλοαναπτυξιακές πολιτικές, θα οικοδομήσουμε μια ισχυρότερη οικονομία και δικαιότερη κοινωνία».

Δείτε εδώ