Για τα νέα προγράμματα της , τις νέες θέσεις εργασίας και στο ζήτημα των δεξιοτήτων αναφέρθηκε ο Διοικητής της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, κ. Σπύρος Πρωτοψάλτης μιλώντας στην κάμερα του CNN Greece, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών 2024.

Η και εργαζομένων, ώστε να αποκτήσουν αυτές τις δεξιότητες που θέλει η οικονομία, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Διοικητής της .

Συγκεκριμένα, όπως είπε «για άλλη μια χρονιά εδώ στους Δελφούς, αυτό που ακούω συνεχώς είναι το θέμα των δεξιοτήτων και το πόση μεγάλη δυσκολία αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις να βρουν το κατάλληλο δυναμικό.

Είτε μιλάμε για τεχνικά επαγγέλματα είτε μιλάμε για τεχνητή νοημοσύνη. Οι ελλείψεις είναι τρομερές.

Τι κάνει λοιπόν;

Ήδη αυτή τη στιγμή τρέχει πρόγραμμα 40 χιλιάδων ανέργων και έρχεται νέο πρόγραμμα για πράσινες δεξιότητες για 25.000 ανέργους και 25.000 εργαζόμενους.

Έρχεται και άλλο πρόγραμμα για 10.000 στην τεχνητή νοημοσύνη και όπως έχουμε ξαναπεί, 1 δισ. ευρώ από το Ταμείο ανάκαμψης θα επενδυθεί σε αυτό ακριβώς το πράγμα.

Να μάθουν οι άνεργοι και όσοι θέλουν να αλλάξουν δουλειά, γιατί όχι να κάνουν κάτι διαφορετικό. Να μάθουν αυτά που θέλει η οικονομία.

Οπότε το ένα εργαλείο στο οποίο θα δείτε δεκάδες χιλιάδες θέσεις να ανοίγουν για κατάρτιση είναι αυτό των δεξιοτήτων».
Πώς θα καλυφθούν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας

Παράλληλα, ο κ. Πρωτοψάλτης αναφέρθηκε και στο κομμάτι επιδότηση της εργασίας, στο οποίο θα ανοίξει τώρα πρόγραμμα 25.000 νέοι για 7 μήνες 100% επιδότηση.

«Είναι η πρώτη μεγάλη δράση του νέου ΕΣΠΑ που τρέχει ήδη και από εκει και πέρα έχουμε προγραμματίσει τουλάχιστον άλλες 100.000 θέσεις εργασίας μόνο για το 2024».

Όπως σημειώνει η αγορά απορροφάει τις θέσεις εργασίας, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι ο κόσμος παραμένει στην εργασία μετά τη λήξη των προγραμμάτων και της επιδότησης και αυτό είναι το ζητούμενο.

Προγράμματα με σημαντική απορρόφηση

Σύμφωνα με τον κ. Πρωτοψάλτη, μόνο τα τελευταία τεσσερισήμισι χρόνια πάνω από 170.000 άνθρωποι έχουν βρει δουλειά μέσα από τη δημόσια υπηρεσία απασχόλησης και από αυτά τα προγράμματα.

«Θα μου πείτε τι είναι το 170.000; Λίγο πολύ. Φανταστείτε ότι την προηγούμενη πενταετία είχαν βρει 42.000 άνθρωποι. Άρα σε τεσσερισήμισι χρόνια, 170, σε πέντε χρόνια 42. Καταλαβαίνετε τη διαφορά που έχει υπάρξει στην αύξηση της απορροφητικότητας».

«Ταυτόχρονα όμως, αυτό το οποίο κάνουμε είναι ότι έχουμε διαφορετικές δράσεις που άλλες στοχεύουν σε νέους, άλλες σε γυναίκες, άλλες σε μακροχρόνια ανέργους. Δηλαδή δεν φτιάχνουμε μόνο απλώς προγράμματα οριζόντια, αλλά στοχευμένα σε αυτές τις ομάδες που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, όπως αυτές που ανέφερα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025