Άμεσα αναμένεται να «κλειδώσει» και να ανακοινωθεί το έκτακτο επίδομα «μπόνους» προσωπικής διαφοράς σε όσους δεν έλαβαν την αύξηση 7,75% στις συντάξεις τους.
Τονίζεται σε αυτό το σημείο ότι, το επίδομα θα δοθεί πριν το Πάσχα και το ύψος του θα είναι κλιμακωτό ανάλογα με το ύψος της σύνταξης με τους δικαιούχους να υπολογίζονται σε περίπου 700.000 από τη δεξαμενή των 910.000 συνταξιούχων που δεν έλαβαν ούτε ευρώ από τις αυξήσεις του 2023 στην τσέπη. Δεν αποκλείεται όμως το ενδεχόμενο να ανοίξει η βεντάλια των δικαιούχων και να φτάσει τις 800.000.
Αλλάζουν όλα στα Τέλη Κυκλοφορίας 2023: Ποιοί δικαιούνται έκπτωση
Εκτός της έκτακτης εφάπαξ παροχής αναμένεται να μείνουν μόνο 50.000 – 100.000 υψηλοσυνταξιούχοι με εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ το χρόνο, οι οποίοι μπορεί να μην έλαβαν αύξηση από την αναπροσαρμογή κατά 7,75% το 2023, αλλά ωφελήθηκαν σημαντικά από την κατάργηση της φορολογικής εισφοράς αλληλεγγύης, κερδίζοντας μεσοσταθμικά 255 ευρώ το χρόνο.
Πάντως χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ουσιαστικά προανήγγειλε την εξέλιξη αυτή μιλώντας σε κομματική εκδήλωση στην Αργυρούπολη όπου σημείωσε χαρακτηριστικά: «Και επειδή όπου πηγαίνω ακούω κάποια δικαιολογημένα παράπονα για το θέμα της προσωπικής διαφοράς, μπορώ να σας πω: κάντε λίγο υπομονή, θα υπάρχουν καλές εξαγγελίες και για τους συνταξιούχους που δεν είδαν καμία αύξηση τον τελευταίο μήνα».
Σίγουροι δικαιούχοι πάντως είναι 140.000 συνταξιούχοι, με συντάξεις από 800 – 1.000 ευρώ. Η συγκεκριμένη ομάδα συνταξιούχων είναι εκείνοι οι οποίοι δεν πήραν:
Επιταγή ακρίβειας (επίδομα 250 ευρώ) τα Χριστούγεννα διότι έχουν συντάξεις άνω των 800 ευρώ
Μόνιμη αύξηση 7,75% ή μικρότερη, διότι έχουν σημαντική προσωπική διαφορά και έλαβαν μόνο λογιστική αύξηση – ροκάνισμα της προσωπικής διαφοράς (μηδενική αύξηση στην τσέπη)
Αύξηση από την κατάργηση της φορολογικής εισφοράς αλληλεγγύης, διότι έχουν μικρότερες συντάξεις από 1.000 ευρώ / μήνα και δεν είχαν ούτως ή άλλως κράτηση εισφοράς αλληλεγγύης
Σε αυτό τον στοχευμένο πληθυσμό των συνταξιούχων θα κατευθυνθεί κατά αρχήν το νέο έκτακτο «Δώρο Πάσχα» του ΕΦΚΑ, το οποίο θα πληρωθεί πριν το Πάσχα και πριν τις πρώτες εκλογές.
Καθώς όμως ο δημοσιονομικός χώρος αυγατίζει, η βάση των δικαιούχων για το νέο έκτακτο εφάπαξ επίδομα διευρύνεται ώστε στους δικαιούχους να ενταχθούν:
όσοι συνταξιούχοι είχαν πολύ μικρή αύξηση, για παράδειγμα 2, 3, 10 ή 30 ευρώ από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης (π.χ. συνταξιούχοι με συντάξεις 1.000 – 1.500 ευρώ)
όσοι είχαν πολύ μικρές αυξήσεις από το 7,75% επειδή είχαν προσωπική διαφορά που «έσβησε». Υπάρχει μια δεξαμενή 300.000 συνταξιούχων που «έσβησαν» την προσωπική τους διαφορά και πήραν «ψαλιδισμένες» αυξήσεις στην τσέπη μικρότερες από 7,75%.
Υπενθυμίζεται πως, όπως έγραψε η «Η», στους 910.000 που δεν πήραν αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς συμπεριλαμβάνονται:
260.000 χαμηλοσυνταξιούχοι που λαμβάνουν σύνταξη κάτω από 800 ευρώ καθαρά, με την πλειονότητα να εισπράττει 650 με 800 ευρώ καθαρά – Πήραν το έκτακτο επίδομα 250 ευρώ τα Χριστούγεννα.
515.000 έχουν εισοδήματα πάνω από 1.000 ευρώ καθαρά το μήνα. Η πλειονότητα λαμβάνει σύνταξη άνω των 1.100 ευρώ και αθροίζουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 15.000 ευρώ – Πήραν αύξηση από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.
Υπενθυμίζεται ότι από το σύνολο των 2,6 εκατ. συνταξιούχων:
περίπου 1,4 εκατ. συνταξιούχοι είδαν ολόκληρη την αύξηση του 7,75%
περίπου 300.000 συνταξιούχοι είδαν μικρότερη αύξηση (με την πλειονότητα να ξεπερνά το 7%) καθώς διατηρούν μικρή προσωπική διαφορά
περίπου 900.000 συνταξιούχοι δεν είδαν αύξηση καθώς διατηρούν σημαντική προσωπική διαφορά.
Οι συνταξιούχοι που δεν θα λάβουν αύξηση στην τσέπη αλλά μόνο λογιστική καθώς διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά θα ενημερωθούν μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΕΦΚΑ (Εκτύπωση μηνιαίου ενημερωτικού σημειώματος κύριας σύνταξης) στο τέλος Φεβρουαρίου για τη μείωση της προσωπικής τους διαφοράς, προκειμένου να δουν και πραγματικές αυξήσεις κάποια στιγμή στο μέλλον.
Το ποσό θα είναι είτε οριζόντιο είτε κλιμακωτό, ανάλογα με το πλήθος των δικαιούχων. Αν οι δικαιούχοι παραμείνουν αυστηρά προσδιορισμένοι σε ένα συνταξιοδοτικό εισόδημα της τάξης των 800 – 1.000 ευρώ (σενάριο που απομακρύνεται) το πιθανότερο είναι το έκτακτο εφάπαξ επίδομα να είναι τελικώς οριζόντιο και όχι κλιμακωτό. Καθώς όμως η βεντάλια των δικαιούχων ανοίγει, επιστρέφει στο τραπέζι το σενάριο του κλιμακωτού ποσού, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης, ώστε οι χαμηλοσυνταξιούχοι να πάρουν περισσότερα από τους υψηλοσυνταξιούχους.
Μένει να φανεί αν το λεγόμενο «μπόνους» προσωπικής διαφοράς θα συνδυαστεί με μια νέα επιταγή ακρίβειας, αν κι εφόσον αυτή τελικά δοθεί. Δεν αποκλείεται, για παράδειγμα, το ποσό της επιταγής ακρίβειας να επεκταθεί πέραν των χαμηλοσυνταξιούχων – στους οποίους θα δοθεί με εισοδηματικά κριτήρια – και στην ειδική αυτή κατηγορία συνταξιούχων με προσωπική διαφορά που λειτούργησε ως κόφτης στις αυξήσεις.