Η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου είπε πως «Στόχος μας παραμένει η διασφάλιση της και η αποφυγή οποιασδήποτε διαταραχής της αγοράς φαρμάκων στην ΕΕ»

Πιο αναλυτικά, η πρόταση για αναθεώρηση της νομοθεσίας για την επάρκεια των φαρμάκων προγραμματίζεται για τον Μάρτιο και θα περιλαμβάνει ισχυρότερες υποχρεώσεις για προμήθεια, προγενέστερη κοινοποίηση ελλείψεων και αποσύρσεων και ενισχυμένη διαφάνεια των αποθεμάτων, τόνισε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Όσον αφορά στην COVID-19, η Στέλλα Κυριακίδου ανέφερε ότι η ΕΕ παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην Κίνα, αλλά και στις ΗΠΑ όπου έχει εμφανιστεί η νέα υποπαραλλαγή XBB.1.5. Τέλος, η Ευρωπαία Επίτροπος υπογράμμισε ότι ο εμβολιασμός κατά των ιών του αναπνευστικού παραμένει το καλύτερο εργαλείο, ώστε οι πολίτες να είναι ασφαλείς και ταυτόχρονα να προστατεύονται και τα συστήματα υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα των ελλείψεων φαρμάκων, η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ σε απαντητική της επιστολή στον Έλληνα υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, τόνιζε ότι: «Οι ελλείψεις φαρμάκων αποτελούν μακροχρόνια πρόκληση στην ΕΕ αλλά και παγκοσμίως. Ατενίζοντας το μέλλον για να προσπαθήσουμε να κάνουμε τα πράγματα καλύτερα, η Φαρμακευτική Στρατηγική μας για την Ευρώπη με την επικείμενη μεταρρύθμιση της φαρμακευτικής νομοθεσίας είναι η απάντησή μας για τη βελτίωση της προσφοράς φαρμάκων στην ΕΕ και την αποφυγή ελλείψεων.

Για την ενημέρωση των κατάλληλων μέτρων πολιτικής, έχουμε πραγματοποιήσει εκτεταμένη εργασία σε αυτό το θέμα. Αυτό περιλαμβάνει τη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις ελλείψεις και ένα Έγγραφο Εργασίας που δημοσιεύτηκε για την ασφάλεια του εφοδιασμού, το οποίο είναι αποτέλεσμα διαρθρωμένου διαλόγου με τη βιομηχανία, τα Κράτη Μέλη, συμπεριλαμβανομένων των εθνικών αρμόδιων αρχών, τους επαγγελματίες υγείας, την ακαδημαϊκή κοινότητα και τους εκπροσώπους ασθενών, για την καλύτερη κατανόηση της λειτουργίας των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού και για την προετοιμασία λήψης πιθανών ενεργειών για τη βελτίωση της ανθεκτικότητάς τους. Τα πορίσματα του δομημένου διαλόγου θα επικαιροποιήσουν περαιτέρω τη μεταρρύθμιση της φαρμακευτικής νομοθεσίας και ενδέχεται να καλύψουν τον καλύτερο συντονισμό για την παρακολούθηση, διαχείριση και αποφυγή ελλείψεων και ισχυρότερες υποχρεώσεις για προμήθεια, έγκαιρη κοινοποίηση ελλείψεων και αποσύρσεων, καθώς και ενισχυμένη διαφάνεια των αποθεμάτων.

Εξετάζοντας την παρούσα κατάσταση, έχουμε ένα συντονισμένο σύστημα παρακολούθησης και μηχανισμών μετριασμού της έλλειψης που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων προκλήσεων διαθεσιμότητας. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (European Medicines Agency – EMA) συνεργάζεται με τις Εθνικές Αρμόδιες Αρχές, τη βιομηχανία και άλλους σχετικούς ενδιαφερόμενους φορείς με συνεργατικό τρόπο για την επίλυση των ελλείψεων. Αυτό περιλαμβάνει ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ του EMA και των Εθνικών Αρμόδιων Αρχών μέσω της ομάδας εργασίας του Ενιαίου Σημείου Επαφής. Οι συζητήσεις με τη βιομηχανία λαμβάνουν χώρα όταν η ομάδα εργασίας εντοπίζει κρίσιμες ελλείψεις, ώστε να ληφθούν μέτρα μετριασμού – αυτό είναι πραγματικά το κρίσιμο σημείο. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι πρόκειται για μια πολύ λεπτή διαδικασία συνεργασίας μεταξύ διαφορετικών αρχών, εκπροσώπων των Κρατών Μελών και της βιομηχανίας. Όπου η ομάδα εργασίας δεν μπορεί να βρει λύση για μια έλλειψη, αυτό το ζήτημα κλιμακώνεται στη Διευθύνουσα Ομάδα Ελλείψεων Φαρμάκων, η οποία περιλαμβάνει εκπροσώπηση σε επίπεδο προϊσταμένων του EMA (…)

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, η Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών Υγείας (Health Emergency Preparedness and Response Authority-HERA) θα ενισχύσει την ικανότητα της Ευρώπης να αποτρέπει, να ανιχνεύει και να ανταποκρίνεται γρήγορα σε διασυνοριακές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την υγεία, διασφαλίζοντας την ανάπτυξη και τη δίκαιη κατανομή βασικών ιατρικών αντιμέτρων για την αντιμετώπιση των τρωτών σημείων της εφοδιαστικής αλυσίδας και τη βοήθεια πρόληψης ελλείψεων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025