Τι αναμένεται να γίνει με τις τιμές λόγω κακοκαιρίας – Οι πρώτες ελλείψεις αλλά και κάποιες περιορισμένες ανατιμήσεις προϊόντων έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους στην αγορά των περιοχών που έχουν πληγεί από την κακοκαιρία «Daniel», πυροδοτώντας τον φόβο ότι η «επιδημία» της ακρίβειας θα μεταδοθεί με γοργό ρυθμό σε όλη τη χώρα.
Ειδικότερα, στη Λάρισα, τα ράφια έχουν σχεδόν αδειάσει, καθώς η λαχαναγορά της πόλης έχει βυθιστεί στις λάσπες και δεν μπορεί να προμηθευτεί τα απαραίτητα είδη πρώτης ανάγκης. Για τον ίδιο λόγο, σε περιοχές των Τρικάλων και της Καρδίτσας έχουν σημειωθεί οι πρώτες ανατιμήσεις σε κηπευτικά είδη.
ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ! Ξέχασαν 9χρονο ΑμεΑ μέσα σε σχολικό λεωφορείο για τέσσερις ώρες
Οι πατάτες
Ενδεικτικά, οι πατάτες έχουν αυξηθεί κατά 0,10 λεπτά, οι τομάτες πλησιάζουν τα 3 €, ενώ τα αγγούρια πωλούνται προς 0,80, ακόμα και 1 €/τμχ.
Οι έμποροι της Θεσσαλίας αναγκάζονται να απευθύνονται στην κεντρική αγορά της Θεσσαλονίκης για να προμηθευτούν τρόφιμα, κάτι που λόγω απόστασης και των προβλημάτων στις οδικές μεταφορές ανεβάζει το κόστος μεταφοράς και αυτό μετακυλίεται στον καταναλωτή.
Ζήτημα χρόνου είναι να φτάσει και στην Αττική η ακρίβεια, φαινόμενο το οποίο, πάντως, ο πρόεδρος των αγροτών θεωρεί ότι θα είναι παροδικό.
Όπως λέει στην «Α» ο πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, Πάνος Σατολιάς, «κάποιες αυξήσεις στα κηπευτικά θα είναι παροδικές, το πολύ για δύο μήνες, ενώ οι τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων απλά δεν θα μειωθούν, την ώρα που βρίσκονταν σε τροχιά διόρθωσης λόγω του μειωμένου κόστους παραγωγής».
Αντίστοιχα, οι κρεοπώλες της Αττικής, ακόμη και της Βαρβακείου, περιμένουν την τελική καταγραφή της ζημιάς για να δουν πώς θα κινηθούν οι τιμές των κρεάτων.
Όπως δήλωσε στο Mega ο πρόεδρος των κρεοπωλών της Βαρβακείου Αγοράς, Γιώργος Ευριπιώτης, αν στην τελική καταμέτρηση της ζημιάς αποκαλυφθεί ότι πράγματι χάθηκε το 25% του ζωικού κεφαλαίου, τότε οι ανατιμήσεις στα προϊόντα κρέατος θα είναι αρκετά υψηλές. Σε μια καταγραφή του θεσσαλικού πλούτου που επιχείρησε η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», φαίνεται καθαρά η «δύναμη» του κάμπου και το βαρύ κόστος της καταστροφής.
Τι καλλιεργείται
Η Θεσσαλία έχει 4.146.446 καλλιεργήσιμα στρέμματα (από τα συνολικά 28.419.963 στρέμματα που καλλιεργούνται στη χώρα) και τροφοδοτεί τη χώρα με 63,5% των αχλαδιών, 43,5% των μήλων, 34% σκληρού σίτου, 18,3% βόειου κρέατος, 9,6% αμνοεριφίων, 7,5% χοιροτροφικής παραγωγής, 22% πρόβειου γάλακτος, 10% αγελαδινού γάλακτος.
Στις λαϊκές αγορές της Αττικής, κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ισχυρών ανατιμήσεων, όμως ο πρόεδρος της Παναττικής Ομοσπονδίας Πωλητών Λαϊκών Αγορών λέει ότι θα πρέπει να τις αποδώσουμε σε προσπάθεια κερδοσκοπίας: «Η Αττική δεν τροφοδοτείται από τη Θεσσαλία. Τα προϊόντα των λαϊκών αγορών τα προμηθευόμαστε από άλλες περιοχές. Σίγουρα θα υπάρξουν κάποιοι επιτήδειοι που θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση», λέει στην «Α» ο Δημήτρης Μουλιάτος.
Η μάχη με τις τιμές θα δοθεί και στα σουπερμάρκετ, ενώ η πληγή στη βιομηχανία μεταποίησης, που φαίνεται πως είναι βαριά, θα αυξήσει περισσότερο το κόστος.
Χιλιάδες είναι οι βιομηχανίες που επλήγησαν στην περιοχή έχοντας διακόψει ή προσπαθώντας να μεταφέρουν την παραγωγή τους σε άλλες ιδιόκτητες μονάδες – και η καταστροφή αυτή θεωρείται σίγουρο ότι θα επιβαρύνει τον οικιακό προϋπολογισμό.
*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»