Μεταρρυθμίσεις τόσο στην αγορά εργασίας όσο και στο ασφαλιστικό εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη δίνοντας μάλιστα και το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών το οποίο είναι εμφανώς «σφικτό» καθώς οι μεταρρυθμίσεις συνδέονται με την πρόταση που πρέπει να κατατεθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.
Εργασία – Αλλαγές
Τον επόμενο μήνα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση πρόταση νόμου για τα εργασιακά, με στόχο να καταργηθούν «παρωχημένες ρυθμίσεις του περασμένου αιώνα». Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για μεγαλύτερη ευελιξία στην κατανομή του χρόνου εργασίας, εφόσον το επιθυμούν όπως είπε οι εργαζόμενοι και χωρίς αυτό να σημαίνει κατάργηση του 8ώρου.
Οι αλλαγές στα εργασιακά που βασίζονται στις προτάσεις της επιτροπής Πισσαρίδη θα προβλέπουν ευελιξία στη χρήση των υπερωριών, το ψηφιακό ωράριο, τη θέσπιση ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας, ηλεκτρονική ψηφοφορία των συνδικαλιστών για τη λήψη αποφάσεων, όπως για παράδειγμα η διεξαγωγή απεργίας και εφαρμογή του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ προκειμένου να προβλέπεται σε πραγματικό χρόνο η προσαρμογή του χρόνου εργασίας στις ανάγκες του εργαζομένου και της επιχείρησης.
Όπως έχει επισημάνει στην έκθεσή της η επιτροπή Πισσαρίδη η ευελιξία στη χρήση υπερωριών είναι σημαντική για την οικονομική δραστηριότητα και ότι το κόστος των υπερωριών είναι «απαραίτητο να ευθυγραμμιστεί με εκείνο στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε.»
Σύμφωνα με τις εισηγήσεις που μελετώνται ο χρόνος εργασίας θα μπορεί να διευθετηθεί μεταξύ 35 και 45 ωρών εβδομαδιαίως κατόπιν συμφωνίας εργαζόμενου και εργοδότη σε επίπεδο επιχείρησης. Οι επιπλέον ώρες δε θα χρεώνονται ως υπερωρίες αλλά θα «επιστρέφονται» στον εργαζόμενο ως ρεπό ή ημέρες άδειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Πρώτο Θέμα, το πλαφόν των υπερωριών θα αυξηθεί σε όλους τους κλάδους στις 120 ώρες το εξάμηνο από 98 που ισχύει σήμερα (στη Βιομηχανία).
Πρόσφατα ο ισχυρός κλάδος μετάλλου της Γερμανίας εισηγήθηκε ανάλογη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με εβδομάδα 27 ωρών. Βεβαίως οφείλουμε να σημειώσουμε ότι οι μισθοί στη Γερμανία είναι αρκετά υψηλότεροι με αποτέλεσμα ο εργαζόμενος να μην υφίσταται δραματική μείωση του μισθού του όπως θα συνέβαινε στην Ελλάδα.
Νέο επικουρικό: Στο τέλος του 2020 όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης θα κατατεθεί το σχέδιο νόμου για το νέο επικουρικό με καθαρά κεφαλαιοποιητικά χαρακτηριστικά στο οποίο θα ενταχθούν οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας αλλά και κάποιοι κλάδοι σημερινών εργαζομένων εφόσον το επιθυμούν. Το νέο επικουρικό στηρίζεται στη λογική ότι οι εισφορές των ασφαλισμένων δεν θα χρησιμοποιούνται για την πληρωμή των σημερινών επικουρικών συντάξεων, αλλά θα κεφαλαιοποιούνται στον ατομικό «κουμπαρά» του κάθε ασφαλισμένου. Τα ποσά θα επενδύονται σε επιλογές χαμηλού η υψηλότερου ρίσκου με στόχο την αύξηση της σύνταξης. Ο πρωθυπουργός ειδικά γι αυτό το θέμα ανέφερε ότι θα δημιουργηθεί δημόσιος φορέας ο οποίος θα αναλάβει τη διαχείριση των ατομικών κεφαλαίων.
Με την προώθηση του σχεδίου νόμου για διαβούλευση θα ανοίξει διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς ενώ ταυτόχρονα θα καταρτιστούν οικονομοτεχνικές και αναλογιστικές μελέτες. Το επικίνδυνο σημείο του νέου εγχειρήματος είναι η κάλυψη του λεγόμενου κόστους μετάβασης στο νέο σύστημα το οποίο μπορεί να προκαλέσει διόγκωση του δημόσιου χρέους.
Επιπλέον με δεδομένο ότι οι νέοι εργαζόμενοι θα ασφαλίζονται στο νέο ταμείο, θα μειωθούν δραματικά οι πόροι του ισχύοντος συστήματος επικουρικής ασφάλισης.
Πάντως ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη τύπου επεσήμανε ότι υπάρχουν τρόποι να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για την κάλυψη του κενού και ότι δεν πρόκειται να μειωθούν οι συντάξεις.
Διαβάστε ακόμη:
Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι από την κατάργησή της εισφορά αλληλεγγύης