– Νέο πλαίσιο λειτουργίας στη συνεχώς διογκούμενη αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων φιλοδοξεί να βάλει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Τουρισμού, το οποίο αναμένεται να τεθεί προς δημόσια διαβούλευση στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με το insider, μέσω ενός αυστηρότερου καθεστώτος λειτουργίας και ειδικών προδιαγραφών, πανομοιότυπων με αυτών των ξενοδοχείων, το νέο νομοσχέδιο επιχειρεί να συμπληρώσει το φορολογικό πλαίσιο που έχει ήδη υιοθετηθεί επιβάλλοντας παράλληλα και συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού με τα ξενοδοχεία.

Στις βασικές τομές που θα περιλαμβάνει εντάσσεται ο ελεγκτικός μηχανισμός που θα δημιουργηθεί για να διασφαλίζει εάν τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης πληρούν τις νέες προϋποθέσεις λειτουργίας. Εάν όχι, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Τουρισμού θα επιβάλλουν πρόστιμα.

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με τα όσα παρουσίασε η υπουργός τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη, σε σχετική συνέντευξη Τύπου, τα :

Να διαθέτουν ασφάλιση έναντι αστικής ευθύνης για ζημιές για ατυχήματα που μπορεί να προκληθούν
Να διαθέτουν υπεύθυνη δήλωση ηλεκτρολόγου-εγκαταστάτη, πυροσβεστήρες και ανιχνευτές, ρελέ διακοπής ή ρελέ αντιηλεκτροπληξιακό καθώς και ένδειξη σήμανσης διαφυγής.
Να διαθέτουν πιστοποιητικό μυοκτονίας και απεντόμωσης, φαρμακείο με είδη πρώτων βοηθειών αλλά και οδηγό με τηλέφωνα πρώτης ανάγκης
Να αποτελούν χώρους με κύρια χρήση κατοικίας και να διαθέτουν φυσικό φωτισμό, αερισμό και κλιματισμό.

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι οι προαναφερθείσες παρεμβάσεις θα αφορούν μόνο στο κατάλυμα και όχι στους κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας, οι οποίοι σε κάθε περίπτωση δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούνται ως καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Αντιδράσεις από την αγορά

Να θυμίσουμε ότι το βασικό πλαίσιο του σχεδίου νόμου παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από την υπουργό Τουρισμού στο υπουργικό συμβούλιο στα τέλη Οκτωβρίου. Αυτές τις ημέρες ολοκληρώνεται η διαβούλευση με τα συναρμόδια υπουργεία ώστε να τεθεί σε δημόσια πλέον διαβούλευση από την επόμενη εβδομάδα.

Οι προδιαγραφές που υιοθετούνται, σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, ενδέχεται να βγάλουν εκτός αγοράς αξιοσημείωτο αριθμό ακινήτων που διατίθενται μέσω πλατφορμών τύπου Airbnb. Και αυτό γιατί η προσαρμογή των καταλυμάτων μπορεί να αποδειχτεί πολυδάπανη ή και αδύνατη. Υπό αυτό το πρίσμα, οι κατοικίες που μέχρι πρότινος χρησιμοποιούνταν για βραχυχρόνια μίσθωση θα γυρίσουν εν καιρώ στη μακροχρόνια, δίνοντας μια κάποια λύση στη στεγαστική κρίση που πλήττει τη χώρα.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση δεν βρίσκει σύμφωνους τους ιδιοκτήτες ακινήτων, με τον Σύνδεσμο Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων να επισημαίνει ότι απαιτείται μία πιο ισορροπημένη προσέγγιση ώστε να διασφαλιστούν η σταθερότητα, η διαφάνεια και η ομαλή λειτουργία της αγοράς.

Αλλάζει και η κατάταξη τα ξενοδοχεία

Το σχέδιο νόμου του υπουργείου βέβαια δεν προβλέπει ρυθμίσεις αποκλειστικά για την αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης περιλαμβάνει και το νέο σύστημα κατάταξης των ελληνικών ξενοδοχείων με βάση τα κριτήρια βιωσιμότητας καθώς και την αξιολόγηση και πιστοποίηση τους, ανάλογα με το περιβαλλοντικό και κοινωνικό τους αποτύπωμα.

Το νέο σύστημα κατάταξης των ξενοδοχείων χαρακτηρίζεται πρωτοπόρο και καινοτόμο σε παγκόσμιο επίπεδο, προσφέροντας μία ολιστική προσέγγιση αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων και προβλημάτων που προκαλεί η κλιματική κρίση, σύμφωνα με το υπουργείο. Η κα Κεφαλογιάννη μάλιστα, το χαρακτήρισε ως έναν οδικό χάρτη για την αειφορία, τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα που εναρμονίζεται με τη στρατηγική του υπουργείου και της κυβέρνησης για ποιοτική ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το νέο σύστημα κατάταξης των ξενοδοχείων φαίνεται να έχει τη σύμφωνη γνώμη και των φορέων του κλάδου καθώς εξετάστηκε και κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε η κυρία Κεφαλογιάννη με τον πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Αλέξανδρο Βασιλικό, τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Γιώργο Στασινό και τον γενικό γραμματέα του ΕΟΤ, Ανδρέα Φιορεντίνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025