Νομοθετική ρύθμιση η οποία θα φέρει νέο «χαράτσι» στις πλαστικό, και συνεπώς στις πλαστικές σακούλες φαίνεται να ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Συγκεκριμένα το αρμόδιο υπουργείο, σύμφωνα με το «Εθνος της Κυριακής», προσανατολίζεται στην επέκταση του περιβαλλοντικού τέλους τόσο στην λεπτή σακούλα μεταφοράς, όσο και σε εκείνη με μεγαλύτερο πάχος τοιχώματος στοχεύοντας να εντάξει στο μέτρο το σύνολό τους.
Οπως προαναφέρθηκε οι εν λόγω αλλαγές -που θα κάνουν ακριβότερο το πλαστικό στην καθημερινότητά μας- θα έρθουν με σχετική νομοθετική ρύθμιση η οποία μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει και διαφοροποιήσεις ως προς τη διάθεση των εσόδων από το συγκεκριμένο ανταποδοτικό περιβαλλοντικό τέλος, οι οποίες περιελάμβαναν την παροχή τσαντών πολλαπλών χρήσεων στους πολίτες.
Σε δύο κατηγορίες η επέκταση του περιβαλλοντικού τέλους
Η επέκταση του περιβαλλοντικού τέλους θα γίνει σε δύο κατηγορίες, ώστε να αποθαρρύνει τη χρήση κάθε είδους πλαστικής σακούλας μεταφοράς και συγκεκριμένα:
Στις πλαστικές σακούλες πάχους άνω των 50 μικρών (μm).
Σε κατηγορίες επιχειρήσεων οι οποίες έως τώρα εξαιρούνται από τη σχετική ρύθμιση, δηλαδή περίπτερα και υπαίθριες αγορές (λαϊκές κ.λπ.)
Υπενθυμίζεται ότι το περιβαλλοντικό τέλος είναι σήμερα στα 0.09 ευρώ, μετά από την αύξησή του από τα 0,04 ευρώ που έγινε πριν έναν χρόνο.
Γιατί το υπουργείο προχωρά στη συγκεκριμένη απόφαση
Σύμφωνα πάντα με το «Εθνος της Κυριακής» ένας από τους βασικότερους λόγους που το υπουργείο οδηγείται σ’ αυτήν την απόφαση είναι ουσιαστικά η «εξαφάνιση» της λεπτής πλαστικής σακούλας από αρκετά σημεία πώλησης λιανικής (κυρίως από τα σούπερ μάρκετ) και η αντικατάστασή της από σακούλες με μεγαλύτερο πάχος τοιχώματος, από 50 έως 70 μικρά (μm), οι οποίες επίσης τιμολογούνται, αλλά δεν επιβαρύνονται με περιβαλλοντικό τέλος.
Συνεπώς, τα έσοδα από τις συγκεκριμένες σακούλες δεν οδηγούνται στα ταμεία του Δημοσίου για την χρηματοδότηση δράσεων ανακύκλωσης, αλλά στα ταμεία των επιχειρήσεων. Ωστόσο και στα καταστήματα που η λεπτή σακούλα συνυπάρχει με εκείνες του μεγαλύτερου πάχους, οι καταναλωτές φαίνεται να μην την προτιμούν καθώς την θεωρούν λιγότερη ανθεκτική.