Μπορεί να παραμείνει ο ΦΠΑ στα αεροπορικά και στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια στο 24% εν μέσω πανδημίας όταν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ισπανία, η Γαλλία και η Ιταλία δεν ξεπερνά το 10%; Μπορεί ο σερβιριζόμενος καφές να έχει ΦΠΑ 24% κατά την προσπάθεια επανεκκίνησης του κλάδου με μεγάλα ποσοστά συμμετοχής στο τουριστικό προϊόν και στην απασχόληση;
Οι απαντήσεις αναμένεται να δοθούν το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας καθώς οι προσαρμογές στις ταμειακές μηχανές και στα συστήματα έκδοσης εισιτηρίων θα πρέπει να έχουν γίνει με το που θα απελευθερωθεί ο κλάδος της εστίασης, των μεταφορών και του τουρισμού από τα περιοριστικά μέτρα. Η κυβέρνηση μετράει ξανά και ξανά το όποιο δημοσιονομικό κόστος, γνωρίζοντας βέβαια ότι ο ΦΠΑ 24% σε μηδενικές ή ελάχιστες συναλλαγές μπορεί να αποδίδει ακόμη και λιγότερο από ότι ο φόρος του 13% σε σαφώς μεγαλύτερο αριθμό “φανερών” συναλλαγών. Και επειδή υπάρχει και ο παράγοντας “Ευρωπαϊκή Ένωση” (σ.σ ο ΦΠΑ είναι κοινοτικό έσοδο και οι όποιες μειώσεις αποφασίζονται από τις κυβερνήσεις περνούν πρώτα από τις Βρυξέλλες) το κυρίαρχο σενάριο είναι οι χαμηλοί συντελεστές ΦΠΑ που θα αποφασιστούν να έχουν και συγκεκριμένη ημερομηνία λήξεως.
Τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι ουκ ολίγα:
1. Να μεταφερθεί προσωπικά η έκδοση αεροπορικών και ακτοπλοϊκών εισιτηρίων από το 24% στο 13%
2. Να μεταφερθεί ο σερβιριζόμενος καφές, οι χυμοί και τα αναψυκτικά από το 24% επίσης στο 13%. Αυτό το μέτρο είναι περίπου βέβαιο ότι θα προχωρήσει καθώς πολλά μέλη του οικονομικού επιτελείου κρίνουν ότι πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω ο σερβιριζόμενος καφές (σ.σ ακριβώς ότι διότι του χαμηλού αντιτίμου σε σχέση με το φαγητό κατά τη συναλλαγή ανά πελάτη, τα περιοριστικά μέτρα στον αριθμό των τραπεζιών καθιστούν πιο δύσκολη τη βιωσιμότητα της επιχείρησης)
3. Να μειωθεί προσωρινά ο συντελεστής σε εστίαση και ξενοδοχεία κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες από το 13% στο 11%. Αυτό το σενάριο αντιμετωπίζει περισσότερες δυσκολίες καθώς η Ελλάδα έχει ορίσει στο 13% τον χαμηλό συντελεστή. Βέβαια, υπάρχει περιθώριο για μεταβολές έως δύο ποσοστιαίες μονάδες αλλά θα υπάρξει μεγάλη πολυπλοκότητητα με τέσσερις διαφορετικούς συντελεστές να συνυπάρχουν. Για τα ξενοδοχεία, υπάρχει και το σενάριο να παγώσει προσωρινά το μέτρο του τέλους διαμονής που επιβαρύνει τις διανυκτερεύσεις ακόμη και κατά 5 ευρώ ημερησίως.
Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν με γνώμονα του να βοηθηθεί ο τουρισμός και η εστίαση σε συνάρτηση όμως με το δημοσιονομικό κόστος. Έτσι, είναι πιθανό οι όποιες αποφάσεις ληφθούν σε επίπεδο ΦΠΑ να διαρκέσουν το αργότερο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.