O υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης θα καταθέσει νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή που θα περιλαμβάνει που θα προσφέρουν από την 1η Ιανουαρίου του 2024 οι πάροχοι. Όπως σημείωσε μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα έχουν γίνει όλες οι ανακοινώσεις.

Ο ίδιος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά» δήλωσε «Καθώς θα επιστρέψουμε στο νέο μοντέλο οι καταναλωτές μπορούν να διαλέξουν όποιο τιμολόγιο θέλουν.

Αυτό που θα κάνουμε είναι ότι θα δώσουμε τη δυνατότητα στους καταναλωτές να μετακινούνται ελεύθερα αλλά εκεί που δεν θα πάρουν μόνοι τους αυτή την απόφαση, δηλαδή δεν θα αποφασίσουν ενεργά τι τιμολόγιο θέλουν, θα μεταπέσουν σε ένα τιμολόγιο το οποίο θα είναι υποχρεωτικό για τους παρόχους να το προσφέρουν και το οποίο τιμολόγιο θα είναι φτιαγμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να ξέρεις την τιμή του επόμενου μήνα την πρώτη κάθε μήνα. Το τιμολόγιο αυτό θα το νομοθετήσουμε τις επόμενες μέρες».

 

Κοινό τιμολόγιο

Όπως είπε: «υπάρχει ένα πρόβλημα αν σας ρωτήσω ποιος είναι ο φθηνότερος προμηθευτής τον ξέρετε; Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε κάποιο τιμολόγιο που να προσφέρουν όλοι και που να είναι κοινό. Τώρα θα υπάρχει αυτό το κοινό τιμολόγιο. Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα τα έχουμε ανακοινώσει όλα».

Μετά το σχέδιο της ΡΑΑΕΥ με τις τρεις κατηγορίες χρωματικής σήμανσης σταθερών και κυμαινόμενων τιμολογίων, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης προχωρεί σε αλλαγές στο νέο πλαίσιο τιμολόγησης που θα φέρει άμεσα στην αγορά με νομοθετική ρύθμιση.

Πρόκειται για μια νέα κατηγορία ex antes τιμολόγησης (τιμολόγια που η τιμή καθορίζεται εκ των προτέρων στην αρχή κάθε μήνα) με την εξής ειδοποιός διαφορά. Στο νέο τιμολόγιο θα μεταπίπτουν αυτόματα (by default ) όσοι δεν έχουν υπογράψει συμβάσεις με τους παρόχους, για τους οποίους θα υπάρχει πρόβλεψη να έχουν την δυνατότητα παραμονής σε αυτό (εφόσον το επιθυμούν) για ένα χρόνο.

Το νέο τιμολόγιο μελετάται να έχει τη δυνατότητα διόρθωσης τον επόμενο μήνα (ex post) εφόσον οι προμηθευτές πέσουν έξω στις προβλέψεις τους και τα χαρακτηριστικά μιας σύμβασης χαμηλού σχετικά ρίσκου που θα προστατεύει τους καταναλωτές από τις απότομες διακυμάνσεις της χονδρεμπορικής, οι οποίες εκτίναξαν το κόστος και δαιμονοποίησαν την ρήτρα αναπροσαρμογής πριν την επιβολή των έκτακτων μέτρων λόγω ενεργειακής κρίσης.

Για τις επιδοτήσεις

Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο νέου μοντέλου επιδοτήσεων από τη νέα χρονιά στην περίπτωση που αυξηθούν οι τιμές της ενέργειας υπουργός Ενέργειας απάντησε πως «Αν τα πράγματα πάνε καλά ή σχετικώς καλά θα έχουμε ένα νέο μοντέλο στο οποίο θα βοηθήσουμε κυρίως σε ότι αφορά τη θέρμανση και τους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτό ήταν ένα κενό που υπήρχε στον τρόπο που γινόταν αυτή η παρέμβαση για τη θέρμανση, και αυτό θα έχει θετική επίπτωση σε σχέση με ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού που δεν τους καλύψαμε. Η παρέμβαση που θα κάνουμε για τους ευάλωτους θα είναι μια παρέμβαση που θα είναι αρκετά διευρυμένη σε σχέση με αυτό που συμβαίνει τώρα και δεν θα καλύπτει μόνο τους ευάλωτους θα καλύπτει και ένα σημαντικό κομμάτι αυτού που ονομάζουμε μεσαία τάξη. Πρόσθεσε επίσης ότι «οριζόντιες επιδοτήσεις θα έχουμε μέχρι το τέλος του χρόνου που τελειώνει το καθεστώς και από εκεί και πέρα θα υπάρξουν μόνο αν υπάρξει μια μείζον κρίση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025