Επίδομα σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες– Τι είπε ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να έρθει ένα ξαφνικό οικονομικό βοήθημα.
Όπως τόνισε: «ό,τι είναι θα το ανακοινώσει ο πρωθυπουργός το επόμενο διάστημα. Μια κρίσιμη λέξη είναι να εξασφαλίζουμε τους πόρους με ασφάλεια. Με ασφάλεια δημιουργείται ο δημοσιονομικός χώρος σε τακτά χρονικά διαστήματα».
Πότε κλείνουν τα σχολεία: Οι νέες ημερομηνίες
Όπως εξήγησε ο Σταϊκούρας, τα φορολογικά έσοδα είναι καλύτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις. Συγκεκριμένα, ανέφερε τα εξής: «Η ελληνική κοινωνία, σημείωσε, με τις θυσίες που έκανε τα προηγούμενα χρόνια και με την φορολογική συνείδηση που δείχνει την τελευταία περίοδο έχει βοηθήσει τον κρατικό προϋπολογισμό να κινείται καλύτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις».
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το έκτακτο βοήθημα θα είναι ανάλογο με το βοήθημα που δόθηκε τα Χριστούγεννα, δηλαδή από 200 έως 300 ευρώ, ενώ θα δοθεί κοντά στο Πάσχα σε ευάλωτους συμπολίτες.
Ήδη, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει όλα τα οικονομικά δεδομένα που θα μπορούσαν να εγγυηθούν την πιθανότητα να δοθεί το έκτακτο βοήθημα. Ιδιαίτερη προσοχή δίνουν στα αυξημένα φορολογικά έσοδα, αλλά και στα έσοδα που θα φέρει ο τουρισμός, καθώς υπόσχεται μια χρονιά «ρεκόρ».
Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να έρθει ξαφνική έκτακτη επιταγή ακρίβειας είπε πως «ό,τι είναι θα το ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός το επόμενο διάστημα.
Μια κρίσιμη λέξη είναι να εξασφαλίζουμε τους πόρους με ασφάλεια. Με ασφάλεια δημιουργείται ο δημοσιονομικός χώρος σε τακτά χρονικά διαστήματα».
«Τα φορολογικά έσοδα είναι καλύτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις και η εκτέλεση του προϋπολογισμού φέτος είναι καλύτερη για 3 λόγους:
Ανάπτυξη: Φέτος θα έχουμε υψηλότερη ανάπτυξη από ό,τι πιστεύαμε και εμείς ίδιοι πριν από 6 μήνες. Υψηλότερη ανάπτυξη σημαίνει περισσότερες θέσεις απασχόλησης και περισσότερα φορολογικά έσοδα.
Μεγαλύτερη συνέπεια στην πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων το 2022: Το 84% της κοινωνίας πλήρωσε εμπροθέσμως το σύνολο των φορολογικών τους υποχρεώσεων. Αυτό είναι ρεκόρ δεκαετίας που οφείλεται κυρίως στη μείωση των φορολογικών συντελεστών.
Εξαιτίας της διεύρυνσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών μειώθηκε το λεγόμενο «κενό ΦΠΑ» και αυτό μας έφερε περίπου 1, 5 δισ. ευρώ».
Στο οικονομικό επιτελείο όλο αυτό το διάστημα έχει επικρατήσει η λογική των προσεκτικών και λελογισμένων παροχών, ώστε η χώρα να μην βρεθεί μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις, μιας και η αβεβαιότητα του διεθνούς περιβάλλοντος και ειδικότερα το θέμα της ενέργειας, είναι ακόμη «εκεί έξω και παραμονεύει».
Παρόλα αυτά, όπως έχει αναφέρει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κάθε φορά που θα δημιουργείται μέρισμα ανάπτυξης, αυτό θα επιστρέφεται πίσω στους πολίτες.
Σε αυτό το σημείο φαίνεται πως βρίσκεται και τώρα, σύμφωνα με την Αθανασία Ακριβού στο moneyreview, το οικονομικό επιτελείο και στο τραπέζι βρίσκονται νέα μέτρα στήριξης.
Όπως ανέφερε και ο Υπουργός Οικονομικών μέσα στο Σαββατοκύριακο, ανάπτυξη, φορολογική συνείδηση και μείωση φοροδιαφυγής έφεραν περισσότερα φορολογικά έσοδα, άρα είναι καλύτερο το δημοσιονομικό αποτέλεσμα και έχει ήδη χρησιμοποιηθεί ένα τμήμα του.
Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο:
1) Φέτος, η ανάπτυξη θα είναι μεγαλύτερη από τον αρχικό σχεδιασμό.
2) Υπήρξε μεγαλύτερη συνέπεια στην πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων το 2022: Το 84% των πολιτών πλήρωσε εμπροθέσμως το σύνολο των φορολογικών του υποχρεώσεων – πρόκειται για ρεκόρ δεκαετίας
3) Εξαιτίας της διεύρυνσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών μειώθηκε το λεγόμενο «κενό ΦΠΑ» και αυτό μας έφερε περίπου 1, 5 δισ. ευρώ.
Το οικονομικό επιτελείο έχει να επιδείξει κρυμμένους άσσους, όπως η καλύτερη πορεία της οικονομίας το 2022, καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης έκλεισε στο 5,9% αλλά και αναθεωρημένους στόχους, με την ανάπτυξη να τοποθετείται κοντά στο 2,3%, την ανεργία να αναμένεται να κλείσει χαμηλότερα καθώς τον Ιανουάριο έπεσε στο 10,8% αλλά και τον πληθωρισμό να αποκλιμακώνεται πολύ πιο γρήγορα, με τις νέες εκτιμήσεις να τον τοποθετούν στο 4,5% και όχι 5,6% που είχε προβλεφθεί στον φετινό προϋπολογισμό.