Έντονες συζητήσεις και αντιφατικές δηλώσεις κυριαρχούν τις τελευταίες ημέρες για την

Ενώ ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο νέας οικονομικής ενίσχυσης για ευάλωτες ομάδες, ο υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, εμφανίστηκε επιφυλακτικός, δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει επίσημη συζήτηση για το συγκεκριμένο μέτρο.

Μιλώντας στο Real FM, ο κ. Θεοχάρης υπογράμμισε πως δεν έχει ακούσει κάτι σχετικά με ένα τέτοιο , προσθέτοντας πως οι πολιτικές στήριξης που σχεδιάζονται από την κυβέρνηση προτιμούν τη μόνιμη βελτίωση των εισοδημάτων, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού. Παράλληλα, σημείωσε ότι η δημοσιονομική σταθερότητα παραμένει προτεραιότητα, και τα περιθώρια για πρόσθετες παροχές θα εξεταστούν όταν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για την πορεία του κρατικού προϋπολογισμού, ειδικά από τα αποτελέσματα του Ιανουαρίου.

Δείτε επίσης

Έρχεται ΝΕΑ επιταγή ακρίβειας το Πάσχα 2025; Τα σενάρια

Η απόφαση για την παροχή επιταγής ακρίβειας εξαρτάται από την οικονομική πορεία της χώρας. Τα ταμειακά διαθέσιμα και οι δείκτες ανάπτυξης θα κρίνουν αν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα εγκρίνει το μέτρο. Εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, η διαδικασία θα κινηθεί γρήγορα, ώστε η επιταγή να καταβληθεί πριν από το Πάσχα, πιθανότατα κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα, με το αργότερο έως τα τέλη Απριλίου.

Ποιοι μπορεί να είναι δικαιούχοι της επιταγής

Η επιταγή ακρίβειας, όπως είχε δοθεί τα Χριστούγεννα του 2023, ενίσχυσε χιλιάδες ευάλωτα νοικοκυριά. Το συνολικό κόστος της τότε είχε φτάσει τα 350 εκατομμύρια ευρώ. Εάν εφαρμοστεί και το Πάσχα, πιθανοί δικαιούχοι είναι οι ίδιοι που είχαν λάβει την προηγούμενη έκτακτη ενίσχυση:

Οικογένειες με παιδιά: 800.000 δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ έλαβαν προηγουμένως μιάμιση επιπλέον δόση.
Χαμηλοσυνταξιούχοι: Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο συνταξιούχοι με συντάξεις έως 700 ευρώ είχαν λάβει ενίσχυση 150 ευρώ.
Ανασφάλιστοι υπερήλικες: 33.000 δικαιούχοι του αντίστοιχου επιδόματος είχαν λάβει επίσης 150 ευρώ.
Δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος: Περίπου 210.000 άτομα έλαβαν επιπλέον 50% του μηνιαίου επιδόματος.
ΑμεΑ και δικαιούχοι επιδομάτων αναπηρίας: 225.000 δικαιούχοι έλαβαν οικονομική ενίσχυση 200 ευρώ.

Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να ακολουθεί μια προσεκτική προσέγγιση, αξιολογώντας τα δεδομένα πριν αποφασίσει για νέα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης. Αν όλα προχωρήσουν ομαλά, η πληρωμή της επιταγής θα πραγματοποιηθεί εντός του Απριλίου, με στόχο να στηρίξει ευάλωτα νοικοκυριά στις αυξημένες ανάγκες της περιόδου του Πάσχα.

Δείτε επίσης