Δυσάρεστες ειδήσεις φέρνει στο φως, το «ΕΘΝΟΣ της Κυριακής», καθώς σύμφωνα με το ρεπορτάζ του το ενδεχόμενο να υπάρξει νέο εργασιακό καθεστώς από τον Ιούνιο, είναι πλέον ορατό, όπως εξίσου ορατή και δεδομένη είναι και η αύξηση της ανεργίας, λόγω κορονοϊού.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ εκφράζονται φόβοι για «επιδηµία» 15νθήµερης εργασίας µε µισές αποδοχές. Το κράτος θα καλύπτει µέσω ειδικού µηχανισµού το 40%-60% των απωλειών όσων µπαίνουν σε ευέλικτα σχήµατα απασχόλησης.

Παράλληλα θα δίνεται η δυνατότητα παράτασης των αναστολών συµβάσεων εργασίας για ακόµη έναν µήνα στις πληττόμενες επιχειρήσεις.

Σε διευκρινίσεις αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Εργασίας για τη διάταξη της εκ περιτροπής εργασίας με μειωμένο μισθό, καθώς προκλήθηκαν πολλές αντιδράσεις.
Σύμφωνα με διάταξη στην πρόσφατης ΠΝΠ μπορεί να γίνει μείωση μισθού στους εργαζομένους, καθώς όλες οι επιχειρήσεις μπορούν για έξι μήνες να προχωρήσουν σε εκ περιτροπής εργασία, δηλαδή να απασχολούν για δυο εβδομάδες το μήνα το 50% των εργαζομένων τους, δίνοντάς τους το 50% του μισθού.

Τι ισχύει με την διάταξη για :

Με τη σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και συγκεκριμένα στο άρθρο 9 ορίζεται για τη λειτουργία επιχειρήσεων με προσωπικό ασφαλείας πως για έξι μήνες από την ισχύ της:

α) Κάθε εργαζόμενος μπορεί να απασχολείται κατ’ ελάχιστο 2 εβδομάδες με περίοδο αναφοράς τον μήνα, συνεχόμενα ή διακεκομμένα,
β) Ο ανωτέρω τρόπος οργάνωσης της εργασίας γίνεται ανά εβδομάδα και εντάσσεται σε αυτόν τουλάχιστον το 50% του προσωπικού της επιχείρησης
γ) Εργοδότης που θα εφαρμόσει αυτόν τον τρόπο οργάνωσης της εργασίας υποχρεούται να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων που απασχολούνταν κατά την έναρξη εφαρμογής του.

Το μέτρο αφορά τις επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται στους πληττόμενους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που έχει ορίσει το υπουργείο Οικονομικών, όμως θέτει ως προϋπόθεση ότι δε θα γίνουν απολύσεις.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ένας εργαζόμενος που αμείβεται με 800 ευρώ το μήνα, σε περίπτωση εκ περιτροπής εργασίας θα λαμβάνει το 50%, δηλαδή τα μισά χρήματα. Την ίδια ώρα όμως οι υποχρεώσεις θα τρέχουν και γι αυτό υπήρξαν αντιδράσεις.

Βρούτσης: Προσωρινά αλλά αναγκαία τα μέτρα

Εκτακτα, προσωρινά, αλλά αναγκαία, είναι τα μέτρα που λαμβάνουμε για να διαφυλάξουμε τις θέσεις εργασίας απέναντι στον κίνδυνο της κατάρρευσης» δηλώνει ο Γιάννης Βρούτσης σχετικά με τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον κορωνοϊό.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και ερωτηθείς για τις ενστάσεις που διατυπώνονται για το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας, ο υπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων απαντά, μεταξύ άλλων: «η πρωτοφανής παράλυση στην οποία εξαναγκάζει την οικονομία η οργανωμένη αποτροπή της διασποράς του κορονοϊού δεν αφήνει κανένα περιθώριο για επιπολαιότητες και λαϊκισμούς: νοιαζόμαστε για τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους, δεν αδιαφορούμε για τις επιχειρηματικές ανάγκες και τον αγώνα επιβίωσης που δίνουν. Τους θέλουμε όλους όρθιους την επόμενη μέρα. Προτιμούμε την εργασία από την ανεργία. Προτιμούμε να υπάρχουν ζωντανές επιχειρήσεις, ειδικά μικρομεσαίες, την επόμενη μέρα, παρά καθόλου επιχειρήσεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025