Η μείωση της κατανάλωσης του είναι ψηλά στην ατζέντα της Κομισιόν και αναμένεται να ανακοινωθούν σχετικά μέτρα την επόμενη Τρίτη 18 Οκτωβρίου.

Πιο αναλυτικά, όπως δήλωσε χθες η επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, υπάρχει άμεση ανάγκη μείωσης της κατανάλωσης , ακόμη και με την ενεργοποίηση του συναγερμού της ΕΕ ή και με μια νέα διαφορετική προσέγγιση και περαιτέρω μέτρα.

Οπως εξήγησε, «οποιαδήποτε παρέμβαση στην αγορά φυσικού αερίου απαιτεί περαιτέρω μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου. Αυτό δεν είναι ευχάριστο, αλλά αναγκαιότητα για την εγγύηση της ασφάλειας του εφοδιασμού στο πλαίσιο μιας παρέμβασης στην αγορά. Μια επιλογή είναι να ενεργοποιηθεί ο συναγερμός της ΕΕ, που θα καθιστούσε υποχρεωτικό τον στόχο μείωσης της ζήτησης κατά 15%. Ωστόσο, ενδέχεται να χρειαστεί διαφορετική προσέγγιση ή περαιτέρω μέτρα για να διασφαλιστεί ότι το επίπεδο εξοικονόμησης είναι επαρκές. Οποιαδήποτε μέτρα λαμβάνουμε για τη μείωση των δεν πρέπει να στέλνουν λάθος μηνύματα που αυξάνουν την κατανάλωση σε ολόκληρη την ΕΕ, κατανάλωση φυσικού αερίου που δεν θα είναι διαθέσιμη σε επαρκείς όγκους».

Τι σημαίνει η ενεργοποίηση του Συναγερμού (Alert ) της ΕΕ

Ο Κανονισμός για την εθελοντική μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου προβλέπει τη δυνατότητα για το Συμβούλιο να ενεργοποιήσει «ενωσιακό συναγερμό» σχετικά με την ασφάλεια του εφοδιασμού και σε αυτή την περίπτωση η μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου θα καταστεί υποχρεωτική. Η ειδοποίηση θα ενεργοποιηθεί με εκτελεστική απόφαση του Συμβουλίου, κατόπιν πρότασης της Επιτροπής.

Η Επιτροπή υποβάλλει πρόταση για την ενεργοποίηση «συναγερμού της Ενωσης» σε περίπτωση σημαντικού κινδύνου σοβαρής έλλειψης αερίου ή εξαιρετικά υψηλής ζήτησης αερίου ή εάν πέντε ή περισσότερα κράτη-μέλη που έχουν κηρύξει συναγερμό σε εθνικό επίπεδο ζητήσουν από την Επιτροπή να το κάνει.

Στο πλαίσιο αυτό το κάθε κράτος-μέλος προετοιμάζει το δικό του σχέδιο περικοπών με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15%.

Το ελληνικό σχέδιο μείωσης της κατανάλωσης αερίου θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, αναφέροντας και τις βιομηχανίες που θα μπορούν να εξαιρεθούν από τις περικοπές φυσικού αερίου, με βάση κριτήρια που αποδεικνύουν τη σημαντικότητά τους.

Η επιλογή των βιομηχανιών που μπορούν να εξαιρεθούν από τις υποχρεωτικές μειώσεις κατανάλωσης φυσικού αερίου θα γίνει από τη ΡΑΕ. Ηδη 103 ελληνικές βιομηχανίες έκαναν αιτήσεις στη ΡΑΕ, για να εξαιρεθούν ως σημαντικές βιομηχανίες από τις περικοπές στο φυσικό αέριο, αξιοποιώντας τη σχετική Οδηγία.

Η προθεσμία της ΡΑΕ για την κατάθεση φακέλων αιτήσεων έληξε στις 10 Οκτωβρίου, και οι υπηρεσίες της Ρυθμιστικής Αρχής θα αξιολογήσουν τις αιτήσεις και θα καταρτίσουν τη σχετική λίστα προτεραιότητας εξαίρεση από τις περικοπές μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Σημειώνεται ότι οι πλέον σημαντικές βιομηχανίες της λίστας θα μπουν τελευταίες στη σειρά περικοπών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αιτήσεις εξαίρεσης έχουν κάνει όλες οι ενεργοβόρες βιομηχανίες, αλλά και πολλές μεσαίες και μικρές.

Το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο δίνει τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να εξαιρούν μεγάλους καταναλωτές φυσικού αερίου που παρέχουν αγαθά και υπηρεσίες που αξιολογούνται ως κρίσιμα και στρατηγικής σημασίας για την ομαλή λειτουργία της κοινωνίας.

Ως κρίσιμοι κοινωνικοί τομείς ορίζονται η υγεία, η ασφάλεια και το περιβάλλον, η άμυνα, τα διυλιστήρια και τα τρόφιμα. Κρίσιμοι επίσης θεωρούνται οικονομικοί τομείς ή βιομηχανίες που είναι μέρη διασυνοριακών εφοδιαστικών αλυσίδων και προσφέρουν αγαθά και υπηρεσίες κρίσιμες όχι μόνο σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αξιολογείται επίσης η δυνατότητα υποκατάστασης του φυσικού αερίου με άλλα καύσιμα, καθώς και οι επιπτώσεις στις εγκαταστάσεις μιας επιχείρησης από την υποχρεωτική διακοπή της λειτουργίας της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025