Η Γερμανία και η Ολλανδία είναι οι δύο χώρες της ευρωζώνης που έχουν αποκομίσει τα μεγαλύτερα οφέλη από την υιοθέτηση του ευρώ, ενώ σχεδόν όλα τα υπόλοιπα μέλη της νομισματικής ένωσης έχουν βγει ζημιωμένα, σύμφωνα με μια ενδιαφέρουσα μελέτη της γερμανικής δεξαμενής σκέψης Centre for European Politics.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της μελέτης, μεταξύ 1999 και 2017 ο πλούτος του κάθε Γερμανού εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 23.000 ευρώ, σε σχέση με αυτό που θα ήταν εάν δεν είχε υιοθετηθεί το κοινό νόμισμα. Αντιστοίχως, οι Δανοί εμφανίζονται κερδισμένοι κατά 21.000 ευρώ, ενώ την ίδια περίοδο ο κάθε Γάλλος έχασε σωρευτικά σχεδόν 56.000 ευρώ σε σχέση με τα εισοδήματα που θα είχε εάν δεν είχε υιοθετήσει το κοινό νόμισμα, ενώ στην Ιταλία η κατά κεφαλήν απώλεια ξεπερνά τα 76.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι η Ιρλανδία δεν συμπεριελήφθη στην έρευνα, εξαιτιάς της έλλειψης των κατάλληλων στοιχείων, σύμφωνα με τους συγγραφείς της έρευνας

Ενδιαφέροντα είναι και τα στοιχεία για την Ελλάδα. “Στα πρώτα χρόνια μετά την εισαγωγή του, η Ελλάδα κέρδισε πολύ από το ευρώ αλλά από το 2011 έχει υποστεί τεράστιες οικονομικές απώλειας” αναφέρουν οι συγγραφείς της έρευνας. Συνολικά ωστόσο, για όλη την περίοδο από το 1999 ως το 2017, οι Έλληνες είναι 190 ευρώ πλουσιότεροι από αυτό που θα ήταν χωρίς την συμμετοχή στο κοινό νόμισμα.

Με δεδομένο ότι δεν μπορούσαν να αποκαταστήσουν την ανταγωνιστικότητά τους, υποτιμώντας τα νομίσματά τους, οι χώρες που έχαναν έπρεπε να εντείνουν τις δομικές μεταρρυθμίσεις, αναφέρουν οι συγγραφείς της έρευνας, φέρνοντας ως παράδειγμα την Ισπανία, όπου οι μεταρρυθμίσεις αυτές μειώνουν το έλειμμα ανάπτυξης που υπήρχε από την υιοθέτηση του ευρώ.

Η μελέτη είναι θεωρητική και βασίζεται σε σύνθετες συγκρίσεις με τις οικονομικές επιδόσεις χωρών εκτός ευρώ. Για την Ελλάδα η σύγκριση έγινε με τα Μπαρμπέιντος, την Νέα Ζηλανδία και το Ισραήλ.

Διαβάστε όλη την έρευνα

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025