Θα αφορά νέους έως 35 ετών – Την επιδότηση ενοικίου με βάση εισοδηματικά και ηλικιακά κριτήρια για χαμηλόμισθους νέους και νέες οικογένειες σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο, με πόρους που θα προκύψουν από την ενδιάμεση αναθεώρηση των πόρων του ΕΣΠΑ 2021-2027.
Η Ελλάδα και τα υπόλοιπα κράτη- μέλη μπορούν έως και να διπλασιάσουν τους πόρους που, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, διατίθενται από τα εθνικά προγράμματα της περιόδου 2021-2027 για στέγαση πληθωρισμού.
Προτείνεται, εκτός από την άμεση χρηματοδότηση από το τρέχον ΕΣΠΑ, το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία ειδικά για την «προσιτή στέγη». Η ενίσχυση θα προέλθει από τα περιφερειακά προγράμματα, με την αναθεώρηση των προϋπολογισμών τους, με στόχο να καλυφθεί το πρόβλημα που δημιουργεί η συνεχής άνοδος των ενοικίων ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη.
Δείτε επίσης Τι κάνουμε με τα ανείσπρακτα ενοίκια
Με βάση τον σχεδιασμό, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, η επιδότηση ενοικίου θα επικεντρωθεί σε νέους μέχρι και 35 ετών και νέες οικογένειες, που, λόγω χαμηλού εισοδήματος, δεν έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν δική τους κατοικία και μένουν στο νοίκι.
Το θέμα ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής. Ο κ. Πιερρακάκης τόνισε επίσης ότι θα πρέπει η Ελλάδα να παραμείνει προσηλωμένη στη δημοσιονομική υπευθυνότητα και να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, που θα κάνουν την οικονομία πιο ανταγωνιστική. Μεγαλύτερη ρευστότητα για επιχειρήσεις και νοικοκυριά και υψηλότερες αποδόσεις στις καταθέσεις τους ζήτησε, κατά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών ο Κυριάκος Πιερρακάκης.
Οι δύο πλευρές συζήτησαν τις διεθνείς εξελίξεις και στάθηκαν ιδιαίτερα στην ενισχυμένη ρευστότητα και το σημαντικά μειωμένο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων, που ενισχύει τη σταθερότητα του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Δείτε επίσης Τι αλλαγές σχεδιάζονται για τα ενοίκια;