Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει τρία σενάρια για το χρόνο εξόφλησης της , μετά τις δυσκολίες που έχουν προκύψει από την πανδημία και την ενεργειακή κρίση.

Ποιά τα σενάρια

Το πρώτο σενάριο προβλέπει την έναρξη της καταβολής των δόσεων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής τον Ιανουάριο του 2022, το δεύτερο σενάριο την έναρξη επιστροφής των ποσών τον Μάρτιο του 2022 και το τρίτο σενάριο, μεταθέτει την έναρξη της εξόφλησης για τον Ιούνιο του 2022.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν έως τις 19 Νοεμβρίου και πριν την κατάθεση της εισηγητικής έκθεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού 2022 στη Βουλή. Ο χρόνος επιστροφής της Επιστρεπτέας Προκαταβολής είναι θέμα που «καίει» περίπου 700.000 και ελεύθερους επαγγελματίες που έλαβαν τα φθηνά κρατικά δάνεια συνολικού ύψους 8,3 δισ. ευρώ.

Βάσει του αρχικού προγραμματισμού τα «ραβασάκια» της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα αποστέλλονταν από την ΑΑΔΕ μέσα στο Νοέμβριο. Αρχικά θα εκδίδονταν οι υπουργικές αποφάσεις με τις λεπτομέρειες για το «κούρεμα» έως 75% των Επιστρεπτέων Προκαταβολών και εν συνεχεία η θα προχωρούσε στην εκκαθάρισή τους και θα ανέβαζε στο myAADE τα ειδοποιητήρια με τα ποσά που θα πρέπει να επιστρέψουν στο κράτος όσοι ενισχύθηκαν μέσω των επτά κύκλων του προγράμματος.

Πλέον αυτός ο προγραμματισμός είναι υπό εξέταση και πιθανότατα όλες οι ημερομηνίες να παραταθούν κατά τρείς ή κατά έξι μήνες.

Σε κάθε περίπτωση οι φορολογούμενοι θα έχουν δύο επιλογές:

α) Εφάπαξ εξόφληση του ποσού με επιπλέον έκπτωση 15%. Δηλαδή ένας επαγγελματίας που θα πρέπει να επιστρέψει στο κράτος 10.000 ευρώ εάν πληρώσει όλο το ποσό μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα καταβάλει 8.500 ευρώ.

β) Εξόφληση του ποσού σε 60 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο κάτω από τη μονάδα. Στο myAADE θα εμφανίζεται η ανάλυση των δόσεων, δηλαδή το ποσό που θα πρέπει να πληρώνουν κάθε μήνα και την ημερομηνία καταβολής.

«Κούρεμα» έως 75%

Τα κρατικά δάνεια που έλαβαν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες μέσω του προγράμματος των Επιστρεπτέων Προκαταβολών θα είναι «κουρεμένα» έως 75%. Το ποσοστό επιστροφής όλων των έχει μειωθεί ανάλογα με την πτώση των ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης.

Ειδικότερα, εφόσον έχει τηρηθεί η ρήτρα διατήρησης εργαζομένων που προβλεπόταν σε κάθε κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής επιστρέφεται:

Για επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν από την 1η Ιανουαρίου 2019 και έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:

Το 25% εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 άνω του 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.

Το 33,3% εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 μεταξύ 30% και 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.

Το 50% για τις λοιπές επιχειρήσεις.

Για νέες επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή είχαν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 επιστρέφεται:

Το 25% εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 (εφόσον είχαν καταγράψει θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019) άνω του 30% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.
Το 33,3% για τις λοιπές επιχειρήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025