Ο κ. Σταϊκούρας εμφανίστηκε ξεκάθαρος ότι αυτή την χρονική περίοδο, δεν χρειάζεται κάποια κρατική παρέμβαση, ξεκόβοντας -προς το παρόν- το Fuel Pass 3.
Τόνισε ότι «Σήμερα που μιλάμε ισχύουν τα μέτρα της Θεσσαλονίκης, τα οποία εξήγγειλε ο πρωθυπουργός», λέγοντας ότι οι πολίτες έχουν βοηθηθεί ήδη από το Fuel Pass 1 και 2, ενώ τόνισε πως η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι έχει γρήγορα αντανακλαστικά όταν υπάρχει ανάγκη.
Για κρατικές παρεμβάσεις, τόσο στο ντίζελ κίνησης όσο και για ένα ενδεχόμενο Fuel Pass 3 ο κ. Σταϊκούρας, ανέφερε ότι θα υπάρξουν από την πορεία των τιμών και τον δημοσιονομικό χώρο που το επιτρέπει.
«Όταν λαμβάνεις μια απόφαση δεν ενεργείς με το σήμερα αλλά με πως θα εξελιχθεί η κατάσταση», υπογράμμισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Σταϊκούρας αναφέροντας παράλληλα ότι αυτή τη χρονική περίοδο καταγράφεται μείωση των τιμών ενέργειας.
«Μελλοντικά ίσως υπάρξουν νέες παρεμβάσεις αλλά δεν μπορούμε να μιλάμε κάθε εβδομάδα για νέα μέτρα».
Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε στη συνέχεια είναι διευρυμένα φέτος τα κριτήρια για το επίδομα». Σχετικά με την «επιταγή ακρίβειας», ανέφερε πως «θα δοθούν 500 εκατ. ευρώ σε ευάλωτους, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί» και πρόσθεσε ότι για τις αυξήσεις στην αγορά «θα είμαστε κοντά στην κοινωνία για όσο χρειαστεί».
Τέλος, όσον αφορά στους συνταξιούχους, δήλωσε ότι υπάρχουν τρεις παρεμβάσεις, η μόνιμη αύξηση που αφορά σε περίπου 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχους, η αύξηση από την εισφορά αλληλεγγύης και η παρέμβαση για τους πιο ευάλωτους.
Το newsbomb σε ρεπορτάζ του υπογράμμιζε ότι σε ό,τι αφορά στο Fuel Pass 3, δεν θα εφαρμοστεί άμεσα, καθώς οι τιμές στη βενζίνη μέχρι στιγμής δεν διαγράφουν έντονη ανοδική πορεία. Σε αυτό το πλαίσιο στην κυβέρνηση εστιάζουν στο πετρέλαιο θέρμανσης και εντός ης εβδομάδας αναμένεται η Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα καθορίζει όλες τις λεπτομέρειες για τη χορήγηση του επιδόματος.
Αναφορικά με την μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, ο υπουργός Οικονομικών, ξεκαθάρισε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει σήμερα για μια σειρά από λόγους. Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε χαρακτηριστικά πως τα μέτρα δεν θα πρέπει να είναι οριζόντια αλλά μακροπρόθεσμα και σε όσους έχουν ανάγκη.
«Η οριζόντια μείωση του φόρου κατανάλωσης έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος που δεν μπορεί να σηκώσει η Ελλάδα», υπογράμμισε και συμπλήρωσε, «τα μέτρα θα πρέπει όταν λαμβάνονται να καταλήγουν απευθείας στον καταναλωτή».