Το «» θα τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2025, δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες να πάρουν δάνειο για την ενεργειακή αναβάθμιση – των κατοικιών τους.

Το πρόγραμμα αφορά όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως ηλικίας ή εισοδήματος, και προβλέπει

Οι εργασίες που επιδοτούνται περιλαμβάνουν:

θερμομόνωση,
αντικατάσταση κουφωμάτων,
εγκατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων
εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων
τοποθέτηση συστημάτων θέρμανσης και ψύξης.

Σημαντικό είναι ότι το επιτόκιο των δανείων θα καλύπτεται πλήρως από το κράτος, προσφέροντας 100% επιδότηση, των τόκων, σύμφωνα με το ieidiseis.

Επί της ουσίας, είναι σαν να πληρώνεις με «πιστωτική» χωρίς τόκους δηλαδή. Το πόσο που θα δανειστείς, αυτό ακριβώς θα επιστρέψεις, χωρίς έξτρα τόκους.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται με 400 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και τις τράπεζες, ενώ αναμένεται να ωφεληθούν περίπου 20.000 πολίτες.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να αιτηθούν με σειρά προτεραιότητας, ενώ το μέγιστο ποσό δανείου θα ανέρχεται σε 25.000 ευρώ, με περίοδο αποπληρωμής έως 7 χρόνια.

Σε αντίθεση με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ», το «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου» είναι πιο ευέλικτο, επιτρέποντας σημειακές βελτιώσεις, όπως η αγορά κλιματιστικών, χωρίς την υποχρέωση συνολικής ενεργειακής αναβάθμισης.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε σχετικά: «Μιλάμε για 400 εκατομμύρια ευρώ, έως 25.000 ευρώ άτοκο δάνειο -επαναλαμβάνω, άτοκο δάνειο-, με περίοδο αποπληρωμής από τα 3 έως τα 7 χρόνια, για δαπάνες ενεργειακής αναβάθμισης των σπιτιών, χωρίς ουσιαστικά εισοδηματικά κριτήρια και πολύ εύκολο στην εκταμίευση.

Εκτιμώ ότι και γι’ αυτό το πρόγραμμα θα υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση. Κι αυτό το πρόγραμμα θα αρχίσει να τρέχει από τις αρχές του επόμενου έτους και θα συμπληρώσει, προφανώς, τα υπόλοιπα προγράμματα, όπως το “Ανακαινίζω – Νοικιάζω”, τα οποία έχουν έναν βασικό σκοπό: να μπορέσουμε να βγάλουμε στην αγορά περισσότερα κλειστά σπίτια, περισσότερα κλειστά διαμερίσματα, μέσα από την επιδότηση διαδικασίας ενεργειακής αναβάθμισης και ανακαίνισης αυτών των κλειστών σπιτιών.

Και, προφανώς, η πολιτική μας για τη στέγη δεν εξαντλείται μόνο εκεί. Θέλω να τονίσω την πολύ μεγάλη σημασία την οποία αποδίδουμε στον θεσμό της Κοινωνικής Αντιπαροχής».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025