Στόχος είναι η απλοποίηση της διαδικασίας πληρωμής από διαφορετικούς φορείς και η αύξηση των δημοσίων εσόδων. Τι θα ισχύει με τις πληρωμές – Σε προπληρωμένες κάρτες και με όριο ανάληψης μετρητών στο 50% θα καταβάλλονται τα.

Πιο αναλυτικά και σύμφωνα με το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο αυτό θα ισχύει για την πλειοψηφία των επιδομάτων πλην περιπτώσεων όπως τα αναπηρικά και τα επιδόματα ενοίκου.

Για τη χρήση της άυλης προπληρωμένης κάρτας για το υπόλοιπο 50%, όπως συμβαίνει τώρα με το μισό Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, προβλέπεται η παροχή κινήτρων κατά τα πρότυπα της φορολοταρίας της ΑΑΔΕ.

Θα δοθούν επίσης πρόσθετα πλεονεκτήματα στους χρήστες των προπληρωμένων καρτών για συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες (όπως οι δαπάνες για τα παιδιά ή για τον τοκετό) και θα απαγορευθούν άλλες δαπάνες.

Ο κάτοχος της κάρτας θα συναλλάσσεται άυλα, ηλεκτρονικά, μέσω e- shopping, e- banking και άλλες on line υπηρεσίες, ενώ οι περισσότερες συναλλαγές θα γίνονται σε POS.

Αυτήν την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις μεταξύ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και της διοίκησης της Δημόσιας Υπηρεσίας (ΔΥΠΑ) και του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ). Όταν ολοκληρωθούν θα προκηρυχθεί διαγωνισμός προκειμένου να προωθηθεί η ανάληψη του έργου.

Οι τράπεζες θα αναλάβουν τις προδιαγραφές των νέων καρτών, την έκδοση και διανομή τους και εκτιμάται ότι το κόστος του προγράμματος φτάνει τα 10 εκατ. ευρώ κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής της μεταρρύθμισης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025